Напередодні парламентських виборів чотири зареєстрованих кандидата в народні депутати обіцяють вирішити проблему з підтопленням в одному з селищ Херсонщини, троє з них – за рахунок державних коштів.

Ще на початку червня в селі Козачі Лагері та селищі міського типу Нова Маячка на Херсонщині пройшли сильні зливи. Через надмірну вологу та проблеми з дренажем були підтоплені сотні присадибних ділянок, що призвело до чисельних збитків. За свідченням місцевих жителів, ця проблема не вирішується вже не перший рік.

Окрім того, що питання було внесено в порядок денний сесії Херсонської обласної ради, кандидати в народні депутати пообіцяли в соціальних мережах та ЗМІ взяти особисту участь у вирішенні проблеми.

Так, 14 червня у декількох місцевих інтернет ЗМІ з’явилася стаття під назвою «Рищук лобіює інтереси сіл Херсонщини», у якій зареєстрований кандидат в народні депутати у 186-му окрузі (самовисуванець) та чинний депутат обласної ради Євген Рищук стверджує: «Я збираюся балотуватися в народні депутати Верховної Ради України. В разі підтримки моєї кандидатури гарантую, що прикладу максимум зусиль, щоб кошти на побудову дренажної системи в Новій Маячці були. Зробив дорогу, зроблю і дренаж».

Після Рищука з постраждалими мешканцями селища поспілкувався й чинний народний депутат та зареєстрований 24 червня кандидат від ВО «Батьківщина» у 183-му окрузі Юрій Одарченко, білборди якого розміщені в межах округу, що дає підстави називати його ймовірним кандидатом на цих парламентських виборах.

Народний обранець  вважає, що «обласна адміністрація мусила після неспроможності швидко прибрати воду або хоча б організувати облік збитків людей, щоб зобов'язати державу компенсувати втрачене».

На сесії Херсонської обласної ради 18 червня Одарченко виступив з промовою, у якій зазначив: «Як тільки будуть зроблені документи (обрахування збитків – прим.автора), я особисто, разом з керівництвом обласної ради піду в Міністерство регіонального розвитку і будівництва й ми зробимо все, щоб людям були поверненні збитки не тільки на основі рішення облради, а на основі відповідних рішень Кабінету Міністрів».

За такі обіцянки політик був названий вище згаданим кандидатом в народні депутати Євгеном Рищуком «брехуном» та «популістом», адже, за словами Рищука, збитки можуть бути відшкодовані тільки з місцевих бюджетів, хоча напередодні сам обіцяв залучити кошти з державного бюджету на побудову дренажної системи.

Ще один кандидат в народні депутати від партії «Опозиційна платформа – за життя» у 186-му окрузі, чинний депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко також активно відреагував на природний катаклізм. На місцевому телеканалі з’явився відео сюжет, в якому говориться про те, що саме за ініціативи Сергія Рибалка було скликано позачергове засідання облради з вирішення цього питання та він пропонує «направити звернення до КабМіну з проханням звільнити голову Агенції водних ресурсів через злочинну бездіяльність, що призвела до підтоплення помешкань тисяч громадян».

Інший зареєстрований кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» у 186-му окрузі Василь Зеленчук, який окрім цього є заступником Херсонської обласної ради, також не залишився осторонь проблеми з затопленням й розмістив у соціальних мережах та в газеті округу («Голос Таврії» від 20 червня) публікації під назвою «Не варто звинувачувати погоду. Потрібно розбиратися з проблемою і захищати людей» – Василь Зеленчук». У статті політик розповідає про свою швидку реакцію на природну катастрофу та ініціативу обговорити це на сесії обласної ради, обіцяє «домагатися виділення грошей з державного бюджету на модернізацію дренажної системи в Новій Маячці» та засвідчує, що «готовий взяти на себе відповідальність в разі, якщо люди його підтримають».

Нагадаємо, що використання бюджетних коштів у цілях непрямої дочасної агітації є однією з форм бюджетного адміністративного ресурсу. Протягом травня 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 235 випадків використання народними депутатами та партіями бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Більш детально можна почитати за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)