Протягом квітня-травня 2023 року Громадянська мережа ОПОРА досліджувала вплив нової демографії на освітню сферу в Рівненській міській територіальній громаді. Проявами нової демографії є поява нових груп населення, зміна його структури та кількості. Ці фактори впливають на доступ до послуг, навантаження на різні сфери життя громади, зокрема соціальну, медичну, освітню тощо. 

Ще до повномасштабного вторгнення перед освітньою сферою постали виклики, пов'язані з пандемією COVID-19. Карантинні обмеження призвели до припинення та/або змін у роботі закладів дошкільної освіти, позашкілля, інклюзивно-ресурсних центрів, спричинили перехід на дистанційне навчання учнів загальної середньої школи. Досі небагато учасників навчального процесу мали досвід роботи онлайн, що теж далося взнаки. Викликом стала і нестача матеріально-технічних ресурсів, відсутність або погана якість інтернету. Також на освітній процес впливали загальні явища — підвищення тривожності, стрес, наслідки хвороби, а ще — ізоляція від друзів. Врешті, COVID-19 призвів до появи дистанційних шкіл, змусив переосмислити організацію навчального процесу, ставши для української системи освіти серйозною “підготовкою” перед повномасштабною війною. 

Однак повномасштабне вторгнення спричинило й нові виклики, не знані у період пандемії. Це не лише повітряні тривоги, обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури, економія електроенергії, неможливість навчатися офлайн та організувати повноцінні онлайн-уроки, а насамперед поява значної кількості нових школярів, яким потрібно адаптуватися на новому місці, виїзд за кордон учнів та педагогічних працівників. Вимушена міграція призвела до змін в організації освітнього процесу — деякі учні, які виїхали за кордон, припинили навчатися у громаді, інші ж і далі навчаються разом з однокласниками, але дистанційно або індивідуально, а відповідальність за якість освіти взяли на себе батьки. Частина дітей, які перебувають за кордоном, навчаються і в закладах освіти за місцем проживання, і в своїй рівненській школі, паралельно освоюючи дві навчальні програми. 

Чим корисне це дослідження? Розуміння демографічних змін потрібне не лише для успішної інтеграції внутрішньо переміщених людей, а й для забезпечення соціальної згуртованості та розвитку громади. 

Як ОПОРА збирала інформацію і за який період? Ми проаналізували інформацію з відкритих джерел, зокрема дані Управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради та закладів освіти громади. Також ми зверталися до посадовців за отриманням додаткових даних. До уваги брали дані як станом на квітень-травень 2023 року, так і станом на початок 2021–2022 н. р. та 2022–2023 н. р, аби простежити динаміку.

Наразі на території громади функціонує розгалужена мережа закладів загальної середньої освіти, дошкільної та позашкільної. Її достатньо для забезпечення освітніх послуг для дітей мешканців Рівного та внутрішньо переміщених людей. Зростає й кількість приватних закладів освіти.

У зв'язку з загальною демографічною ситуацією, кількість школярів у старших класах зменшується. Також частина випускників 9-го класу продовжують навчання в інших закладах освіти та покидають громаду. Це призводить до того, що чимало ліцеїв громади переходять у статус гімназій і можуть надавати лише 9-класну освіту. За прогнозами Управління освіти, через повномасштабну війну буде спостерігатися тенденція до зменшення кількості учнів. Приблизно десята частина школярів із Рівного нині перебуває за кордоном. Разом з тим, спільноту школярів громади поповнили менше тисячі вимушено переміщених дітей. 

За останні 2 навчальні роки значно зросла кількість школярів, які навчаються за індивідуальною формою навчання — сімейною та екстернатною. Здебільшого таку форму навчання обирають учні, які перебувають за кордоном. Більшість таких дітей одночасно навчаються в іноземних школах за місцем перебування, а тому освоюють обидві програми. Як це впливає на якість навчання — відповідь дасть лише час. 

Щодо закладів дошкільної освіти, то, порівняно з попередніми роками, кількість охочих туди потрапити зменшилася. Так, за період повномасштабної війни дошкільні заклади поступово “вибрали” електронну чергу і наразі набирають дітей на новий навчальний рік.

Більшість педагогів наразі навчають дітей, перебуваючи у громаді. З початку повномасштабної війни і переходом дітей на індивідуальну форму навчання навантаження на вчителів зросло. Поки педагогів у громаді достатньо, але Управління освіти прогнозує, що згодом виникне потреба у вчителях фізики, математики та інформатики. Аби зменшити навантаження на педагогів і організувати якісніше навчання дітей, які перебувають за кордоном, Управління освіти планує запровадити на базі однієї зі шкіл дистанційні класи і перевести туди всіх учнів- “дистанційників”.

Нові часи приносять нові виклики для освітньої сфери. Пошук рішень для того, аби якісно та ефективно на них реагувати, потребує постійного аналізу даних і залучення до їх обговорення усіх зацікавлених.

 Довідково:

Проєкт «Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей» реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні — допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у чотирьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне та Богуслав).