З початку виборчого процесу активісти ОПОРИ на Черкащині подали до поліції 17 заяв про правопорушення. За цей час кандидати в Президенти відвідали область 12 разів, а в Черкасах невідомі вночі палять і ріжуть конструкції із політичною рекламою. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 27 лютого.

З початку року кандидати в Президенти відвідали область 12 разів

Протягом січня та лютого кандидати в Президенти відвідали Черкащину 12 разів. У січні таких візитів було п’ять, при тому, що Олег Ляшко приїздив на Черкащину двічі. Окрім нього область відвідали також чинний Президент Петро Порошенко та кандидати Валентин Наливайченко і Анатолій Гриценко.

У лютому кількість візитів збільшилася. Кандидати відвідали Черкаську область 7 разів.

Три дні перебував в області Руслан Кошулинський, також в лютому на Черкащину приїздили Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Сергій Каплін, Олександр Мороз, Андрій Садовий та Юрій Дерев’янко

Окрім кандидатів, Черкащину також відвідували народні депутати Оксана Сироїд,  Олег Березюк і Анна Романова (від «Самопомочі»), Андрій Лозовий і Дмитро Лінько («Радикальна партія»), Микола Катеринчук та екс-нардепи Микола Томенко і Тарас Стецьків (підтримали Гриценка).

Подано 17 заяв, 5 адмінпротоколів передано в суди

Із початку виборчої кампанії на Черкащині активісти ОПОРИ подали 17 заяв про правопорушення у сфері виборчого законодавства (11 у січні, 6 у лютому). Здебільшого вони стосувалися порушення правил ведення агітації у Черкасах та на території області: розміщення друкованої політичної реклами без вихідних даних на білбордах, сітілайтах, або ж у форматі листівок чи плакатів. Йдеться про політичну агітацію Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Євгенія Мураєва, Ольги Богомолець, Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Руслана Кошулинського, Олександра Вілкула та Геннадія Балашова. Окрім того, звернення в поліцію стосувалися агітації зі сторони посадової особи (голови районної ради) та поширення неправдивої інформації в газеті.

За результатами поданих заяв активістами ОПОРИ, на сьогодні п’ять протоколів про адміністративні правопорушення направлено на розгляд до судів. Чотири з них – до Соснівського райсуду Черкас і ще один до Придніпровського райсуду. Зокрема, Соснівський райсуд розглядає незаконну агітацію на білбордах із зображеннями кандидатів в Президенти Анатолія Гриценка (три протоколи), Андрія Садового, Сергія Капліна і Валентина Наливайченка (один протокол) Придніпровський – Сергія Капліна (один протокол).

Наразі інформація про стан розгляду справ у реєстрі судових рішень – відсутня. Окрім того, на сьогодні ГУНП в Черкаській області не отримало від судів інформації про стан розгляду справ.

Загалом з початку року поліція області зареєструвала 87 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Складено 10 адміністративних матеріалів, які направлені для розгляду до суду. Розслідується дев’ять кримінальних проваджень.

У Черкасах палять та зрізають рекламні конструкції з політичною рекламою

У Черкасах продовжують псувати політичну рекламу із зображеннями кандидатів в Президенти та символікою політичних партій. Проте, якщо раніше ця тенденція стосувалася здебільшого закидання білбордів фарбою, то в лютому вона отримала інше вираження. Протягом місяця невідомі знищили щонайменше п’ять об’єктів зовнішньої реклами із зображеннями кандидатів Євгенія Мураєва, Олександра Вілкула та партій «Опозиційний блок» і «Наш край».

8 лютого «постраждали» сітілайт із символікою «Опозиційного блоку» в центрі міста (був підпалений), сітілайт із зображенням Євгенія Мураєва на перехресті бул. Шевченка та вулиці Іллєнка (розбитий), білборд із зображенням Олександра Вілкула в районі площі 700-ліття (порізаний). Фото і відео із зіпсованою рекламою публікували у соцмережах представники «Національного корпусу», іменуючи осіб «невідомими патріотами».

20 лютого голова обласного осередку «Нацкорпусу» Дмитро Кухарчук у «Фейсбуці» оприлюднив відео, на якому зафіксовано, як невідомі вночі зрізають білборди із зображенням Євгенія Мураєва та із символікою партії «Наш край» й фото голови обласного осередку Анатолія Нужного.

На сесії Черкаської міської ради 14 лютого депутат Роман Шевченко повідомив про зрізаний білборд та звернувся до прокуратури й поліції із закликом відреагувати на порушення.

У січні ОПОРА фіксувала пошкоджені білборди кандидатів у Президенти Анатолія Гриценка та Ольги Богомолець, на той момент потенційних кандидатів Юлії Тимошенко й Олександра Вілкула, а також борди із символікою партій «Наш край» та «Опозиційна платформа – За життя». Всі вони були закидані фарбою. Окрім того, на сьогодні маємо «свіжі» випадки: у Черкасах невідомі пошкодили білборди із зображенням Юлії Тимошенко (на вулиці Благовісній) та Сергія Тарути (на вулиці Сержанта Смірнова).

Окружні виборчі комісії розпочали свою роботу вчасно

На Черкащині сім окружних виборчих комісій провели свої перші засідання вчасно. На всіх засіданнях, що відбулися 19 та 20 лютого, зібрався кворум. На перший засіданнях двоє голів комісій (№197 та №199) відмовилися від роботи, ще у двох ОВК (№196 та №198) про свою відмову повідомили заступники.

Щодо приміщень, то проблеми з ними виникли у ОВК №195 (Черкаси) та №197 (Канів).

У приміщенні, яке передбачено для роботи комісії №195, знаходиться шаховий клуб. Членів комісії туди не впустили. Тому голова ОВК Інна Ліла вирішили провести засідання в холі приміщення колишньої тютюнової фабрики. Один з членів комісії висловив пропозицію надіслати звернення до міського голови Черкас з проханням посприяти виділенню приміщення. Члени комісії підтримали його. Засідання комісії №197 мало відбутися в приміщенні санепідемстанції, але дозвіл на розміщення там ОВК не вдалося отримати, тому засідання пройшло в Канівській міськраді.

Серед відсутніх членів комісій помітні певні тенденції, зокрема, у всіх семи ОВК не з’явилися представники кандидата в президенти Віталія Купрія. Окрім того, були відсутні шість представників Ігоря Шевченка, по п’ять – від Олександра Данилюка та Віктора Бондаря, по чотири від Сергія Капліна та Юрія Тимошенка.

Про те, хто очолив виборчі комісії, можна почитати ТУТ.

«Зараз фокус спостереження ОПОРИ  розширюється на роботу ОВК регіону, а в майбутньому і на ДВК, які будуть створені до 12 березня. Загалом же, виборча кампанія на Черкащині проходить інтенсивно, але відносно спокійно. Помітна тенденція до збільшення друкованої та зовнішньої реклами, почастішали візити кандидатів. Ймовірно в останньому місяці перед виборами слід очікувати ще більшої інтенсивності кампанії, навіть враховуючи те, що цілком можливо хтось із кандидатів ще відмовиться від балотування, адже до сьомого березня включно вони мають таке право», - координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.