Громадянська мережа ОПОРА через Офіс Генерального прокурора України передала до Міжнародного кримінального суду дослідження «Як на міграцію населення України вплинули російські обстріли в жовтні 2022 — січні 2023 року», проведене спільно ОПОРОЮ, Міжнародним центром української перемоги і телекомунікаційною компанію “Vodafone Україна”. Воно унаочнює масштаб наслідків, до яких призвела російська агресія на території України. 

Згідно з дослідженням ОПОРИ, російські обстріли енергосистеми України з 1 жовтня 2022 року до 31 січня 2023 року призвели до масової й часто незворотної міграції українців за кордон, а також значних переміщень населення всередині країни. Наприклад, після обстрілів 15 і 23 листопада кількість виїздів за кордон у той же день, порівняно з попереднім, збільшилася на понад 60%. Вже в наступні дні, 16 і 17 листопада, межі України покинуло у понад 2,7 раза більше осіб, ніж 14 листопада, а кількість виїздів 24 листопада у понад 3,5 раза перевищувала показник за 22 листопада.

За словами заступниці начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва — начальниці управління правової допомоги, екстрадиції та міжнародної взаємодії Офісу генерального прокурора Ірини Діденко, Офіс є центральним органом зі співробітництва з Міжнародним кримінальним судом. Він, зокрема, розглядає прохання МКС та організовує їх виконання, скеровує докази, забезпечує їх зберігання та захист інформації.

«Україна стикнулася з величезними викликами, в тому числі через величезну кількість воєнних злочинів, вчинених військовими і керівництвом РФ. Важливим стало об'єднання зусиль органів кримінальної юстиції та громадянського сектору у фіксації всіх злочинів, своєчасного збору доказової бази. Матеріали, зібрані й одержані від громадських організацій, зокрема ОПОРИ, важко недооцінити. Ми доєднуємо їх до матеріалів кримінальних проваджень, аналізуємо. Ці матеріали лягають в основу національних обвинувачень, а також, відповідно до встановлених процедур, передаються до МКС», — зазначила Ірина Діденко.

Автор дослідження, аналітик ОПОРИ Андрій Савчук, зазначив:  

«Результати нашої роботи доводять, що стратегічною метою російських обстрілів цивільної, зокрема енергетичної, інфраструктури є примус України до переговорів і її знелюднення задля зменшення спротиву кремлівській агресії. Також факт виїзду за кордони мільйонів вимушених переселенців демонструє, що наявних систем ППО в Україні досі не достатньо. Цінність наших розрахунків у тому, що вони безпосередньо доводять системність дій Російської Федерації щодо знищення критичної інфраструктури, які мають ознаки злочину геноциду. Сподіваюся, що завдяки проведеному нами аналізу російські посадовці та генерали тепер стануть на крок ближче до справедливого покарання!»

І справді, 5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт російських офіцерів Сєрґєя Кобилаша і Віктора Соколова, які, ймовірно, несуть відповідальність за обстріли української енергоінфраструктури восени-взимку 2022–2023 років. 

Зазначимо, що раніше ОПОРА також дослідила, як на міграцію населення вплинули цілеспрямовані російські обстріли Києва у травні 2023 року.