Росія оштрафувала Google на 3 млн рублів – близько 30 тис євро – за те, що компанія не видалила так звані “фейкові новини” про російсько-українську війну. Про це повідомило видання POLITICO.eu із посиланням на російський медіа-ресурс ТАСС.

Московський мировий суд визнав компанію Google винною, адже та не видалила із платформи YouTube “заборонену на території рф інформацію” про так звану “спеціальну військову операцію” в Україні. Росія висуває подібні звинувачення Google не вперше. Минулого року компанія отримала штраф розміром 21.1 млрд рублів – на той час понад 360 млн євро, адже не видалила із YouTube “фейки про спеціальну операцію в Україні, що дискредитують збройні сили рф”.

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну росія посилила свій контроль над онлайн-контентом, що не відповідає офіційному наративу щодо “спецоперації”. Так, вимоги сплатити штраф отримали такі західні підприємства, як Reddit, Apple та Wikipedia.

Росія ще задовго до початку повномасштабного вторгнення до України обрала подвійну стратегію регулювання власного інформаційного простору. З одного боку, російська держава сьогодні повністю контролює та поступово «вичищає» російський сегмент інтернету: інвестує у власні соціальні мережі (ВКонтакте, Одноклассники), забирає у опозиційних ресурсів можливість існувати навіть в інтернет-просторі та блокує всі ті вебсайти, які  поширюють шкідливі для російської влади думки. З іншого боку, Рросія активно ізолюється від навколишнього інтернет-середовища: блокує іноземні соціальні мережі, вебсайти та арештовує іноземних журналістів. 

Після початку повномасштабної агресії, тенденції до встановлення тотальної цензури лише посилились. Втім, хоча в короткостроковій перспективі ізоляція та чистка інформаційного простору може зіграти на руку російській владі, у довгостроковій перспективі це– лише послабить російський режим, адже картинка у холодильнику та за вікном починає все більше відрізнятися від того, про що говорять пропагандисти по телевізору.