Організація обʼєднаних націй з питань освіти науки й культури (ЮНЕСКО) вважає, що смартфонам не місце у навчальному процесі. На думку експертів, в освіті повинна переважати людиноцентрична модель, не дивлячись на стрімкий розвиток технологій та штучного інтелекту. 

Попри те, що технології фактично врятували систему освіти під час пандемії Covid-19, вони негативно впливають на навчання, стверджує ЮНЕСКО у недавньому звіті

У документі зазначається, що надійних даних, які говорили б про суттєві переваги використання технологій у навчальному процесі дуже мало — це все через те, що галузь освітніх технологій дуже швидко розвивається, і ми не встигаємо оцінити її вплив. Однак, певні негативні тенденції все-таки прослідковуються. Так, дослідження проведене у 14 країнах показало, що просте знаходження поруч з мобільним телефоном відволікає учнів від навчання. 

Згідно зі звітом, надмірне використання телефону у школі знижує успішність навчання, негативно впливає на емоційно-психологічний стан дітей та провокує кібербулінг. Саме тому, організація рекомендує заборонити використання смартфона у школі.

Заклик до заборони смартфонів чітко свідчить про те, що цифрові технології, включаючи штучний інтелект, все-таки повинні підкорятися «людиноцентричному баченню» освіти й ніколи не витісняти особисте спілкування з вчителем. На думку авторів, у світі, де активно розвивається штучний інтелект, у навчальному процесі потрібно менше спеціалізуватися на технологічній складовій, і більше на мистецькій та гуманітарній, яка виховує в учнях почуття відповідальності, вміння співпереживати, стимулює творчий потенціал та розвиває навички роботи в команді. У майбутньому вчитель не повинен бути повністю замінений ШІ, а навпаки, його ціль у тому, щоб допомогти учням адаптуватися до важливих змін принесених технологічним розвитком. 

Генеральний директор ЮНЕСКО, Одрі Азулай, у звіті зазначає: 

“Технології слід використовувати для покращення досвіду навчання та для добробуту студентів і вчителів, а не на шкоду їм. Потрібно ставити на перше місце потреби учня та підтримку вчителів. Онлайн-зв’язки не замінять спілкування з людьми”. 

За даними організації, кожна шоста країна (з проаналізованих двохсот) уже заборонила користуватися телефоном під час навчання. У перелік входять такі країни як Франція, Нідерланди, Фінляндія, нещодавно Данія анонсувала таку заборону та скоро приєднається Британія, як повідомляє The Guardian. Один британський міністрів навіть порадив батькам давати дітям у школу кнопкові телефони. 

В Україні дискусії щодо заборони тривають уже декілька років. У 2020 у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, який передбачав обмеження використання телефонів у школі та вносив відповідні зміни в закон “Про повну загальну середню освіту”, однак парламент його не підтримав.  Втім, деякі школи за власною волею забороняють учням користуватися телефонами на уроці, однак досі це питання законодавчо ніяк не врегульовано. Але освітній омбудсмен Сергій Горбачов каже, що школи не повинні цього робити.