У середу, 18 квітня, Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя розглядатиме два важливих питання: звільнення чинних членів Центральної виборчої комісії та призначення нових. За результатами розгляду Комітет повинен підготувати парламенту рекомендації щодо всіх осіб, яких звільнятимуть та призначатимуть. Зважаючи на актуальність даного питання, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, які рішення Комітету та Верховної Ради можуть призвести до провалу зміни складу ЦВК.

1. (НЕ) зібрати кворум на комітеті

Комітет з питань правової політики та правосуддя складається з 32 депутатів. Щоб засідання відбулось, достатньо присутності 17 членів. В іншому випадку, через відсутність кворуму, засідання буде скасовано та перенесено. Така практика досить поширена у парламенті, зокрема й у Комітеті правової політики. Наприклад, останнє його засідання відбулось на 40 хвилин пізніше через те, що не міг зібратись кворум.

Загалом показник відвідуваності членами Комітету засідань, які відбулися, становить 66,3%. У восьми народних депутатів він менший за 50%: Василь Німченко, Андрій Лозовий, Сергій Ківалов, Наталія Агафонова, Дмитро Шпенов, Валерій Писаренко, Андрій Денисенко, Костянтин Жеваго.

progulniki komitet

2. Рекомендація комітету парламенту (НЕ) підтримати зміну складу ЦВК

Рішення на засіданні комітету приймається більшістю голосів присутніх. Тому,  якщо на засіданні Комітету правової політики присутні 17 його членів, то для прийняття рішення необхідно 9 голосів “за”.

Щодо звільнення та призначення членів Центральної виборчої комісії Комітет з питань правової політики та правосуддя повинен підготувати парламенту свої рекомендації, які включатимуть його позицію щодо кожного з 13 чинних членів ЦВК та 14 кандидатів на їхнє місце.

Рекомендації по кожній кандидатурі є важливими, щоб зорієнтувати депутатів у сесійній залі, як голосувати за того чи іншого претендента. Однак депутати можуть не підтримати позицію комітету, а голосувати на власний розсуд або за рішенням фракції.

Є випадки, коли при розгляді кадрових питань комітети прагнуть зняти з себе політичну відповідальність і перекласти її на парламент. Тому у своїх рекомендаціях вони не мають чіткої пропозиції, а пропонують парламентарям визначитися шляхом голосування щодо того чи іншого кандидата. Для прикладу, на останньому засіданні 4 квітня Комітет розглянув питання призначення суддів Конституційного Суду та порадив парламенту самому прийняти рішення шляхом голосування за кожну кандидатуру.

3. (НЕ) внести питання у порядок денний

Згідно з Регламентом Верховна Рада протягом 30 днів після висновку Комітету має включити до порядку денного питання зміни складу ЦВК, але не раніше, ніж через два дні після надання висновку Комітету.

За процедурним рішенням парламенту питання може бути включене для невідкладного розгляду до порядку денного пленарного засідання, якщо воно підготовлено для термінового розгляду.

Спікер парламенту Андрій Парубій під час брифінгу заявив: якщо в середу подання щодо членів ЦВК Комітет розгляне і схвалить, то теоретично в четвер парламент зможе його розглядати.

4. (НЕ) проголосувати у парламенті

Остаточне рішення щодо нового складу ЦВК має прийняти парламент. Відповідно до ч. 3 ст. 209 ЗУ “Про Регламент Верховної Ради України” призначення на посади членів ЦВК здійснюється відкритим голосуванням по кожній кандидатурі окремо. Призначеним на посаду члена Комісії вважається той кандидат на посаду, якого підтримали 226 народних депутатів (більшість від конституційного складу парламенту).

5. Проголосувати у парламенті, (НЕ) порушуючи Регламент

Цікавим є той момент, що на 13 вакантних місць у ЦВК претендують 14 кандидатів. Спікер парламенту Андрій Парубій під час брифінгу 2 квітня зазначив, що цю проблему можна вирішити двома механізмами:

"Або попереднє узгодження між головами фракцій, щоб визначити тих 13, або звичний спосіб – рейтингове голосування”.

Втім, через тиждень Парубій заявив, що дискусія з приводу того, як з 14 кандидатів обрати 13, лишається невирішеною.

Якщо ж для обрання членів ЦВК буде застосоване рейтингове голосування, то це буде грубим порушенням Закону та підставою для оскарження та скасування результатів голосування.

"Спочатку звільнять 13 членів, і на той момент голосування у нас уже буде лише 2 члени ЦВК дійсних, тобто працюючого органу як такого не буде. І потім поіменно повинні проголосувати за кожного з 14-х. Проблема ідеї рейтингового голосування. Наприклад, усі 226 набирають голоси і всі вони мають стати членами комісій, але місць лише 13. Інша проблема, що може бути не обраний увесь склад, наприклад, проголосують необхідну кількість для кворуму у ЦВК - 8-9. Цього буде достатньо, щоб ЦВК працювала, але лише в складі представників великих фракцій", - заявила в ефірі каналу 112  координаторка виборчих та парламентських програм Ольга Айвазовська.

ОПОРА закликає парламентарів скористатись правильними порадами, прийти на засідання Комітету з питань правової політики та правосуддя і підтримати зміну складу Центральної  виборчої комісії. А потім, коли питання буде винесено на розгляд парламенту, не забути проголосувати "за".