З початку виборчого процесу у Черкаській області ОПОРА подала 19 заяв до поліції. До суду було спрямовано п’ять адміністративних справ за заявами активістів. На сьогодні дві з них уже закриті судами, розгляд ще трьох продовжується.

Активісти ОПОРИ проаналізували стан розгляду справ у Єдиному реєстрі судових рішень.

Канівський міськрайонний суд і Драбівський райсуд закрили провадження.

2 лютого цього року в Каневі активісти ОПОРИ зафіксували політичну рекламу без вихідних даних. Йдеться про білборди Юлії Тимошенко та Руслана Кошулинського, а також листівки Кошулинського. Із відповідною заявою ОПОРА звернулася в поліцію.

19 лютого до суду надійшов відповідний протокол. Опісля суд двічі повертав його поліції на доопрацювання через неналежне оформлення. З третього разу суду надано лише рапорт дільничного офіцера інформаційного характеру, з якого не зрозуміло, яким чином рапорт усуває недоліки, що вказано в постанові суду.

15 березня Канівський міськрайонний суд постановив закрити провадження у справі у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Зазначимо, що раніше Драбівський райсуд закрив провадження стосовно голови районної ради Володимира Дзеги.

Ще три суди продовжують розгляд справ. У всіх випадках адміністративні матеріали повернули поліції на дооформлення через технічні помилки.

Корсунь-Шевченківський районний суд повернув протокол. 2 лютого активісти ОПОРИ зафіксували білборди, на яких розміщена агітація кандидата в Президенти, без даних про замовника та кількість примірників. За цим фактом ОПОРА звернулася в поліцію.

Матеріали надійшли до суду, а на засіданні 15 лютого протокол було повернуто поліції на доопрацювання з вимогою розкрити склад правопорушення. До сьогодні більше засідань суду з розгляду цієї справи не було.

Соснівський районний суд Черкас повернув протокол на дооформлення. 9 січня активісти ОПОРИ зафіксували у Черкасах білборди з політичною рекламою кандидатів у Президенти Андрія Садового, Сергія Капліна та Валентина Наливайченка, на яких були відсутні дані щодо замовника та кількості примірників.

Матеріали надійшли до суду і були розглянуті 28 лютого. Суд повернув протокол на доопрацювання через неналежне оформлення. З того часу жодних засідань по справі не відбулося.

Городищенський районний суд повернув матеріали поліції. 22 січня активісти ОПОРИ звернулися в поліцію через рекламний щит, на якому була розміщена агітація  кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка без вихідних даних.

Матеріали надійшли до суду і були розглянуті на засіданні 5 березня. Суд постановив повернути справу до Черкаського відділку поліції для усунення недоліків. До сьогодні більше засідань по цій справі не відбувалося.

Зазначимо, що з початку виборчого процесу активісти ОПОРИ подали 19 заяв до поліції. Одна з них – безпосередньо в день голосування. На окружну виборчу комісію №195 привозили запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій без підписів членів ДВК та печатки комісії. Представники деяких ДВК проставляли підписи прямо у приміщенні ОВК, що заборонено законодавством. Активіст ОПОРИ зафіксував цей факт та звернувся із заявою в поліцію. На сьогодні відомості щодо цього інциденту в ЄРДР не внесені.

«Дані щодо заяви в день виборів до ЄРДР не внесені. Правоохоронні органи розбираються щодо кваліфікації цього злочину.

Щодо інших справ, які розглядають суди, то тут є велике питання. Після того, як суди повернули їх на дооформлення, чи взагалі їх будуть розглядати? Ми маємо приклад, коли Канівський міськрайонний суд двічі повертав протокол поліції, опісля закрив провадження. Якщо в інших трьох справах є такі ж виправлення, то вони навряд повернуться в суд», - коментує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Черкаській області.

Начальник сектору комунікацій головного управління Нацполіції в Черкаській області Дмитро Грищенко в коментарі ОПОРІ повідомив, що загалом з початку виборчого процесу до поліції надійшло 227 повідомлень стосовно можливих порушень виборчого законодавства. Із них відомості щодо 24 внесені до ЄРДР, адмінпротоколи складено по 18 справах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.