Із початком повномасштабного вторгнення росії на територію України 24 лютого більшість українців постійно стежать за новинами, подіями на фронті, офіційними заявами української влади та світових лідерів. Люди безперервно споживають новини та перебувають у кількох інформаційних потоках одночасно. Які ще зміни відбулися у медіаспоживанні? Якими джерелами для отримання новин користуються українці? Відповіді на ці питання — в опитуванні, яке Київський міжнародний інститут соціології провів на замовлення Громадянської мережі ОПОРА з 3 до 26 травня 2022 року. 

Найпопулярнішим джерелом інформації за останні два місяці виявилися соціальні мережі — 76,6% українців користуються ними для отримання новин. З телебачення дізнаються новини 66,7% опитаних, з інтернету (не включаючи соціальні мережі) — 61,2% користувачів. Радіо наразі слухають близько 28,4% громадян України, а друковані ЗМІ читають лише 15,7% опитаних. Варто зауважити, що громадяни могли обирати по кілька варіантів відповідей. 

Найпомітнішими є відмінності у споживанні новин за віком. Українці віком від 18 до 69 років споживають новини переважно у соціальних мережах. Водночас літні люди надають перевагу телебаченню (понад 78% користувачів від 60 років) та радіо (більше 36% користувачів від 60 років). Інтернетом без урахування соціальних мереж для отримання новин користуються понад 60% користувачів від 30 до 59 років, а друкованими ЗМІ — більше 20% користувачів від 60 років. Разом з тим, новини з телевізора частіше отримують жінки, ніж чоловіки — вони більше послуговуються інтернетом. 

Також є незначні відмінності у медіаспоживанні між користувачами з сільських та міських громад. Зокрема, мешканці сільської місцевості частіше дивляться телебачення (71,3% проти 64,4% у містах) та читають друковані ЗМІ (21,5% проти 12,7%). Прикметно, що соціальні мережі як джерело новин найактивніше використовують у південній частині України (77,8% опитаних), а найбільше тих, хто читає інтернет-ЗМІ, проживає у східній Україні (63,2%). На Заході мешкає найбільша частка користувачів, які дивляться телебачення (73,5%), читає друковані ЗМІ (23,2%) та слухає радіо (34,6%).

ДОСЛІДЖЕННЯ: Медіаспоживання українців в умовах повномасштабної війни. Опитування ОПОРИ

Дослідження провів на замовлення ОПОРИ Київський міжнародний інститут соціології з 3 до 26 травня 2022 року. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2009 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося серед дорослих (у віці 18 років і старше) громадян України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не ввійшли жителі територій, тимчасово не підконтрольних владі України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також громадяни, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Польовий етап тривав з 19 до 24 травня 2022 року. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%.