Спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення, пов'язані з незаконним розміщенням агітаційних матеріалів деяких кандидатів.

У  день голосування у крамниці в Ромнах спостерігач ОПОРИ виявив агітаційні банери та листівки на користь Руслана Кошулинського (суб'єкт висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"). Спостерігач викликав поліцію.

Листівки та банери із зображенням кандидата були розміщені у чотирьох вітринах крамниці "Сезон". Крамниця розташована на вул. Соборна, 19. На час перебування спостерігача крамниця була зачинена.

Спростерігач викликав поліцію. У спостерігача поліція взяла пояснення, зв'язались із власником магазину.

"Навіть якщо власники цього магазину раніше розміщували такі листівки на законних підставах, уже з учорашнього дня вони мали їх прибрати",  - зазначила у коментарі координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області.

Також у центрі м. Ромни спостерігач зафіксував листівки на користь інших кандидатів: із зображенням Олега Ляшка ("Радикальна партія Олега Ляшка") та листівка-анонс концерту, в рамках всеукраїнського туру на підтримку кандидата в президенти України Юлії Тимошенко (ВО "Батьківщина"), що проходив в місті 19 березня 2019 року.

У "день тиші" та в день голосування в Сумах та Конотопі  спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення, пов'язані з незаконним розміщенням агітаційних матеріалів деяких кандидатів. 30 березня громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ повідомила поліцію про факт виявлення листівок Руслана Кошулинського на паркані та стовпі біля будівлі міської ради у Конотопі. У Сумах також спостерігачі зафіксували листівки на користь цього ж кандидата після завершення завершення часу, виділеного для агітації.

До поліції Сумщини у "день тиші" надійшло 6 повідомлень, пов’язаних із забороною політичної реклами. П’ять з них надійшло від жителів обласного центру про розміщення бордів агітаційного характеру в Сумах  та одне від спостерігачів ОПОРИ. За повідомленням відділу комунікації поліції наразі за всіма ними триває перевірка.

Під час передвиборчої кампанії ОПОРА фіксувала листівки цього ж кандидата у невстановлених місцях в Сумах, зокрема на фасаді житлового будинку, приладах вуличного освітлення, сітілайтах.

Згідно зі ч.17 ст. 64 Закону України "Про вибори Президента України" публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.За коментарями звертайтеся:

(#вибори; #opora; #опора)