Сьогодні, 5 березня 2024 року, Друга палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт Сергія Івановича Кобилаша та Віктора Миколайовича Соколова за ймовірні злочини, вчинені ними щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

У повідомленні на сайті МКС ідеться про минулорічні обстріли енергетичної системи та критичної інфраструктури України. В результаті цих дій були створені нестерпні умови для життя цивільних, а 1,8 млн громадян України виїхали за кордон. Кореляція, виявлена аналітиками ОПОРИ й оприлюднена в звіті, свідчить про прямий звʼязок між цими обстрілами та різкими хвилями еміграції українців.

Сергій Іванович Кобилаш (нар. 1 квітня 1965 р.) — генерал-лейтенант Збройних Сил Росії, у відповідний час був командувачем дальньої авіації Воєнно-космічних сил РФ. Віктор Миколайович Соколов (нар. 4 квітня 1962 р.) — адмірал ВМФ Росії, у відповідний час був командувачем Чорноморського флоту. 

До Другої палати досудового провадження МКС, яка видала ордер, входять судді Росаріо Сальваторе Айтала (головуючий суддя), суддя Томоко Акане та суддя Серхіо Херардо Угальде Годінес. Вони вважають, що Кобилаш і Соколов несуть індивідуальну відповідальність за російські ракетні удари по українській енергетичній інфраструктурі з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. Адже саме під їхнім командуванням російські війська завдавали ударів по численних електростанціях і підстанціях в кількох місцях в Україні. 

Кобилаша і Соколова підозрюють у вчиненні таких воєнних злочинів, як цілеспрямовані напади на цивільні об'єкти (ст. 8(2)(b)(ii) Римського статуту) і заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів (ст. 8(2)(b)(iv) Римського статуту). Друга палата досудового провадження встановила: є обґрунтовані підстави вважати, що такі удари, по-перше, були спрямовані по цивільних об'єктах, а по-друге, навіть для тих об'єктів, які й могли розцінюватися як військові, передбачувані супутні шкода та руйнування для цивільного населення були явно надмірними відносно очікуваної військової переваги.

Також Друга палата досудового провадження вважає, що ці удари кваліфікуються як поведінка, що включає багаторазове вчинення дій проти цивільного населення, відповідно до державної політики, у значенні ст. 7 Статуту. Таким чином, судді мають обґрунтовані підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочин проти людяності "інші нелюдські діяння [...], що умисно заподіюють сильних страждань чи тяжких тілесних ушкоджень або серйозної шкоди психічному чи фізичному здоров’ю", відповідно до ст. 7 (1) (k) Римського статуту.

Зазначена палата вбачає підстави вважати, що Кобилаш та Соколов несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини за (i) вчинення діянь спільно та/або через інших осіб (ст. 25(3)(a) Римського статуту), (ii) наказ про вчинення злочинів та/або (iii) за неспроможність здійснювати належний контроль над силами під їх командуванням (ст. 28(a) Римського статуту).

Як відзначається у повідомленні на сайті МКС, зміст ордерів є "секретним" задля захисту свідків та розслідування. Однак, пам'ятаючи, що поведінка, подібна до тієї, що розглядається в нинішній ситуації, яка, як стверджується, є порушенням міжнародного гуманітарного права, триває, Палата вважає, що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшого вчинення злочинів. Тому Друга палата досудового провадження вважає, що в інтересах правосуддя дозволити Реєстру публічно розкривати існування ордерів, ім'я підозрюваних, злочини, за які видаються ордери, та способи відповідальності.

Довідково:

Сергій Кобилаш — російський воєначальник, командувач російською дальньою авіацією, уродженець міста Одеса. Брав участь у Першій та Другій чеченських війнах і нападі на Грузію. Як пілот особисто бомбардував грузинські міста, Сирію й Україну. За участь у знищенні мирних сирійців Путін нагородив його званням "генерал-лейтенант", а за вбивства грузинського населення має нагороду “Герой Росії”. 

Під час вторгнення Росії в Україні саме під його керівництвом відбувалися килимові бомбардування Маріуполя, що призвело до масових руйнувань і жертв серед мирного населення. Також за його наказом 28 квітня 2023 року було завдано ракетного удару по житловій багатоповерхівці в Умані Черкаської області, в результаті чого загинуло 23 людини, серед яких 6 — діти.

Слідчі СБУ з’ясували, що саме за наказом Сергія Кобилаша російські загарбники обстрілювали ракетами житлові будинки, лікарні та об’єкти критичної інфраструктури у різних регіонах України. Йому оголошено підозру за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) та ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Санкція передбачає довічне ув’язнення. 

Віктор Соколов народився в Молдові у селі Бендери. Навчався військовій справі в елітних російських військових навчальних закладах. Кар'єру будував у Тихоокеанському і Північному флотах Росії. У 2016 році на посаді заступника командувача Північного флоту РФ він брав участь у війні Росії з Сирією. До Чорноморського флоту РФ Соколов потрапив з початком повномасштабної російської війни проти України у 2022 році, ставши адміралом, а згодом — повноцінним командувачем ЧФ РФ. У травні 2023 року СБУ повідомила про підозру Соколову, який наказав обстрілювати Україну “Калібрами” з Чорного моря.

25 вересня 2023 року ССО ЗСУ повідомили, що в результаті ураження штабу ЧФ РФ загинуло 34 офіцери, серед яких був і командувач Віктор Соколов. Ще 105 окупантів було поранено, а будівля штабу не підлягає відновленню. Проте жодного підтвердження чи спростування щодо загибелі командувача ЧФ РФ Росія так і не оприлюднила.

Натомість пізніше, 15 лютого 2024 року, російські пропагандистські Telegram-канали повідомили, що Віктора Соколова зняли з посади командувача Чорноморського флоту Росії на тлі серйозних втрат. Українські війська знищили або пошкодили військово-десантні кораблі “Минск”, “Новочеркасск”, “Цезарь Куников”, “Оленегорский горняк” і “Саратов”, катер “Ивановец”, підводний човен “Ростов-на-Дону”, малі ракетні кораблі ”Аскольд” і “Великий Устюг”, чимало штурмових катерів, буксир “Спасатель Василий Бех”, сторожовий корабель “Адмирал Макаров”, тральник «Иван Голубец» та інші.

Читайте також: Які наслідки матиме рішення МКС про видачу ордерів на арешт Путіна та Львової-Бєлової