Українці зараз мають думати про наступне покоління українців, які заслуговують жити в мирі. Саме тому українське суспільство створило Маніфест сталого миру «Світ після нашої перемоги».

Про це сказала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час міжнародної конференції “Crimea Global. Understanding Ukraine through the south”.

За її словами, не лише президент України має план щодо завершення війни, а й громадянське суспільство має ініціативи, які не відрізняються і не суперечать президентському, але мають більш довгострокову перспективу щодо того, як не допустити наступного етапу розвитку війни росії проти України.

«Мій син – четверте покоління з моєї сім’ї, хто постраждав від війни. Мої бабуся і дідуся провели 20 років у висланні під час радянського періоду. Якщо повномасштабна війна триватиме більше  4 років, то не тільки мій чоловік і його брат будуть в армії, а і мій син стане солдатом. Це не ок для всіх нас. Тому ми маємо думати не лише про наступний рік, але і про наступне покоління українців, які заслуговують жити в мирі. Тому українське суспільство створило цей документ, ми називаємо його Маніфест сталого миру «Світ після нашої перемоги». Ніколи знову 2.0.

Після Другої світової війни багато глобальних гравців сказали «Ніколи знову». Ми ніколи знову не маємо мати цю велику війну будь-де у Європі. Але це уже відбувається. Це означає, що багато з нас живуть в дуже небезпечний період. Якщо ми не захистимо ці правила, які ми виробили після Другої світової війни, наступна війна обов’язково буде і не лише у Європі», - сказала Айвазовська. 

Саме тому Маніфест сталого миру виглядає як перспектива на довгий період.

«Зараз  ми втрачаємо наші здібності та людський ресурс, більше 20% українців зараз живуть за кордоном. Наші життя не безкінечні. Тому ми повинні захищати сталий мир зараз. Без справедливості війна в Україні не завершиться до наступних поколінь», - зазначила голова правління ОПОРИ.