З початком офіційної передвиборчої кампанії 30 липня варто було очікувати різкого збільшення інформації про кандидатів у засобах масової інформації. Матеріали про партію розміщують буденні районки, всеукраїнські видання, телеканали. А от, коли мова йде про кандидата-мажоритарника, медіа стратегія дещо змінюється.  Штабісти активно працюють з локальними ЗМІ – районними газетами, телебаченням, радіо. Часто саме у таких ЗМІ можна натрапити на джинсу, тобто матеріалами розміщеними за кошти замовника, які не містять маркування “реклама”. Тож об’єктом нашого розгляду буде районна преса Волинської області.

2-4 серпня у друк вийшли перші номери районок Волині, на які вже поширювалася дія ЗУ «Про вибори народних депутатів» у частині передвиборчої агітації. Так, практично у всіх локальних газетах з’являються типові матеріали із логотипом Партії Регіонів, рубриковані назвою «Акценти тижня».

volyn5ff

Згідно ч. 1 ст. 70 Закону партія може розпочати свою агітацію з дня, наступного за днем прийняття ЦВК рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Як відомо, Партія Регіонів стала суб’єктом виборчого процесу 7 серпня. Втім, для медійної активності з ознаками агітації, партія повинна відкрити офіційний виборчий фонд та здійснювати фінансування публікацій безпосередньо з нього. Не всі ЗМІ дотрималися закону: у окремих виданнях матеріали були спеціально марковані знаком-ідентифікатором про рекламу (оплачений матеріал), у інших - ні.

volyn4227

Отже, якщо інформація про партію не підпадає під Закон «Про вибори…», то її розміщення регулюється Законом «Про рекламу», який чітко визначає, що «реклама  має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу» (ч. 1 ст. 9 Закону), а також «інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів,  читачів) щодо цих осіб чи товару, є рекламою  і  повинен бути розміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами" (ч. 3. Ст. 9 Закону).

Натомість, на головних сторінках газет «Селянське життя» (№ 31 від 4.08.12), «Наше життя» (№ 62 від 4.08.12), «Народне слово» (№ 31 від 4.08), «Ратнівщина» (№ 60 від 4.08.12), «Сільські новини» (№ 32 від 4.08.12), «Шацький край» (№ 31 від 4.08.2012), «Слово правди» (№ 31 від 2.08.2012), «Наше місто» (№ 31 від 2.08.2012), «Наше життя» ( № 62 від 4.08.2012), «Вісті Ковельщини» (№ 57 від 2.08.2012), «Нова доба» (№ 31 від 4.08.2012), «Полісся» (№ 62 від 4.08.2012) не вказано, що лого партії та анонс «Акцентів тижня» на головних сторінках є рекламою. Однозначно це вводить читача в оману, адже він сприймає матеріал як журналістський та не ідентифікує його належним чином.

Газета «Сільські новини» (№ 32 від 4.08) взагалі не позначила інформацію про Партію регіонів, як оплачену. До того ж, у довідковій інформації про редакцію газети не вказано, яким чином позначаються рекламні матеріали.

volyn5456

Хороший хід конем зробив голова Волинської ОДА, а нині й кандидат у нардепи Борис Клімчук. Публікація про якого з однією й тією ж назвою «Для волинян є багато добрих новин» за авторства Олени Шостак була розміщена у 3 районних газетах за 7-9 серпня та 2-х за 11-14 серпня. У зміст статті увійшла підсумкова інформація про підвищення рівня життя в області за час головування Клімчука тощо. Подібні матеріали, здавалося б, не несуть нічого загрозливого, але за тиждень після публікації Борис Клімчук зареєструвався кандидатом у народні депутати по виборчому округу № 22.

Газета «Слово правди» (№ 32 від 9.04.2012) розміщує матеріал про Об’єднану опозицію «Батьківщина» (зокрема, там згадуються кандидати від ВО «Батьківщина») та «Акценти тижня» від Партії регіонів без ідентифікаторів, поза тим, що обидві партії стали на той час суб’єктами виборчого процесу.

Інформація про кандидата у нардепи по округу № 19 Геннадія Частякова, зареєстрованого 3 серпня, з’являється у газеті «Наше життя» (№ 32 від 9.08.2012) теж без жодних ідентифікаторів, що можна з впевненістю трактувати, як джинсу. До того ж матеріал розмістили у рубриці «Вибори-2012». Те ж саме і з публікацією під назвою «Геннадій Частяков: «Спорт – здоров’я нації»» у газеті «Місто вечірнє» (№ 32 від 9.08.2012)

volyn2cvc2

А у газеті «Полісся» (№ 63 від 7.8.2012) з’являється публікація під назвою «З турботою про людей! З вірою у Волинь!» - позитивний матеріал про кандидата по виборчому округу № 23 Ігоря Єремеєва, виборча кампанія якого уже офіційно стартувала 7 серпня (наступний день після реєстрації), тобто в день публікації. Це є порушенням ст. 68 Закону «Про вибори народних депутатів».

volynr224

Повідомлення про те, що Іван Смітюх став кандидатом у народні депутати в газеті «Сільські новини» (№ 33 від 11.08.2012) та газеті «Ратнівщина» (№ 62 за 11.08.2012) – чергова відверта джинса, розміщена на шпальтах газет. Очевидно, редакції не поцікавилася тим, що Смітюх був зареєстрований ще 3 серпня в ЦВК. До того ж, як згадувалося вище, у першій газеті навіть не вказано, яким чином на її сторінках позначається реклама.

Інформація про Сергія Мартиняка, кандидат по округу № 20, теж друкувалася у районних газетах на різних умовах. Так, у газеті "Народне слово" (No. 32 за 11.08.2012) опубліковано повідомлення без будь-яких позначок про те, що він зареєстрований кандидатом у нардепи 3 серпня. Натомість ця ж інформація у «Горохівському віснику» (№ 32 від 11.08.2012) та «Селянське життя» (№ 32 від 11.08.2012) позначена як оплачений матеріал. До слова, головний лікар Локачинської районної лікарні Олег Франчук відверто агітує за Сергія Мартиняка. Текст також не позначено як агітацію.

volyn4334663

Явище вибіркового позначення матеріалів спостерігаємо також у Волинських районках щодо публікації інтерв’ю із головою Волинської обласної організації Партії регіонів та кандидатом по багатомандатному загальнодержавному окрузі Олександром Башкаленком «Ми говоримо правду, якою б вона не була» за авторства Світлани Задорожної. Так, у п’ятьох газетах публікація ідентифікована відповідним знаком, а у чотирьох – ні.

Джинса заполонила усі районні ЗМІ Волинської області, де редакції вибірково позначають матеріали як агітаційні. Редакціям газет варто задуматися, чи вірно вони чинять, порушуючи виборче законодавство. Читачам тільки залишається вчитися відрізняти замовні матеріали, щодо проплаченості яких редактори просто не повідомляють.

Марія Доманська, регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.