Правоохоронці Івано-Франківщини проводять перевірку по факту можливої агітації у міського голови обласного центру за кандидата у Президенти Руслана Кошулинського у робочий час. Крім того, в ніч на 29 березня поліцейські затримали франківця, який зривав агітаційні плакати за кандидата Олександра Шевченка. Загалом в області зареєстровано 70 матеріалів про порушення виборчого законодавства.

Про це 29 березня під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині розповів очільник поліції в Івано-Франківській області Володимир Голубош.

«Матеріал зареєстрований і по ньому проводиться перевірка. Сьогодні справу передадуть до суду», - сказав Голубош про випадок із агітацією міським головою у робочий час.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області вважає, що було би доцільно повернутися до норми, яка діяла до 2014 року, коли посадовим особам органів державної влади та місцевого самоврядування було заборонено займатися агітацією взагалі, окрім випадків, коли посадова особа сама була кандидатом: «З цією нормою було б прозоріше, адже визначити, чи час посадовця був робочим, чи не робочим, доволі важко».

Як повідомили місцеві ЗМІ, у Івано-Франківську поліція затримала чоловіка, який у приміському Хриплині зривав агітплакати за Олександра Шевченка, а згодом тікав від патрульних на білому мікроавтобусі, порушуючи правила дорожнього руху.  Ним начебто виявився працівник однієї з ДВК від Руслана Кошулинського. 

«Вчора поступило повідомлення на 102 про те, що невідома особа зриває агітаційні плакати за одного з кандидатів у Президенти. Патрульна поліція затримала цю людину та склала протокол за статтею 173 «дрібне хуліганство» . Сьогодні ці матеріали направлять на розгляд до суду. Особу встановлено - це мешканець Івано-Франківська 1996 року народження», - сказав очільник франківської поліції.

Станом на 29 березня поліція Івано-Франківської області зареєструвала 70 повідомлень про порушення виборчого законодавства. З них складено і скеровано до суду 32 адміністративні протоколи: по 12 протоколах за результатами суду осіб притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, 3 протоколи закриті у зв’язку з малозначністю. 26 повідомлень не підтверджено, 3 протоколи передали в підрозділі поліції інших областей за територіальністю, по 5 протоколах ще триває перевірка.

20 матеріалів зареєстровані за повідомленнями громадян, 16 виявили безпосередньо працівники поліції, 28 – зареєстровані за повідомленнями представників ОПОРИ, 3 – від інших громадських організацій, 2 – від невстановлених осіб.

За словами Володимира Голубоша, 80% порушень – це адмінправопорушення за статтями 212-13 та 212-14 КупАП, які стосуються замовлення, виготовлення та розповсюдження друкованої інформації, яка не містить вихідних даних (плакати, банери, білборди).

Крім того, інформація про 2 факти була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Одне з кримінальних проваджень відкрите за ч.1 ст 366 ККУ.

«Це службове підроблення документації головою виборчої комісії у Надвірнянському районі, де кількість присутніх на засіданні членів комісії згідно з протоколом не відповідала реальній кількості присутніх. На засіданні були присутні 22 членів комісії, але у протоколі внесено 23 осіб, і на цій підставі засідання комісії визнали легітимним. На даний час допитали понад 30 свідків і витребовуються матеріали від ЦВК, призначена судом експертиза підписів. Особа, яка це зробила, встановлена», - розповів Володимир Голубош.

Інше кримінальне провадження відкрите за ч.2 ст. 157 ККУ – це, за словами очільника поліції, перешкоджання у здійсненні агітації, яке трапилося у Снятинському районі. За повідомленнями ЗМІ, водій автомобіля побив агітатора за одного з кандидатів, бо той розмістив агітаційний намет на дорозі.

«Слідство наразі з’ясовує, чи конфлікт відбувся через політичні вподобання, чи цей намет перешкоджав руху автівки», - додає Володимир Голубош.

«Будь-яке пошкодження агітації – це перешкоджання агітаційній діяльності кандидата, порушення принципу конкурентності, адже всі кандидати мають вести чесну конкурентну боротьбу за прихильність виборців без застосування таких методів, і насильницьких методів, зокрема», - зауважив на прес-конференції координатор.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)