27 грудня 2023 року Донецька обласна прокуратура повідомила, що заочно засуджено очільника «днр» Пушиліна. Водночас поки що вирок не оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

З повідомлення обласної прокуратури бачимо, що колаборанта засуджено до максимального покарання – 15 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов’язаних з наданням публічних послуг, виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на 15 років з конфіскацією майна.

Серед сукупності злочинних діянь, вчинених Денисом Пушиліним, було зокрема й те, що він у вересні 2022 року як очільник незаконно створеної на території Донеччини «республіки» скликав та провів позачергове засідання фейкової ради «днр», під час якого нелегітимний депутатський корпус ухвалив так званий закон «про референдум днр з питання входження до складу рф». Зрештою, на підставі підписаного «головою» нікчемного акту на тимчасово окупованих територіях в присутності озброєних військових рф і проводилося незаконне «народне волевиявлення».

Раніше у ЗМІ також повідомлялося про засудження іншого колаборанта, який очолював окупаційну адміністрацію в Херсонській області, Володимира Сальдо.

ОПОРА продовжує моніторити судові провадження, пов'язані з притягненням до кримінальної відповідальності за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність), зокрема в частині участі колаборантів в організації та проведенні незаконних виборів/референдумів та повідомляти про це суспільство.

Інші матеріали ОПОРИ на цю тему: