Група канадських дослідників опублікувала звіт, який показує, що росіяни використовували твіттер для маніпулювання громадською думкою щодо російсько-української війни. Дослідники проаналізували канадійський сегмент твіттера протягом року до повномасштабного вторгнення та після нього. Вони виявили близько 90 твіттер-акаунтів (здебільшого канадійських), які системно просували проросійські наративи. 

Понад те, дослідники з’ясували, що це була не російська ботоферма (тобто фальшиві автоматизовані акаунти), а реальні облікові записи. За два роки їх лайкнули та ретвітнули близько 200 тисяч інших унікальних користувачів.

Близько 60% акаунтів із проросійської мережі очікувано належать до крайніх правих, котрі й так відомі своєю відкритою підтримкою Владіміра Путіна. Несподіваною знахідкою стало те, що близько 30% акаунтів мережі є крайніми лівими, за якими раніше не спостерігалося відкритих симпатій до Росії. Якщо крайні праві відкрито просувають самого Путіна, то ліві менш сфокусовані на підтримці дій російського уряду та більше крикують НАТО, вважаючи Альянс, а не Росію, причиною війни в Україні. 

Також ця мережа активно експлуатувала наратив про те, що зовнішню політику Канади “захопила” українська діаспора. Особливо діставалося міністерці фінансів та заступниці прем’єр-міністра Канади Христі Фріланд, яка походить з української сім’ї, вільно спілкується українською та деякий час жила й працювала в Україні. 

Крім того, твіттер-мережа критикує антиросійські санкції, які ввела Канада. На думку користувачів, саме ці обмеження призвели до інфляції та зростання цін на паливо. 

Основні зусилля мережі спрямовані на те, щоб знизити рівень підтримки України серед жителів Канади. Зокрема, користувачі прагнуть зробити проукраїнських канадських політиків менш популярними серед електорату.

Дані показують, що інтенсивність проросійської риторики зросла майже вдвічі за три місяці до повномасштабного вторгнення та зростала місяць за місяцем після нього. Дослідники відзначають, що ця мережа має більше підписників та залученості інших користувачів, а також публікує значно більше контенту, ніж члени канадійського парламенту та топ-20 блогерів Канади в твіттері. Цю мережу називають однією з найбільш активних онлайн-спільнот в канадійському сегменті соцмережі. 

Щоб перевірити, наскільки наративи цієї мережі закріпилися в канадійському суспільстві, дослідники також провели соціологічне опитування. За його результатами, близько чверті респондентів вважають, що саме НАТО розпочало російсько-українську війну або вказали, що це дуже вірогідно, хоча вони не знають напевне. 

Як зазначають дослідники, для канадійського суспільства це перший сучасний випадок, коли наративи крайніх лівих сил набули такої рівня впливу у суспільному дискурсі.