Щоденникове дослідження «Споживання новин в Україні» було проведене на замовлення Громадянської мережі ОПОРА Київським міжнародним інститутом соціології 6-15 липня 2022 року. Дослідження було спрямоване на вивчення медіаспоживання та визначення джерел та форматів новин, які є більш популярними.

Під час дослідження вивчалися думки дорослих жителів України у віці 18-60 років. Основні етапи дослідження включали розробку інструментарію, розробку вибірки, проведення інтерв’ю з респондентами та ведення респондентами онлайн-медіащоденника протягом тижня, контроль якості виконаної роботи, введення та перевірку даних на логічні помилки, підготовку остаточного масиву даних, таблиць одновимірних розподілів та аналітичного звіту. 

Вибірка дослідження включала квотний відбір 100 учасників у віці 18-60 років, які за статтю, віковою групою і регіоном проживання представляють населення України.  Під час відбору були незначно перепредставлені жителі півдня і сходу України для отримання більш надійних результатів для цих регіонів.  В результуючих даних ці диспропорції скореговані ваговими коефіцієнтами.

Загалом протягом тижня від 100 учасників було зібрано інформацію про 2053 випадки медіаспоживання.

Данні опитування аналізуються у двох аспектах:

  • по-перше, з точки зору результатів з’ясування думок 100 респондентів на початковій та завершальній стадії опитування;
  • по-друге, з токи зору результатів тижневого щоденникового опитування, в якому респонденти записували і кожного дня надсилали онлайн інформацію про усі випадки звернення за новинами. Загалом було зафіксовано 2053 таких випадків медіаспоживання, які в подальшому аналізі ми будемо називати називатися одиницями контенту, оскільки фіксувався не лише факт звернення, а збиралась додаткова інформація щодо кожного випадку ( що споживалось, як довго, де саме та інші характеристики).

Рекрутинг респондентів відбувався двома способами: а) на основі онлайн панелі InPoll; б)  за допомогою регіональних рекрутерів із загальнонаціональної мережі інтерв’юерів КМІС. Тим респондентам, які відповідали критеріям відбору цільової аудиторії було запропоновано взяти участь у щоденниковому дослідженні.

 

Читайте також: Аналітичний звіт за результатами телефонного і щоденникового дослідження "Демократія, права і свободи громадян та медіаспоживання в умовах війни"