Фейсбук запустив оновлену версію розділу “Чому я бачу цю рекламу?”. Відтепер цей інструмент містить інформацію про те, як діяльність користувача на платформі та поза нею впливає на моделі машинного навчання, що відповідають за створення та показ реклами у стрічці.

Для того, щоб збільшити ефективність показу реклами, алгоритми машинного навчання використовують інформацію про вас, доступну компанії “Мета”: вік, стать, уподобання, підписки, час, проведений на платформі, інтереси, місце перебування тощо. Крім цього, алгоритми вивчають вашу поведінку та життєвий стиль, використовуючи дані зі сторонніх сервісів. Так, завдяки Facebook Pixel компанія аналізує, які вебсайти ви відвідуєте, а через авторизацію за допомогою фейсбуку — якими додатками чи інтернет-магазинами користуєтеся. 

Загалом розділ “Чому я бачу цю рекламу” допомагає користувачам зрозуміти, як їхні дані використовують для показу реклами. Крім цього, інтерфейс дозволяє залишати відгуки про свій досвід взаємодії з рекламою і запропонувати вдосконалення, також можна приховати всі оголошення певного рекламодавця та отримати доступ до своїх налаштувань реклами.

Якщо раніше у цьому розділі можна було лише переглянути дані, які використовував фейсбук, щоб таргетувати на вас рекламу, то, як стверджує компанія, тепер там відображатиметься інформація і про вашу активність, яку використали алгоритми машинного навчання. 

Ось кілька прикладів такої інформації:

  • Відвідування вебсайту про особисту гігієну;
  • Використання лайфстайл-додатку;
  • Зацікавленість у купівлі одягу на вебсайті або в додатку;
  • Взаємодія з оголошеннями про особисту гігієну та харчування;
  • Взаємодія зі сторінками та публікаціями про догляд за волоссям;
  • Взаємодія з товарами у маркетплейсі Facebook.



Щоб переглянути налаштування реклами та за потреби заблокувати рекламодавця, потрібно виконати такі кроки:

  • У рекламному пості натисніть знак у вигляді трьох вертикальних точок у верхньому куті.
  • Виберіть, що ви хочете зробити з рекламою. 
    • Натисніть “Приховати рекламу”, щоб більше не бачити цього рекламного допису;
    • Натисніть “Поскаржитись на рекламу”, якщо вона містить неприйнятний контент.
    • Оберіть пункт  "Чому я бачу цю рекламу", щоб отримати детальну інформацію про налаштування реклами. У цьому ж розділі ви можете приховати всю рекламу від конкретного рекламодавця та змінити свої рекламні налаштування.

У “Фейсбук” заявили, що оновлення розроблене за участі зовнішніх експертів із конфіденційності та зацікавлених сторін з усього світу. Компанія прагне відповідально використовувати моделі машинного навчання та забезпечити прозорість, щоб допомогти користувачам почуватися більш захищеними.

І хоча це оновлення робить алгоритми показу реклами прозорішими, “Мета” поки не воліє розкривати, дані з яких саме платформ було використано. Так, цей розділ не містить назв вебсайтів, маркетплейсів чи додатків, а надає тільки узагальнену інформацію. 

Оновлення поки що не доступне для користувачів в Україні. Однак у своїй заяві компанія анонсувала, що оновлений інструмент розгорнуть у всьому світі. У майбутньому його планують розширити і на інстаграм.