21 травня Президент України Володимир Зеленський видав указ про розпуск Верховної Ради. Згідно з ним, вибори до парламенту відбудуться 21 липня 2019 року. Офіційно кампанія стартувала 24 травня. Хоча на початку травня ще не було достеменно відомо, чи новообраний президент планує розпускати парламент, але частина парламентарів вирішила не залежати від рішення президента, напередодні ймовірних позачергових виборів почала в інтенсивніше використовувати бюджетні ресурси в агітаційних цілях. У середньому цей показник збільшився на 15%, у порівнянні з попередніми місяцями.

Протягом травня 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 235 випадків використання народними депутатами та партіями бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Найчастіше (65,6%) ці випадки стосувалися субвенцій на соціально-економічний розвиток. В окремих випадках депутати використовували для власного піару кошти Державного фонду регіонального розвитку (3,8%), субвенцію на ремонт доріг (3,8%), а також інші бюджетні ресурси (26,8%).

Форми та види використання бюджетних ресурсів в агітаційних цілях

Загалом можна виділити два основні типи використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації:  активність у ЗМІ/соціальних мережах та під час публічних заходів. Незначна частина випадків також пов’язана із офіційними інтернет-ресурсами органів влади чи публічними сторінками їхніх посадових осіб. Крім того, окремо варто виділити випадки піару з боку народних депутатів у формі зовнішньої реклами та у звітах про свою роботу.

Непряма агітація в соціальних мережах та ЗМІ із ймовірним використанням бюджетних ресурсів

Такий вид активності зазвичай проявляється в декількох формах. По-перше, народні депутати та/або члени їхньої команди публікують на своїх сторінках у соціальних мережах інформацію про залучені за сприяння парламентаря бюджетні кошти для реалізації того чи іншого проекту. По-друге, це матеріали у ЗМІ, де робиться акцент на тому, що кошти на певний об’єкт були залучені за сприяння народного депутата. По-третє, це так звані «листи подяки», які зазвичай публікуються на сайтах місцевих інтернет-ресурсів від вдячних виборців, працівників бюджетних закладів, на розвиток яких були залучені бюджетні кошти за сприяння парламентаря.

6 травня 2019 року на сторінці у “Фейсбуку” Олеся Довгого (депутатська група "Воля народу") була розміщена інформація про купівлю пральної машинки для школи в с. Вищі Верещаки (Кіровоградська область). Для придбання цієї техніки були передбачені кошти в субвенціях 2018 року в розмірі 10 000 грн.

17 травня народний депутат із Житомирщини Павло Дзюблик (член фракції "Народний Фронт") на своїй сторінці у соціальній мережі “Фейсбук” інформує про те, що за його сприяння вдалося залучити кошти з державного бюджету на встановлення дитячих майданчиків по місту Малин у мікрорайонах “Прожектор", “БАМ”, “Паперової фабрики”, “РЕМ”, “Залізничного вокзалу”, “Аеродром”, “Дорошок”. 

21 травня народний депутат-мажоритарник від 197 виборчого округу Владислав Голуб (позафракційний) прозвітував на своїй фейсбук-сторінці про те, що за його допомоги у Золотоніській санаторній ЗОШ з'явився міні-трактор та соляний галогенератор. У 2018 році з державного бюджету субвенцією на соціально-економічний розвиток на це було виділено 111 тис. і 21 тис. грн. відповідно.

Фото з ФБ Владислава Голуба

31 травня 2019 року народний депутат у виборчому окрузі №120 Ярослав Дубневич (член фракції “Блок Петра Порошенка") на власній сторінці у “Фейсбуку” повідомив про завершення будівельних робіт дитячого садка у селі Підгайчики Самбірського району Львівської області. Роботи були виконані за кошти державного бюджету в рамках програми соціально-економічного розвитку в 2017 році, для чого було виділено три субвенції у сумі 1,42 млн грн, 1,35 млн грн і 250 тис. грн.

Загалом спостерігачі ОПОРИ зафіксували 140 випадків непрямої дочасної агітації такого типу.

Непряма агітація під час публічних заходів, які, зокрема, були організовані органами влади

Зазвичай така активність пов’язана з участю у заходах з відкриття новозбудованих або реконструйованих об’єктів інфраструктури (школи, дитячі садочки, майданчики, спортивні споруди, ФАПи тощо), передачі закупленої техніки або обладнання (комплекти меблів, мультимедійне та комп’ютери обладнання, музична апаратура тощо) чи інспекції стану виконання робіт. 

31 травня народний депутат від 203-го виборчого округу Григорій Тіміш (“Блок Петра Порошенка”) відвідав с. Михальча, що на Буковині, та взяв участь у святі останнього дзвоника, під час якого зазначив, що за його сприяння було придбано мультимедійне обладнання для комп'ютерного класу школи. Кошти на обладнання були передбачені в державній субвенції 2019 року в розмірі 81 тис. грн.

7 травня народний депутат Вадим Підберезняк, обраний за списком партії “Народний фронт”, відвідав будинок культури у селі Секретарка, що на Миколаївщині. Під час зустрічі з колективом закладу,  парламентар подарував мікрофони та підсилювальну апаратуру. Для придбання цих товарів були передбачені кошти у субвенціях 2018 року в розмірі 17 тисяч 700 гривень.

Фото з групи у ФБ Кривоозерщина

6 травня на сторінці у “Фейсбуку” народного депутата України від виборчого округу №19 Ігоря Гузя (фракція “Народний фронт”) з’явився допис про те, що помічники нардепа побували у с. Радовичі Іваничівського району Волинської області, де відвідали місцеву школу. Під час свого візиту вони оглянули клас, де встановили комп’ютери, придбані державним коштом. Наголошувалось, що кошти на ці потреби залучив у громаду Ігор Гузь.

Загалом було зафіксовано 70 випадків непрямої дочасної агітації такого типу.

Непряма агітація з ймовірним використанням бюджетних ресурсів за участі державних органів влади та їхніх посадових осіб

Зазвичай така активність проявляється у двох формах. У частині випадків посадовці беруть участь у публічних заходах з відкриття/інспекції об’єктів, на котрі були залучені кошти державних субвенцій, під час яких наголошують, що кошти на реалізацію заходу були залучені завдяки «ініціативі» чи «підтримці» народного депутата. Натомість інша частина випадків – публікації на сайтах органів місцевої влади матеріалів, у яких також наголошується, що саме за сприяння конкретного депутата були залучені бюджетні кошти на інфраструктурний об’єкт.

20 травня голова Березівської районної ради, що на Одещині, Віталій Мосійчук на своїй сторінці у Facebook оприлюднив інформацію про те, що він разом із депутатом Одеської обласної ради Князем Хачатряном та Березівським міським головою відвідали дитсадок №2, де був здійснений благоустрій двору. Як зазначив Князь Хачатрян, кошти на благоустрій були виділені з державного бюджету за сприяння народного депутата Миколи Скорика (фракція “Опозиційний блок”).

Фото з ФБ Віталія Мосійчука

Загалом було зафіксовано 14 випадків непрямої дочасної агітації такого типу.

Непряма агітація з боку народних депутатів у формі зовнішньої реклами та у звітах про свою роботу

Ця активність проявляється у декількох формах: депутати заявляють про те, скільки вони залучили бюджетних ресурсів на округ під час своїх публічних звітів; зазначають цю інформацію у своїх друкованих звітах, що поширюються серед виборців; публікують ці дані у локальних ЗМІ та розміщують зовнішню рекламу.

23 травня 2019 року в будинку культури Основ'янського району м. Харкова відбувся звіт народного депутата у виборчому окрузі № 173 Анатолія Денисенка (позафракційний). Під час заходу депутат озвучив ряд об'єктів, які були відремонтовані в окрузі за його підтримки за рахунок коштів субвенцій. Зокрема, на заході учасникам надавалась брошура звіту депутата, що містить розділ "Субвенції", де також зазначені об'єкти, що були відбудовані за підтримки депутата, а також суми залучених бюджетних коштів. 

Наприкінці травня на сайті інтернет-порталу “Володимирець City” розміщений матеріал рекламного характеру, який розповідає про підсумки роботи депутата-мажоритарника по виборчому окрузі 155 Василя Яніцького (фракція “Блок Петра Порошенка”). Частина матеріалу присвячена темі субвенцій. Зокрема, у матеріалі зазначено, що у 2017 році цільовими субвенціями з депутатського фонду Василя Яніцького в округ надійшов 31 мільйонів гривень. Також там зазначено, що у 2019 році завдяки зусиллям Василя Яніцького 155 округ отримав ще 105,6 мільйонів гривень на ремонт доріг місцевого значення, з них 31 мільйон 51 тисячу гривень – на Володимирецький район (Рівненська область).

Загалом було зафіксовано 10 випадків непрямої дочасної агітації такого типу.

Піар за кошти Державного фонду регіонального розвитку та інших бюджетних ресурсів

У ході моніторингу, крім випадків використання субвенцій, спостерігачі ОПОРИ фіксують також використання інших бюджетних ресурсів у агітаційних цілях. Зокрема, найчастіше це кошти ДФРР (9 випадків), субвенції на ремонт доріг (9 випадків), а також інші бюджетні кошти (63 випадки).  

23 травня на своїй фейсбук-сторінці депутат від 200-го округу Антон Яценко прозвітував про відкриття водогону в селі Краснопілка Уманського району Черкаської області, що був споруджений за його безпосередньої участі. Кошти на водогін виділені з ДФРР.

28 травня депутат списочник з “Народного фронту” Георгій Мепаришвілі опублікував на своїй сторінці у “Фейсбуку” інформацію про те, що Бюджетний комітет, членом якого він є, затвердив виділення майже 15,9 млн грн. на завершення реконструкції під‘їзду до міста Біла Церква (Київська область).

30 травня на сайті “Панорама Мукачева” опубліковане інтерв’ю з Валерієм Лунченком (“Народний Фронт”) іміджевого характеру. У публікації, з-поміж іншого, наголошує: “стосовно доріг державного значення, за нашої ініціативи Урядом була обрана стратегія першочергового ремонту міжнародних трас, що сполучають прикордонні пункти пропуску з автомагістраллю Київ – Чоп. Так, у 2018 році активно розпочалися роботи на автодорогах М-23 «Берегово – Велика Копаня», М-24 «Мукачево-Берегово-Лужанка» та М-25 «Соломоново-Чоп-Велика Добронь-Яноші», що мають загальну протяжність понад 140 км".  

Масштаб поширення, партійна складова та тематика

У травні ОПОРА зафіксувала випадки непрямої агітації з використанням бюджетних ресурсів майже у всіх областях України. Найбільше таких випадків спостерігачі ОПОРИ виявили у Черкаській (41 випадок), Житомирській (22), Львівській (21), Волинській (21) та Одеській (18) областях. Не зафіксовано випадків піару на бюджетних ресурсах у Донецькій, Дніпропетровській та Херсонській областях.

Згідно з результатами моніторингу, непряма дочасна агітація з ймовірним використанням бюджетних ресурсів у травні найбільш активно проводилась на користь наступних народних обранців: Павла Дзюблика (“Народний фронт”, Житомирська область), Ігоря Гузя (“Народний фронт”, Волинська область) – 20 випадків, Антона Яценка (група “Воля народу”, Черкаська область) – 18 та Сергій Рудик (“Блок Петра Порошенка”, Черкаська область) – 16.

Окремо варто відзначити, якщо для депутатів-мажоритарників активності, в тому числі із ймовірним використанням бюджетних коштів у цілях непрямої агітації, є доволі традиційними, то участь парламентарів-списочників у таких процесах є достатньо новою. Проте така діяльність останніх здебільшого відбувається у межах певних територіальних виборчих округів. Так, спостерігачами ОПОРИ зафіксовані випадки системної активності Ігоря Кононенка (“Блок Петра Порошенка”) у межах виборчого округу № 94 у Київській області, Хвича Мепарішвілі (“Народний фронт”) у ВО № 90 у Київській області, Романа Заставного (“Народний фронт”) у ВО № 163 на Тернопільщині, Вадима Підберезняка (“Народний фронт”) у  ВО № 132 на Миколаївщині, Олександра Горбунова (“Народний фронт”) у межах міста Кропивницького тощо.

Найбільшу кількість таких активностей було зафіксовано з боку народних депутатів, які є членами “Блоку Петра Порошенка” – 87 випадок та “Народного фронту” – 72. На нардепів з групи “Партія “Відродження” припало 29 випадки , членів групи “Волі народу” – 23, позафракційних – 22 випадки.  

У свою чергу, по одному випадку використання бюджетних коштів у цілях непрямої агітації було зафіксовано зі сторони ВО “Батьківщина” та  “Опозиційного блоку”.

Чому піар на бюджетних ресурсах є поганою практикою

Тут можна виокремити декілька ключових аспектів:

  • Адмінресурс. Використання бюджетних коштів у цілях непрямої дочасної агітації є однією з форм бюджетного адміністративного ресурсу;

  • Не конкурентність виборів. Використання бюджетних коштів, до яких мають отримали доступ народні депутати, підвищує їх шанси перемогти на виборах та зменшує шанси на перемогу кандидатів, які не мали доступу до них.

  • Не характерні повноваження. Депутати ставлять собі у заслуги залучення бюджетних коштів на локальні об’єкти (дитячі та спортивні майданчики, тощо) та придбання обладнання (комп'ютери, тощо) і цим самим підміняють собою повноваження органів місцевого самоврядування, які мають вирішувати подібні проблеми. Обов’язок депутатів –  ухвалювати закони. Фактично, більшість з них акцентують свою увагу на тому скільки їм вдалося залучити коштів в свій округ, а не на тому, які законодавчі ініціативи вони розробили чи ухвалили і як вони впливають на життя громадян.

  • Сумнівна пріоритетність. Дуже часто субвенції виділяються на об'єкти, які більш привабливі для проведення піар акцій. У меншій мірі на об'єкти, які потребують першочергової реконструкції чи будівництва.


Ключові висновки звітного періоду:
  • У травні ОПОРА зафіксувала 235 випадків використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації на користь народних депутатів та політичних партій. 154 з них стосувалася саме субвенцій на соціально-економічний розвиток.

  • Народні депутати почали використовувати бюджетні кошти у агітаційних цілях більш інтенсивніше у порівнянні з попередніми місяцями.

  • Депутати в основному піаряться на коштах субвенцій минулих років (“перехідні кошти”).

  • У звітний період переважали два пити піару на бюджетних ресурсах: непряма агітація в соціальних мережах та ЗМІ (60%) та безпосередньо під час публічних заходів (30%), які, зокрема, були організовані органами влади.

  • У ⅔ випадків непряму агітацію здійснювали здебільшого самі народні депутати. 

  • У 87% випадків наголошується, що техніка або будівництво об'єкту відбувається за кошти, які вдалося народному депутату залучити на потреби свого округу.

  • Загалом випадки піару були зафіксовані у більше як у третині виборчих округів (у 64).

Важливе по темі:

  1. 5 червня під час засідання Кабміну було підтримано розпорядження стосовно другого розподілу субвенцій у 2019 році. ОПОРА підготувала та поширила заяву щодо можливих випадків зловживання бюджетним адміністративним ресурсом на парламентських виборах.

  2. У квітні ОПОРА презентувала Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу.

  3. У березні Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила результати експертного опитування щодо ризиків використання бюджетного адмінресурсу.

  4. 7 березня ОПОРА оприлюднила звіт щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації (червень 2018 – січень 2019 рр.).

  5. ОПОРА оприлюднила дослідження щодо розподілу коштів державних субвенцій на соціально-економічний розвиток у 2018 році.

  6. 23 січня 2019 року Кабмін оприлюднив Розпорядження, яким розподілив 824 мільйони гривень на соціально-економічний розвиток у частині фінансування 2 805 об’єктів та заходів у різних областях України. 

  7. У грудні 2018 року ОПОРА підготувала для Кабміну рекомендації щодо виділення державних субвенцій.