Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту звільнити 13 чинних членів Центральної виборчої комісії, строк повноважень яких закінчився, та визначитись шляхом голосування щодо внесених Президентом України 14 кандидатур у члени ЦВК. Відповідні рішення були прийняті під час засідання Комітету в середу, 18 квітня.

24 члени Комітету проголосували за те, щоб рекомендувати Верховній Раді звільнити членів ЦВК, депутатка Тетяна Юзькова (яка також є кандидаткою у  члени ЦВК) не брала участь у голосуванні через можливий конфлікт інтересів.

Представниця Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко представила на розгляд депутатів подання щодо 14 кандидатур на посаду членів ЦВК:

"оловний принцип, яким керувався Президент під час консультацій з фракціями – повне оновлення ЦВК. Тому серед кандидатур нема тих, хто працював раніше. При цьому кандидати мають досвід та знання українського та міжнародного виборчого права. Дотримано гендерну рівність кандидатів. Враховано пропозиції неурядових організацій".

Після цього з кожним кандидатом на посаду члена ЦВК депутати провели співбесіду. До більшості з них у парламентарів не виникло запитань.

Кандидатуру Алли Басалаєвої підтримав 21 депутат, двоє утримались. 22 парламентарі проголосували за Наталію Бернацьку, Михайла Вербенського, Андрія Євстігнєєва, Ірину Єфремову, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Тетяну Сліпачук, Леонтія Шипілова, Тетяну Юзькову.

Комітет рекомендував парламенту щодо кандидатур у члени ЦВК визначитись шляхом голосування.

Як зазначила Ірина Луценко у коментарях журналістам, що четвер, 19 квітня, буде результативним щодо цього питання.

Координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що відкритим лишається питання, чи буде обрано повний склад Центральної виборчої комісії.

"На жаль, лишається поки питання, чи буде обрано повний склад ЦВК, а не мінімальний, який дозволить працювати новому органу і приймати рішення, але не будуть представлені малі фракції та групи. Тож дуже важливо, щоб єдність, яку показували групи та фракції на комітеті в частині явки, вони забезпечували безпосередньо в пленарному залі", сказала вона.

Нагадаємо, що раніше Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, яким чином має Верховна Рада приймати рішення щодо зміни складу ЦВК.