Кабінет міністрів заборонив чиновникам і депутатам, чиновницям і депутаткам виїжджати за кордон, окрім кількох дуже конкретних причин. Постанова №69 “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону” наробила днями чимало шуму. Заборона була спричинена суспільним обуренням фактами відпочинку чиновників і держслужбовців. За логікою обмеження мало б стосуватися відпочинку, зокрема відпочинку посадовцями. Найбільшого ж розголосу набула якраз заборона на виїзд жінкам-депутаткам місцевих рад, адже чоловіків заборона на виїзд стосувалася і раніше, незалежно від чиновницького статусу.

Станом на 2020 рік, депутатками рад різних рівнів були більше 15,5 тисяч жінок. Найбільший відсоток жінок у сільських радах. Тож тут потрібно розуміти, що в більшості йдеться не про якусь привілейовану категорію чиновництва, а про тисячі людей на місцях, які собою забезпечують функціонування громад — це кворуми місцевих рад, рішення, які приймаються для поточного життя українських міст та сіл. Важливий момент — за законодавством депутати місцевих рад не отримують за свою роботу заробітної плати.

З моменту повномасштабного вторгнення і заборони на виїзд чоловікам багато жінок вивозили дітей за кордон і поверталися працювати в Україну, активно волонтерили, переганяли через кордон автівки, їздили по гуманітарні вантажі. І часто такими активними на місцях волонтерками є саме місцеві депутатки.

Гостями цього випуску "Говорить ОПОРА" стали:

  • депутатка Полтавської обласної Ради Юлія Цибульська;
  • голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін;
  • радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Читайте також: