На ДВК 740320 члени комісії попередньо не проставили номер дільниці на виборчих бюлетенях, хоча згідно із законодавством мали зробити це під час приймання бюлетенів.

У скарзі, з якою громадянин В. І. Француз звернувся до комісії, зазначено, що номер – як у сам бюлетень, так і в контрольний талон – член комісії вписував безпосередньо під час видачі бюлетенів виборцям.

image 0 02 04 3d0b02dcbd7e108269ed503c2d3840af476c3fc5696cc50a1cacc77899d68815 V

Відповідне відео опублікував на своїй сторінці у Facebook користувач Олексій Француз:

chernigiv vrysuyut nomer

Крім того, за словами спостерігача ОПОРИ, який був присутній на ДВК, вписуючи номер дільниці, члени комісії нерідко плуталися і зазначали різні номери.

Таким чином, було порушено вимогу ч. 10 ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори», відповідно до якої при прийнятті бюлетенів дільничною виборчою комісією секретар дільничної виборчої комісії, а у разі його відсутності - визначений рішенням комісії член комісії розпаковує упаковку підприємства-виготовлювача та проставляє у визначених місцях кожного виборчого бюлетеня печатку дільничної виборчої комісії. Визначений рішенням дільничної виборчої комісії член дільничної виборчої комісії за необхідності проставляє на кожному виборчому бюлетені у визначеному місці номер виборчої дільниці.

Водночас хочемо зауважити, що під час видачі бюлетенів члени комісії зазначають у них номер виборця у списку виборців.

Нагадаємо, що незадовго до закінчення голосування на цій виборчій дільниці спостерігачі ОПОРИ виявили члена комісії, статус якого не підтверджено.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.