Наближається опалювальний сезон, а енергобезпека України – досі під питанням. У світлі цих викликів особливо актуальною стала діяльність Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України та підрозділів відповідних міністерств. Зокрема, активно впроваджується Загальнонаціональна програма, що передбачає проведення енергоефективних заходів у оселях українців із частковою державною компенсацією кредитних коштів, взятих у банків на такі заходи.

Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалася з головою Держенергоефективності Сергієм Савчуком про особливості впровадження програми на місцевому рівні.

Сергію Дмитровичу, скільки Меморандумів про намір місцевої влади відшкодовувати відсотки за кредитами підписано та скільки відповідних місцевих програм прийнято станом на сьогодні?

На сьогодні Держенергоефективності підписало вже 21 Меморандум про намір місцевої влади відшкодовувати частину відсоткової ставки за кредитами на утеплення житла для населення. Це 84% від запланованого.

Ми активно працюємо з регіонами, стимулюючи належне виконання Меморандумів про партнерство. Обсяг відповідних коштів, що закладаються у місцеві бюджети, має складати не менше 200 тис. грн у 2015 році та 1 млн грн на всі наступні роки, в яких буде надаватися підтримка з державного бюджету. Держенергоефективності постійно моніторить динаміку розробки та впровадження регіонами цих програм.

Також маємо 17 прийнятих місцевих програм, якими передбачається відшкодування частини суми кредиту на реалізацію енергоефективних заходів. Серед них – п’ять обласних.

Хто активніше користується Програмою? ОСББ / ЖБК чи фізичні особи?

У більшості це фізичні особи. Це пояснюється тим, що схожий проект – Програма заміщення газу для населення на придбання негазових котлів та відшкодування державою частини суми кредитів почала діяти ще з 15 жовтня минулого року.

Уже в перші два тижні банк видав кредитів на суму 2,3 млн. грн. Далі динаміка попиту поступово зростала. Тому, ми вирішили поширити програму на утеплення, додавши 30% відшкодування на індивідуальні будинки і 40% для ОСББ та ЖБК.

Постанова почала діяти з травня цього року, а в другій половині місяця почалась активна фаза отримання кредитів на утеплення. Так, станом на 17 серпня ОСББ та ЖБК взяли у банків 20 кредитів на 2,6 млн грн. У той час, як на котли виділено 6504 кредитів, що складає 109,4 млн грн.

Загалом, з моменту започаткування програми, на котли, що працюють на альтернативних видах палива, інші матеріали та обладнання банки видали 18 823 кредита, або 321,3 млн грн.

Утім, ми не забуваємо про малозабезпечені верстви населення, які тим більше потребують утеплення своїх домівок. Тому 12 серпня було прийнято Постанову щодо стимулювання одержувачів субсидій до здійснення енергоефективних заходів шляхом збільшення розміру відшкодування до 70% тіла кредиту. Це означає, що для субсидіантів, середньомісячний дохід яких складає 1375 грн, щомісячний платіж по кредиту на утеплення становитиме не більше 200 грн.

Для цієї групи населення також підвищено граничну суму відшкодування частини тіла кредитів до 12000 / 14000 грн. Враховуючи, що середній розмір кредиту на негазовий котел становить 17100 грн, а держава компенсовує 70%, субсидіанту залишається сплатити близько 5000 грн кількома платежами, у випадку придбання як негазового котла, так і енергоефективних матеріалів та обладнання.

До того ж, ціни на такі котли зросли в середньому на 38%, а на обладнання й матеріали – на 54%. Підвищенням граничної суми відшкодування Уряд пом’якшує вплив цих обставин на фінансове становище громадян, які бажають утеплити своє житло.

Ми переконані, що ті високі темпи реалізації програми, які ми маємо зараз, у майбутньому мають стати вищими саме за рахунок громадян, що отримують субсидії.

На які саме проекти частіше беруть кредити? Яке це обладнання та матеріали?

Як я вже говорив, з моменту реалізації програми і до 17 серпня поточного року кількість виданих кредитів на котли становить 6 504, або ж 109,4 млн грн, а на енергозберігаюче обладнання та матеріали - видано, фактично, удвічі більше – 12 319 кредитів, загальною сумою 211,9 млн грн. Окремих даних по кожному виду матеріалів у нас немає.

Агентство зараз проводить тематичну інформаційно-роз`яснювальну кампанію. Що входить у програму її семінарів та для якої аудиторії вони проводяться?

Так, Агентство справді розпочало широкомасштабну інформаційно-роз'яснювальну кампанію, що охоплює обласні та міські адміністрації, банки, торгівельні мережі, підприємства-виробники, профільні асоціації, міжнародні проекти, ОСББ та ЖБК.

Початком цієї кампанії став Форум енергоефективного партнерства, який відбувся 22 травня 2015 року та поінформував представників усіх цільових груп про державну програму з енергоефективності.

Далі цю роз’яснювальну роботу було продовжено в регіонах країни. Уже організовано та проведено семінари у 22 областях України. У кожній із цих областей ми розповідаємо людям про нашу програму, перспективу її реалізації, а також надаємо роз’яснення щодо умов участі у програмі.

Сьогодні Агентством вже розроблено комунікаційну кампанію для 460 районних центрів. Ми будемо розповідати безпосередньо про те, що потрібно робити, аби скористатися фінансової підтримкою з боку держави. Крім того, до співфінансування держпрограми планується залучати місцеві ради. На кожну зустріч будуть запрошені енергоаудитори, від яких громадяни зможуть отримати консультацію.

Крім того, в Агентстві створено Call-центр, де населення може отримати оперативну інформацію щодо програми. У банках розміщуються рекламні матеріали, а на сайтах відповідних установ – онлайн-банери з інформацією про програму.

Ви згадали про перспективу реалізації Програми. А чи відомо вже, який ефект очікується в цілому? Чи буде відчутною економія у витратах на опалення на національному рівні? Чи існує відповідна стратегія, цілі та де з ними можна ознайомитися?

Наразі це тільки перша фаза реалізації державної програми з утеплення житла, якою передбачено державне співфінансування за участю населенням. На її виконання держбюджет у 2015 році виділив 343,5 млн грн. За нашими попередніми розрахункам, до Нового року програмою зможе скористатися близько 134 тисячі сімей – мешканців як індивідуальних будинків, так і багатоповерхівок.

Реальний відсоток економії у витратах на опалення залежить від конкретних заходів, які вжито. Програмою передбачено широкий набір таких заходів – зокрема, встановлення лічильників тепла / води, погодних регуляторів, заміна вікон, встановлення сонячних колекторів, теплових насосів, модернізація системи освітлення та утеплення стін.

Тобто в кожному конкретному випадку економія буде різна. Але в середньому можна зменшити споживання тепла, а відповідно рахунків за опалення вдвічі.

Стратегія і цілі, зокрема щодо енергоефективності житлового фонду на п’ять наступних років визначатиметься Національним планом дій з енергоефективності на період до 2020 року, який готується до внесення на розгляд КМУ. Однак, враховуючи досвід країн ЄС, програма компенсації на термомодернізацію житла триватиме не менше 10 років. Це якщо брати до прикладу такі країни, як Східна Німеччина, Польща, Словаччина, країни Балтики.

Чи існують ті або інші перешкоди у реалізації Програми?

Перешкод як таких немає. Є завдання. Уряд та місцева влада наразі працює над тим, щоб заходи з енергозбереження стали доступнішими для населення, а також над поширенням обізнаності населення щодо механізмів стимулювання до впровадження енергоефективних заходів.

Чи не є, на Вашу думку, зависокими відсоткові ставки банків за цими кредитами? В інших країнах це 5-10%, а у нас – 20% і більше.

Так, відсотки є відносно високими. Але банки теж можна зрозуміти – в умовах фактичної девальвації та інфляції гривні вони змушені страхувати ризики. У той же час, Уряд наразі активно працює над тим, щоб здешевити кредити для населення. Це і стане компенсацією високих відсоткових ставок.

До того ж, громадяни мають змогу скористатися одночасно державною програмою компенсації частини тіла кредиту та місцевими програмами компенсації відсотків за кредитом.

Сьогодні ми спостерігаємо успішні приклади впровадження регіональної програми, наприклад у Львові, де з обласного бюджету відшкодовується ті самі 20% ставки за кредитами на купівлю твердопаливних котлів та 15% ставки – по енергозберігаючому обладнанню. Додаткова компенсація частини відсотків у декілька разів збільшила попит жителів регіону на підтримку з державного бюджету в порівнянні з тими областями, де такий механізм ще відсутній.

До речі, різниця в міських і обласних бюджетах програм на відшкодування залежить від кількості населення чи від якихось інших факторів (прийняті Плани дій зі сталого енергетичного розвитку, кількість ОСББ)? Наприклад, бюджет обласної програми Київської області – усього 500 тис. грн, а міської програми Рівного – 7 млн, хоча кількість населення тільки Білої Церкви і Рівного збігаються.

Кожна область на власний розсуд визначає суму, яку виділить на програму з енергозбереження. Це залежить від спроможності та пріоритетів регіону.

Якщо фізична особа, що бажає взяти кредит на утеплення житла, має всю необхідну суму на руках, чи може вона погасити кредит одним платежем, аби все ж уникнути переплати за відсотками? І чи зберігається в цьому випадку гарантія отримати компенсацію?

Компенсацію ми виплачуємо у будь-якому випадку. Вона гарантована, якщо мова йде про кредит, адже на реалізацію Програми виділені цільові кошти. У банків же, як відомо, немає санкцій або комісій при достроковому погашенні кредиту. Тож про жодні ризики тут не можна говорити. До того ж, зауважте, кредити – гривневі, а не доларові, що в нинішніх умовах уже є фактором надійності.

Чи передбачає Держенергоефективності на перспективу, протягом наступних років розробити та надати населенню рекомендації з комплексної термомодернізації? Якою могла б бути підтримка з боку держави в такому випадку?

Уся наша інформаційно-роз'яснювальна кампанія, яку проводить Агентство розрахована на поширення обізнаності громадян щодо програми з утеплення житла. Ми розповідаємо людям, які заходи варто проводити, аби економити світло, тепло, газ, воду.

За нашими попередніми підрахунками, комплексна термомодернізація житлових будинків дозволить зекономити до 50% енергії, що зараз споживається. У перспективі це заощадження 12 млрд кубометрів газу щорічно.

Пропозиції щодо продовження виконання програми в наступному році вже перебувають на погодженні з центральними органами влади. Але потрібно розуміти, що 80% нашого житлового фонду потребує термомодернізації. А це сотні мільярдів гривень.

Наразі ж усю наявну інформацію та консультації щодо використання програми можна дізнатися в нашому контакт-центрі: (044) 296-71-60, (044) 559-24-95, (044) 292-32-57.

Підсумовуючи, які недоліки Програми та її втілення бачите вже зараз і якими, можливо, неочікуваними успіхами пишаєтеся?

Програма діє відносно нещодавно і говорити про глобальні недоліки буде не коректно. Оскільки, динаміка попиту зростає з кожним тижнем, відшкодування виплачується. Єдине, ми мали затримки з виплатою компенсації, але причини на це були об’єктивні – поширення дії програми на утеплення житла. Ми розширили перелік матеріалів та обладнання на які держава надає відшкодування. З 22 червня виплати відновлено і попит на програму зріс. Про це говорять цифри, які ми отримуємо кожного тижня від банків.

Також, щоб здешевити кредити і вони стали ще доступнішими та вигіднішими ми активно працюємо над залученням місцевої влади до співфінансування таких заходів та над підвищенням обізнаності населення щодо програми з енергозбереження.

Основний наш успіх вимірюється тим, що з моменту запровадження програми нею змогли скористатися вже більше 18 тисяч родин, а це означає, що вже цього опалювального сезону в їхніх оселях буде тепло, затишно та зменшаться платіжки за комунальні послуги. У час, коли маємо енергетичну кризу – це дуже цінно.

Спілкувалася регіональний прес-секретар житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Проскура

*В інтерв'ю подані цифри, актуальні на кінець серпня 2015 року, наразі, за звітами Держенергоефективності, ці показники зростають фактично щотижня значними темпами.