Володимир Макеєнко: «Поверьте, если ж я здесь, значит все должно быть правильно».

Законодавство дозволяє народним депутатам проводити незалежне від правоохоронних чи контролюючих органів слідство по будь-якому важливому для суспільства питанню.  

4 червня, за пів години до припинення голосування на другій за кількістю виборців ДВК у Василькові, стався форс мажор. Спостерігач від опозиційного кандидата спіймав на гарячому члена комісії, який намагався пронести на дільницю паспорти п’ятьох молодиків. Крики, міліція, «Беркут»… Пізніше виявиться, що член ДВК, син голови комісії хотів потайки зареєструвати своїх друзів спостерігачами, щоб вони прикрили заплановане вкидання бюлетенів до скриньки. У розпал конфлікту, поки горе фальсифікатор відбріхувався, щоразу озвучуючи різні версії, на дільниці з’явився заступник голови фракції Партії регіонів, народний депутат Володимир Макеєнко.

Володимир Макеєнко свідомо порушив правила, які сам же встановив разом з політичними соратниками.

В атмосфері масової істерії, поява у Василькові політика національного масштабу, який впливає на парламентську більшість, пройшла практично непоміченою. Лише після того, як о 22 годині міліціонер закрив двері дільниці на ключ, голова ДВК виявила в приміщенні стороннього і попросила його піти. Володимир Макеєнко не заперечував. Зі словами «нічого страшного, не будемо порушувати законодавство» нардеп покинув будівлю. Проте, законослухняним Володимир Макеєнко був недовго і вже через 10 хвилин повернувся на засідання. На протести членів комісії, кандидатів та інших народних обранців народний депутат від Партії регіонів відповів, що він тут на випадок, якщо будуть події для створення тимчасової слідчої комісії, і додав: «Поверьте, если ж я здесь, значит все должно быть правильно».

У всій цій ситуації «правильного» не було нічого. Закон про вибори, за який проголосували 366 народних депутатів, обмежує перелік осіб, що мають право перебувати на дільниці під час підрахунку голосів. Володимир Макеєнко в їхнє число не входив, чудово це знав, однак, свідомо порушив правила, які сам же встановив разом з політичними соратниками. Незрозумілою є поведінка працівників міліції, які нікого не впускали до приміщення, однак, для пана Макеєнка зробили виключення. Абсолютно неправильним було прикривати свою незаконну присутність на засіданні потребами уявної тимчасової слідчої комісії. Адже, якщо розглянути роботу регламентного комітету в цьому напрямку, то така комісія, швидше за все, ніколи не буде створена.

Тимчасові слідчі комісії ВР

В Україні одним з інструментів парламенту для становлення правопорядку є Тимчасові слідчі комісії. Відповідно до Регламенту, ТСК утворюються з числа народних депутатів для розслідування питань, що становлять суспільний інтерес.  Меж значимості питань не визначено, тому депутати можуть провести своє, незалежне від правоохоронних чи контролюючих органів слідство по будь-якій справі. Результати перевірки оформляються у вигляді висновків та пропозицій, які за рішенням парламентської більшості трансформуються у нормативно-правові акти.

Суттєвою перевагою тимчасових слідчих комісій над іншими інструментами парламентаризму є спрощена процедура їх утворення. Щоб почати працювати ТСК достатньо підтримки третини конституційного складу ВР, тобто 150 депутатів. Таким чином, навіть перебуваючи у меншості депутати можуть виконувати контролюючі функції. Однак, все це можливо лише за умови створення слідчої комісії. А з цим у Верховній Раді 7 скликання виникають проблеми.

З початку своєї діяльності, протягом пів року парламентарі створили всього 2 слідчі комісії. Одна для розслідування факту побиття журналістів 18 травня, інша – для розгляду фальсифікацій на парламентських виборах 2012 року. Десятки інших слідчих ініціатив народних обранців розбиваються об скелю під назвою Комітет з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

9 проти 7 на користь влади

Попри те, що рішення про утворення комісії приймає парламент, його поява у порядку денному засідання ВР залежить від регламентного комітету. Більшість в комітетів є провладною, а ініціаторами створення ТСК зазвичай виступають опозиційні депутати. Відтак, під час голосування розгляду політичних питань, результат стабільно становить 9 проти 7 не на користь опозиції.

Стабільна більшість дозволяє провладним депутатам блокувати створення Тимчасових слідчих комісій на рівні комітету.

Стабільна більшість дозволяє провладним депутатам блокувати створення ТСК на рівні комітету. Для цього члени комітету приймають рішення повернути документ автору без винесення проекту постанови до порядку денного засідання ВР. Таким чином було заблоковано створення десятка ТСК 17 квітня. На розгляд комітету пропонувалося 2 рішення. Перше щодо винесення проекту постанови до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради. Друге – ініціатива Володимира Макеєнка повернути проект на доопрацювання без внесення на розгляд парламенту. Голова комітету аргументував свою пропозицію відсутністю членів Партії регіонів у складі слідчих комісій. Більшість підтримала ініціативу Макеєнка. Хоча, Регламент передбачає, що «якщо депутатська фракція не запропонувала у встановлений строк представників для роботи в комісії, то комісія створюється без участі представників цієї депутатської фракції».

Виключенням, яке підтверджує правило, є створення 2 діючих комісій. Проте, якщо розібратися, вони однаково вигідні для провладних сил і опозиції. Наприклад, комісія з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення Українського народу на парламентських виборах 2012 року. Зважаючи на те, як пройшли вибори, заперечувати фальсифікації в окремих округах як мінімум недоцільно. На практиці, ця слідча комісія так і не змогла розпочати легітимно працювати. Засідання ТСК не відбуваються через відсутність депутатів від ПР, без яких неможливий кворум.

Схожа ситуація з ТСК, що розслідує факт побиття журналістів 18 травня. Зважаючи на резонанс, а також на достатню кількістю фото та відео доказів, перешкоджати створенню комісії було б політично невигідно. Відтак, це рішення у ВР прийняли практично одноголосно. При цьому, пропозиція створити комісію по нападу на журналістів не знайшла підтримки провладних депутатів ні в регламентному комітеті, ні в комітеті з питань забезпечення правоохоронної діяльності.

Довідка:
Відповідно до Регламенту Верховної Ради України, Тимчасова слідча комісія утворюється з числа народних депутатів, які дали на це згоду. Кількісний склад тимчасової слідчої комісії формується з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій. Пропозиції щодо кількісного та персонального складу ТСК подаються у письмовій формі депутатськими фракціями у п'ятиденний строк з дня направлення до них письмового звернення ініціатора утворення слідчої комісії. У складі Комісії може бути представлено не менш як по одному народному депутату від кожної депутатської фракції. Якщо депутатська фракція не запропонувала у встановлений строк представників для роботи в тимчасовій спеціальній комісії, то комісія створюється без участі представників цієї депутатської фракції.
У Верховній Раді скликання створено 38 тимчасових слідчих комісій. Лише 6 із них довели розслідування до логічного завершення, підготувавши звіт про свою роботу.
 
Роман Мартин