У листопаді Верховна Рада схвалила закон про вибори народних депутатів. Практика зміни виборчого законодавства під певну політичну силу зовсім не нова. В науці ця технологія відома під назвою «виборча інженерія». Під цим терміном розуміють пристосування виборчих процедур для досягнення інтересів правлячої політичної еліти. До основних методів «виборчої інженерії» можна віднести визначення виборчої системи, стимулювання переміщення виборців з одних виборчих округів до інших, маніпулювання межами виборчих округів,  добір лояльного до правлячої еліти складу виборчих комісій…

Фактично усі ці технології передбачені новим законом. Документом закріплена можливість зміни виборчої адреси та місця голосування виборця за 5 днів до голосування, що можна використати для масових міграцій виборців з одного виборчого округу до іншого. За парламентськими фракціями закріплене право формувати дільничні виборчі комісії. Проте, найбільше значення має впровадження змішаної виборчої системи, яка визначатиме порядок конвертації голосів виборців у депутатські мандати.

Відомо, що в Україні основним завданням партій на виборах є здобуття найбільшої кількості місць у певній раді. Змішана система дає можливість однаково ефективно досягати головної мети у всіх регіонах країни. Завдяки пропорційній системі можна отримати голоси виборців, які симпатизують певній партії чи її лідеру. Мажоритарна система дозволяє отримати необхідні мандати завдяки конкретним кандидатам - мажоритарщикам.

Зазвичай, переваги змішаної виборчої системи найефективніше використовують партії, які знаходяться при владі. Це пов'язано з тим, що вони отримують контроль над найавторитетнішими людьми регіону, які часто є державними службовцями. Наприклад, в певній сільській школі працює дуже авторитетна людина. Якщо сільський голова запропонує їй піти на вибори від його політичної сили, вона навряд чи зможе відмовитися. Педагог знає, що іншої роботи він в селі не знайде, тому не відмовить. Схожий принцип діє для всіх державних службовців. Всі вони є заручниками адміністративної системи, яка дозволяє діючій владі контролювати своїх підлеглих. 

Переваги змішаної виборчої системи для партії влади можна продемонструвати на прикладі місцевих виборів 2010 року. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, як правила розподілу мандатів вплинули на результати волевиявлення громадян у 16 районах області.  Виявилося, що завдяки застосуванню переваг мажоритарної системи, партії, які мали низький рейтинг у регіоні, в підсумку отримали перевагу.
За результатами пропорційної складової виборів Народна Партія отримала 16%. За мажоритарною - 28%. В загальному партія отримала 22% місць в раді. Натомість, ВО «Батьківщина» за пропорційною складовою отримала 20%, а за мажоритарною - 12%. В загальному це 16% від складу ради.
За результатами пропорційної складової Народна Партія отримала 9,09%. За результатами мажоритарної складової виборів - 22,7%. ВО «Батьківщина» отримує перевагу за рахунок партійного рейтингу - 27,3%. Мажоритарна складова склала - 18,2%.

Народна Партія за мажоритарної системи отримала 23,8%, а за пропорційної - 9,52%. Партія регіонів за рахунок мажоритарної складової отримала 23,8% пропорційна складова - 19%. ВО «Батьківщина» за рахунок пропорційної системи отримує 23,8%, мажоритарної - 14,3%.

У Рокитнівській районній раді Народна партія та Партія регіонів отримала перемогу у понад 80% одномандатних округах і набрала понад 55 % за пропорційної системи. Лише за рахунок пропорційної системи виборів ВО «Батьківщина» отримала 18,75%.
Іншою є ситуація у великих містах. Так, перевагу у  62,9% мажоритарних округів Рівного здобули опозиційні кандидати ВО «Батьківщина».  За пропорційною складовою партія отримала  22,2% від загальної кількості мандатів ради. Загальна кількість місць отриманих даною політичною силою разом за пропорційною та мажоритарною системами становить  42,5 %.
 

Цей успіх можна пояснити тим, що у великих містах авторитетними серед населення людьми є підприємці, митці - люди, що не є заручниками адміністративної системи. Вони можуть собі дозволити обирати політичну силу без остраху втратити роботу.  

На прикладі Рівненської обласної ради видно, як Партія регіонів завдяки мажоритарній складовій виборів змогла здобути перемогу в електорально не комфортній для себе області. Завдяки окремим кандидатам вона отримала 47,5% мандатів по одномандатних округах. Понад 20% ця ж партія отримала за пропорційної складової - 25%. В загальному це склало 36,25% мандатів ради. ВО «Батьківщина», яка отримала найбільше голосів за пропорційною системою (30%), здобула перемогу всього у 17,5% мажоритарних округах.

Гістограми з відображенням розподілу депутатських мандатів при використанні змішаної виборчої системи на місцевих виборах 2010 року у Рівненській області можна побачити ТУТ.

Таким чином, щераз підтверджуємо, що зміна виборчої системи, це аж ніяк не правгнення влади реформувати виборче законодавство.