За кількістю політичної реклами Україна посідає 8-ме місце у світі — щодня в українському Facebook транслюють майже 500 політичних рекламних дописів. 

Беззаперечний лідер за кількістю політичної реклами у Facebook — США. Щодня на американських користувачів таргетують понад 10 тисяч рекламних дописів. Майже втричі менше політичної реклами в Бразилії, яка займає другу позицію (близько 3 тисяч рекламних дописів). На третій позиції — Мексика, де публікують ще вдвічі менше політичної реклами — майже півтори тисячі рекламних дописів на добу. 

Загалом за час роботи Бібліотеки політичної реклами з 2018 року Facebook-користувачі у всьому світі опублікували майже 25 мільйонів політичних рекламних дописів, які сумарно коштували 3,865 млрд доларів США.

У всіх країнах для того, щоб опублікувати один допис із рекламним контентом, необхідно сплатити як мінімум 1 долар США. Втім, середня вартість такої публікації відрізняться.

Так, найдорожча рекламна у Facebook та Instagram в Канаді, де за прсування одного допису в середньому доведеться викласти майже 2000 доларів. Друге місце — за Бельгією, де рекламодавець буде змушений віддати майже 1500 доларів за одну рекламу. 

В Україні ж політрекалама доволі дешева — один політичний рекламний допис у середньому коштує лише близько 35 доларів (995 гривень).

Для політичної реклами онлайн-увага одного потенційного виборця є найдешевшою, і саме тому вона так приваблює політиків. 

Водночас на телебаченні під час виборчого періоду вартість 1 секунди рекламного ролика може варіюватися від 1 грн до майже 3 тис. грн. Оренда білборду обійдеться також не надто дешево — залежно від його розташування ціна змінюється від 267 до 533 грн на день

На відміну від телебачення та білбордів, рекламу в соціальних мережах має важливу перевагу: механізм мікротаргетингу. Це технологія, що дозволяє показувати рекламний допис не усім користувачам Інтернету, а лише тим людям, які найбільш імовірно проголосують за певного політика чи партію.

 

Більше інформації:

Facebook, "чорнуха" та аукціони реклами. Все, що ви соромились запитати про політичний піар в соціальних мережах