Ще 23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5599 про деолігархізацію. 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав його. Тоді повідомлялося: якщо цей закон запрацює в заплановані терміни, то вже 20–25 травня 2022 року на засіданнях РНБО будуть розглядати перших офіційно встановлених олігархів України. Так і сталося. Рада національної безпеки та оборони України затвердила Положення про реєстр олігархів, а президент Володимир Зеленський увечері 29 червня підписав указ, який надає цьому Положенню чинності.

Як стало відомо цього тижня, Медіа Група Україна відмовилася на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій своїх каналів, а також від ліцензій своїх друкованих медіа в Україні. У заяві бізнесмена Ріната Ахметова ідеться, що таке рішення продиктоване саме законом про олігархів.

Що означає Положення РНБО? Як визначається порядок формування та ведення реєстру олігархів? Як працюватиме закон "про деолігархізацію" на практиці? Що він означає для країни під час війни? Про це говоримо в ефірі ОПОРА.Live у середу, 13 липня, о 18:00.

Ведучі: аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев та радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк. 

Запрошені гості:

  • Денис Малюська, Міністр юстиції України;

  • Ірина Геращенко, народна депутатка України;

  • Олександр Марусяк, експерт Центру політико-правових реформ.

Доєднуйтеся до ефіру 13 липня о 18:00 на YouTube-каналі Говорить ОПОРА та нашій Facebook-сторінці.