Від початку виборчого процесу активісти ОПОРИ написали 18 заяв до поліції. Станом на 20 березня суди на Черкащині розглядають п’ять адміністративних справ за заявами ОПОРИ. Чотири з них стосуються білбордів кандидатів у Президенти без вихідних даних. У всіх випадках судді повернули поліції протоколи на доопрацювання. Ще одна справа стосувалася можливої агітації за одного з кандидатів зі сторони голови районної ради – суддя закрив її.

Суди розглядають п’ять адміністративних справ за заявами ОПОРИ

У відкритому доступі в реєстрі судових рішень ми віднайшли загалом п’ять справ щодо порушень виборчого законодавства щодо яких відбулися судові засідання. Вони відкриті за заявами активістів ОПОРИ.

Канівський міськрайонний суд розглядає адміністративну справу щодо білбордів, які не містили вихідних даних. На сьогодні суд двічі повертав протокол поліції на дооформлення.

2 лютого цього року в Каневі активісти ОПОРИ зафіксували політичну рекламу без вихідних даних. Йдеться про білборди Юлії Тимошенко та Руслана Кошулинського, а також листівки Кошулинського. Із відповідною заявою ОПОРА звернулася в поліцію.

19 лютого до суду надійшов протокол про адміністративне правопорушення за ознаками статті 212-13 КУпАП. Суд встановив, що протокол не відповідає вимогам закону. У ньому відсутні відомості, що уповноваженим органом виявлено саме агітаційний матеріал, що стосується виборчого процесу. Також у протоколі не зазначені норми виборчого законодавства, які було порушено, та не вказані свідки правопорушення, їхні анкетні та адресні дані. Суд постановив повернути Канівського відділу поліції матеріали для дооформлення.

28 лютого суд повторно повернув протокол поліції, оскільки вимоги доопрацювання не були виконані. Інспектор поліції вніс відомості до вже існуючого протоколу, але суд розцінив це як «службове підроблення». Оскільки не допускається внесення до протоколу додаткових записів після того, як він уже був підписаний.

15 березня мало відбутися третє засідання. Наразі інформація про нього у судовому реєстрі відсутня.

Корсунь-Шевченківський районний суд розглядає справу щодо агітаційних матеріалів кандидата в Президенти Анатолія Гриценка без вихідних даних. Протокол повернуто поліції на доопрацювання.

2 лютого активісти ОПОРИ зафіксували білборди, на яких розміщена агітація кандидата в Президенти, без даних про замовника та кількість примірників. За цим фактом ОПОРА звернулася в поліцію.

12 лютого до Корсунь-Шевченківського районного суду надійшов матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 212-13 КУпАП. Суд встановив, що викладена фабула протоколу не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки не вказує, які саме порушення виявлені. 15 лютого протокол повернуто поліції на доопрацювання з вимогою розкрити склад правопорушення.

Соснівський райсуд Черкас розглядає справу щодо білбордів кандидатів у Президенти без вихідних даних. Матеріали повернуто поліції для належного оформлення.

9 січня активісти ОПОРИ зафіксували у Черкасах білборди з політичною рекламою кандидатів у Президенти Андрія Садового, Сергія Капліна та Валентина Наливайченка, на яких були відсутні дані щодо замовника та кількості примірників.

6 лютого до суду надійшли матеріали адміністративної справи за частиною 2 статті 212-13 КУпАП. Суд встановив, що поліцією були проігноровані вимоги законодавства щодо складання протоколу, бо в матеріалах справи відсутні пояснення свідків та інформація про роз’яснення правопорушнику його прав та пояснення щодо обставин справи. 28 лютого матеріали повернуто до Черкаського відділу поліції для належного оформлення.

Городищенський районний суд слухає справу про передвиборчу агітацію без відомостей про установу, що здійснює друк. Справу повернуто поліції для усунення недоліків.

22 січня активісти ОПОРИ звернулися в поліцію через рекламний щит, на якому була розміщена агітація про кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка без вихідних даних.

15 березня до суду надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 212-13 КУпАП. Згідно з матеріалами, особа, яка притягується до відповідальності, не була присутня під час складання протоколу, окрім цього, її пояснення і відомості про неї були відібрані під час розмови по телефону, що порушує КУпАП. 5 березня суд постановив повернути справу до Черкаського відділку поліції для усунення недоліків.

Додамо, що за заявою ОПОРИ до суду було спрямовано адміністративний протокол щодо білборду Анатолія Гриценка без вихідних даних по бульвару Шевченка в Черкасах. Справу було направлено до Соснівського райсуду. Проте на сьогодні інформація про стан її розгляду у відкритих джерелах відсутня.

Окрім в того, у березні суд розглянув матеріали справи щодо адмінправопорушення щодо голови Драбівської районної ради Володимира Дзеги.

31 січня в Драбові активістами ОПОРИ було виявлено агітацію голови районної ради за кандидата у Президенти Олега Ляшка. За цим фактом ОПОРА звернулася в поліцію.

7 березня Драбівський райсуд розглянув справу. Суддя Чепурний закрив провадження відносно Дзеги у зв'язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Активістами ОПОРИ подано 18 заяв про виборчі правопорушення

Загалом станом на 20 березня активістами ОПОРИ подано 18 заяв про правопорушення у сфері виборчого законодавства: 11 у січні, 6 у лютому й 1 у березні. Здебільшого вони стосувалися порушення правил ведення агітації у Черкасах та на території області.

У березні активістами ОПОРИ подана одна заява до поліції. 12 березня було виявлено та зафіксовано факт розміщення агітаційних матеріалів кандидата пост Президента Руслана Кошулинського на електроопорах по місту Черкаси. Друкована політична реклама розміщена в місцях не відведених для матеріалів передвиборчої агітації та ймовірно суперечить правилам благоустрою.

Чинними правилами благоустрою Черкас заборонено розклеювати та розміщувати оголошення й афіші на будинках, стовпах, парканах, деревах та інших не визначених для цього місцях. Окрім того, рішенням міськвиконкому від 5 січня 2019 року визначено місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації: у їхньому переліку електроопори не значаться.

За повідомленням Головного управління Нацполіції в Черкаській області, з початку року правоохоронцями в області зареєстровано 118 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. У результаті розгляду цих звернень по 11 фактах складено адміністративні матеріали, 10 з який направлено до суду. По 13 фактах триває досудове розслідування.

«Є вже зараз тенденція, що правоохоронці досить неякісно складають матеріали справи про адміністративні правопорушення, що стосуються виборчого законодавства. При цьому ОПОРА у своїх заявах чітко описує, яка стаття закону «Про вибори Президента України» порушується, яка стаття КУпАП порушується, також ми вказували свідків, загалом робили все, щоб матеріали справи були повними. Натомість зараз, судячи з постанов судів у реєстрі, правоохоронні органи мають певні труднощі з якісним оформленням матеріалів справи», - коментує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.