У серпні 2020 року у стрічці новин жителів Хмельниччини активно з’являлася реклама із загальноукраїнських сторінок політсил, зокрема партій «За майбутнє», «Пропозиція», «Голос». Натомість місцеві осередки політичних партій були менш активними, пропонуючи політичну рекламу в Facebook мешканцям області. Про це свідчить аналіз ОПОРИ.

За допомогою Бібліотеки реклами Facebook ОПОРА проаналізувала, політичну рекламу яких партій та політків найчастіше доводилося бачити мешканцям області, гортаючи стрічку новин. Насамперед увагу звертали на сторінки місцевих осередків парламентських партій, так званих регіональних політичних сил, народних депутатів-мажоритарників від регіону, а також місцевих політиків.

Сторінки місцевих осередків партій та політиків

«Слуга народу – Хмельниччина» в серпні прорекламувала 5 своїх дописів, 4 з яких – заклики долучатися до команди у Хмельницькому, Нетішині, Дунаївцях та Кам’янці-Подільському. Ще один – про те, що партія «Слуга народу» допомогла працівникам Шепетівського локомотивного депо відстояти своє підприємство. Кожен з рекламних постів обійшовся партії від 0 до 100 доларів. Загальні витрати сторінки на рекламу від червня 2019 року і станом на 21 серпня 2020 року становлять 1188 доларів*.

Сторінка політичної партії «За конкретні справи» в серпні 5 разів рекламувала свої дописи: короткий пост із зображенням про те, що партія є «провідною політичною силою Хмельницької області», ролик про досягнення партії за 5 років діяльності та тричі – сюжет телеканалу «Прямий» про позицію партійців щодо формування складу ТВК в області. Станом на 21 серпня витрати сторінки на рекламу становили 373 долари, зокрема витрати за 15-21 серпня – 146 доларів. Вартість реклами перших двох дописів – від 0 до 100 доларів за кожен, однак загальні витрати на рекламу сюжету «Прямого» склали від 200 до 299 доларів.

Сторінка «Хмельницька обласна партійна організація «Батьківщина» цього місяця двічі рекламувала свої дописи. Обидва пости пов’язані з благодійними ініціативами партійців (роздачею продовольчих наборів, наданням матеріальної допомоги, передачею засобів захисту для медиків тощо). Загальні витрати сторінки на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою склали станом на 21 серпня 178 доларів, при цьому один пості обійшовся партійцям до 100 доларів.

У Бібліотеці реклами Facebook наявний також один рекламний допис за серпень зі сторінки «Хмельничани з Гройсманом». Пост, який рекламували двічі, стосується можливості висуватися на місцевих виборах від партії «Українська стратегія Гройсмана». Загальна сума витрат сторінки на рекламу становить до 100 доларів.

Позаяк в червні цього року міський голова Хмельницького Олександр Симчишин оголосив про свій намір вдруге балотуватися на посаду міського голови Хмельницького і тоді ж з'явилася партія «Команда Симчишина», ОПОРА проаналізувала і рекламу зі сторінки «Команда_Симчишина», звідки у серпні було прорекламовано один допис, пов'язаний із соціальними питаннями, виборами або політикою. Це привітання міського голови з Днем державного прапора України. Допис вартістю до 100 доларів оплачено Андрієм Перхайлом. Витрати самої сторінки на рекламу станом на 21 серпня складають 111 доларів.

Водночас не поширювалась реклама, пов'язана із соціальними питаннями, виборами або політикою, зі сторінок «Голос. Хмельницька область» та «Опозиційна Платформа - За Життя. Хмельниччина». Зазначимо, що останній допис на сторінці місцевого осередку «Голосу» датований 25 червня. Немає у Бібліотеці реклами Facebook жодної реклами від сторінки «За Майбутнє» Хмельниччина» та лідера обласного осередку партії, народного депутата від виборчого округу №188 Сергія Лабазюка. Не розміщували рекламу у Facebookі представники інших політичних сил, які на Хмельниччині об’єдналися під брендом «За майбутнє». Йдеться про керівника фракції Аграрної партії України в Хмельницькій обласній раді Сергія Іващука та народного депутата від округу №191 Віктора Бондаря, лідера партії «Відродження».

Народні депутати-мажоритарники від Хмельницької області Олексій Жмеренецький (ВО №190), Олена Копанчук (ВО №189), Микола Стефанчук (ВО №187), Олександ Герега (ВО №192), Ігор Марчук (ВО №193) в серпні також не використовували свої сторінки для поширення реклами.

Загальноукраїнські сторінки політичних партій

Чи не найбільш активно в серпні рекламувалися у Facebook дописи із загальноукраїнської сторінки політичної партії«За майбутнє». На Хмельниччину, зокрема, таргетувалося близько 120 постів, переважно із короткими гаслами партії, кожен із дописів коштував партії 0-100 доларів, а загальні витрати на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, склали 2257 доларів, більшість із яких (2073 долари) витрачена партією за період 15-21 серпня. Ще близько 100 дописів прорекламували, в тому числі на мешканців Хмельниччини, зі сторінки «Жіночий рух «ЗА Майбутнє». З цієї сторінки на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, вже витратили 1161 доларів.

Загальноукраїнська сторінка політичної партії «Слуга народу» у серпні таргетувала на Хмельниччину близько 38 дописів. Це інформація про діяльність партії, зокрема й у Хмельницькій області, про вибори, запрошення долучатися до команди, посилання на інтерв'ю з представниками політичної сили тощо. Загалом витрати партії на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, склали 86425 доларів. Вартість одного допису становить переважно до 100 доларів.

Політична партія «Пропозиція» для мешканців Хмельниччини прорекламувала зі своєї сторінки 71 допис. Здебільшого вони стосувалися проблем громад, запрошення до лав партії, привітань до свят тощо. Загальний бюджет сторінки, витрачений на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, станом на 21 серпня становить 8094 долари.

Рекламу партії «Голос», зокрема й на мешканців Хмельниччини, поширювала загальноукраїнська партійна сторінка. Дописів, таргетованих на регіон, в Бібліотеці реклами Facebookналічується близько 23. Загальні витрати партії на політичну рекламу у соцмережі становлять 256613 доларів.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, до початку виборчого процесу та набуття організаціями партій і кандидатами статусу суб'єктів виборчого процесу вказана реклама не може вважатися передвиборною агітацією. Однак сьогодні рекламу партій, що розміщується в мережі Інтернет, в тому числі в соціальній мережі Facebook, ми можемо назвати політичною рекламою згідно з вимогамистатті 1 Закону України «Про рекламу». Зокрема,  політичною рекламою є  інформація в будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення.  Витрати на таку рекламу повинні відображатися у  фінансовій звітності політичних партій, адже відповідно до статті 17 Закону України «Про політичні партії в Україні»  політична партія щоквартально, не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

*У звіті Бібліотеки реклами Facebook не зазначається точна інформація про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів, тому при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу вказано мінімальну та максимальну суми – від 0 до 100 американських доларів.

До загальних витрат на рекламу, інформація про які наявна в Бібліотеці, включено вартість усіх рекламних постів, опублікованих із червня 2019 року до 21 серпня 2020 року.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)