15 червня ОПОРА опублікувала новину про своє рішення відмовитися від використання каналу в телеграмі як комунікаційної платформи. Адже ризики від непрозорих процедур збору та передачі даних користувачів у цьому месенджері значно перевищують плюси від поширення інформації серед цільової аудиторії. Однак вночі на офіційний емейл організації надійшов англомовний лист від пресслужби месенджера — з логічними та змістовними помилками.

Лист надісланий із пошти [email protected] і підписаний іменем речника Телеграму Ремі Вон. У ньому також немає звертання до ОПОРИ, а натомість згадано про «редакторів Детектору». Очевидно, що текст цього листа просто скопійований із листа іншому адресатові. Можемо припустити: такий шаблонний мейл розіслали всім медіамайданчикам, які опублікували новину про відмову ОПОРИ від телеграму.

В листі автор натякнув, хоча й не спромігся прямо про це сказати, що рішення ОПОРИ відмовитися від телеграму він пов’язує з колонкою українського IT-івця Ярослава Ажнюка, яка вийшла у березні цього року. Однак рішення ОПОРИ продиктоване винятково нашою власною експертизою багаторічного моніторингу різних соціальних мереж, зокрема й дослідженнями щодо телеграму. Публічна дискусія щодо небезпеки використання цього месенджера під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, звісно, не залишає нас байдужими, але не є причиною для прийняття рішень. Підтвердженням цьому може слугувати, наприклад, те, що організація перестала системно використовувати свій телеграм-канал ще з січня цього року.

Автор листа також вважає, що колонка Ажнюка написана під впливом «чуток», і наводить посилання на їх спростування з 9 пунктів. Утім, це відповідь лише на невелику частину пересторог щодо безпеки використання телеграму. Наприклад, навіть «переїзд» засновників платформи до країн, де не діють правила регулювання діяльності в інтернеті (як у США чи ЄС), лише підкріплює сумніви в прозорості, надійності та безпеці платформи, що особливо важливо для України в контексті російської інформаційної війни.

Також у листі йдеться: «Telegram не має жодного юридичного чи фізичного зв’язку з Росією і ніколи не надавав дані користувачів тамтешній владі. Стаття також містить помилкові чутки про те, що більшість чатів може завантажити кожен, хто використовує API. Це не так. API надає доступ лише до тієї самої інформації, яку можна отримати зі звичайного облікового запису Telegram, а саме до загальнодоступних чатів, які призначені для будь-кого. З цієї причини обговорення шифрування тут не має значення». Однак жодних підтверджень цих слів автор не надав.

ОПОРА неухильна у своєму переконанні, що без розробки прозорих механізмів модерування контенту, впровадження чітких політик обмеження небезпечного та дезінформаційного контенту, а також з огляду на низку вагомих безпекових ризиків та неодноразове використання платформи як майданчика для поширення ІПСО така платформа не може вважатися безпечною.