Результати дослідження щодо міграції, проведеного Громадянською мережею ОПОРА спільно з Міжнародним центром української перемоги і мобільним оператором Vodafone Ukraine показали, що інтенсивні обстріли енергетичної інфраструктури у жовтні 2022-січні 2023 року спричинили масову міграцію українців за кордон, що порушує гуманітарне право та може мати геноцидальний тип війни.

Про це йшлось під час презентації дослідження 20 березня.

Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська висловила думку, що дослідження так чи інакше вплине на тему правосуддя і справедливості в контексті збройної агресії міжнародного характеру, яка відбувається сьогодні на території України після повномасштабного вторгнення російської федерації. Зокрема матеріали мають довести факт впливу дій агресора на людський капітал.

«Я не можу стверджувати, що це допоможе визнання геноциду, але геноцидального типу війни в контексті подій навколо теми дітей, використання цієї цільової аудиторії з певними цілями і задачами, обстріли енергетичної критичної інфраструктури, як наслідок, великі хвилі міграції з України - це ті справи, які точно допоможуть усвідомити, зокрема, нашим західним партнерам, наскільки ця війна є особливою, наскільки російська федерація діє в спосіб і в межах абсолютно негуманного поводження і, очевидно, порушення міжнародного гуманітарного права. Тому що як би там не було, але війна має свої правила і закони. І цих законів і правил повинні дотримуватися всі сторони міжнародного збройного конфлікту. Громадянська мережа ОПОРА, Міжнародний центр української перемоги усвідомили, наскільки необхідно мати докази і факти, цифри і дані, щоб доводити методи ведення війни Російською федерацією і таким чином мобілізувати наших західних партнерів до превентивних дій щодо позиції Російської федерації і, очевидно, впливати на те, щоб правосуддя було дієвим і видимим» - сказала вона.

Аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА Андрій Савчук зазначив, що ситуація з даними щодо населення України до 24 лютого 22 року була досить складною, оскільки вони різняться в залежності від методології. Так, у 2019 році уряд України для перепису населення використав дані мобільних операторів, і кількість населення без території Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей оцінувалась в 37,3 мільйонів осіб. Держстат оцінив населення України без території Криму в 41 мільйон, а дані ООН і Світового банку містили цифри 43 мільйона. За найскромнішими підрахунками населення за часи незалежності скоротилось на 8 мільйонів осіб. Щодо виїзду українців за кордон під час повномасштабного вторгнення, то цифри також різняться.

«Гостро стоїть питання повернення українців, тому що ми бачимо, на жаль, тенденція зворотня. Якщо людина виїхала за кордон, частина цих людей релокується в інші країни. Тобто ми знаємо, що зараз переважна більшість українців вже не в Польщі, а в Німеччині.
Хтось поїхав згодом у Сполучені Штати Америки. І таких людей повернути у воюючу країну, яка не може забезпечити головний стимул для повернення, тобто безпеку і якісні зарплати, видається доволі складно. На жаль, факти і цифри говорять про дуже серйозну шкоду Російської федерації, яка завдана в частині демографії. Фактично Кремль, атакуючи Україну, мабуть дотримувався логіки: чим менше українців в Україні, тим менше українців воює проти Російської Федерації. Фактично тероризування україни україни в жовтні 2022 - січня 2023 рр. доводить, що таким чином Кремль висував ультиматум щодо української капітуляції і спеціально знищував об'єкти інфраструктури. Тобто ми говоримо про певні демографічні втрати, говоримо про геноцид, оскільки люди змушені покидати свої території. І говоримо про складні наслідки для економіки україни, яка, на жаль, фактично функціонує завдяки допомозі наших міжнародних партнерів, тому що весь національний бюджет фактично ми витрачаємо на наші Збройні сили і на безпосередню протидію російській агресії.

Юрій Остап'юк, заступник директора департаменту начальник управління інвестиційної політики і технічного розвитку департаменту із регулювання відносин у сфері енергетики і національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зазначив, що з боку Комісії статистика і дані будуть надані пізніше і додав, що енергетична інфраструктура та і самі люди наразі більше готові до викликів, пов'язаних з відключеннями та збоями у енергосистемі, в цьому дуже сприяє західна гуманітарна допомога.

Андрій Гулкевич, представник міжнародного департаменту Офісу Генпрокурора подякував ОПОРІ за проведене дослідження, а також іншим організаціям, які співпрацюють не лише з Офісом Генпрокурора, а і Національною поліцією, Службою безпеки Украіни щодо розслідувань воєнних злочинів.

«Ми бачимо реальну війну в живий час і стільки всього наразі відбувається, стільки всього можна зібрати, що нам бракує аналітиків, можливості все це проаналізувати.
Відтак, ми часто також в своїй роботі користуємося послугами різних експертів, які допомагають нам робити відповідні аналітичні матеріали, і це полегшує нашу роботу, так і полегшить роботу в подальшому для Міжнародного кримінального суду. Останнім часом у нас є непоганою вже співпраця з різними державами», - сказав він.

В свою чергу, Ганна Дьяконова, провідна експертка з продукту Vodafone Ukraine, відзначила успішною співпрацю з Громадянською мережею ОПОРА та наголосила на важливості поширення даних, які може надати компанія, не порушуючи права на персональність користувачів, для допомоги державі у протистоянні російській агресії.  

Раніше Громадянська мережа ОПОРА через Офіс Генерального прокурора України передала до Міжнародного кримінального суду дослідження «Як на міграцію населення України вплинули російські обстріли в жовтні 2022 — січні 2023 року», проведене спільно ОПОРОЮ, Міжнародним центром української перемоги і телекомунікаційною компанію “Vodafone Україна”. 

5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт російських офіцерів Сєрґєя Кобилаша і Віктора Соколова, які, ймовірно, несуть відповідальність за обстріли української енергоінфраструктури восени-взимку 2022–2023 років. 

Зазначимо, що раніше ОПОРА також дослідила, як на міграцію населення вплинули цілеспрямовані російські обстріли Києва у травні 2023 року.