28 березня журналіст місцевого ЗМІ Василь Крайник повідомив прес-службу ОПОРИ в Івано-Франківській області про те, що о 16.10 на Вічевому майдані Івано-Франківська міський голова Руслан Марцінків агітує за кандадита у Президенти Руслана Кошулинського. Як з’ясувала ОПОРА, у цей час міський голова ймовірно повинен був виконувати свої робочі обов’язки, а не агітувати.

У відео, наданому журналістом, Руслан Марцінків на центральній площі Івано-Франківська стоїть в оточенні кількох агітаційних наметів ВО «Свобода» і через гучномовець розповідає, чому важливо проголосувати саме за Руслана Кошулинського.

«Якщо хтось захоче сказати пару слів на підтримку Руслана Кошулинського на камеру, я вас дуже прошу це зробити, ще є майже півтора дня для того, щоби виступити і підтримати. Для нас зараз дуже важливо показати, що ми є разом, нас багато, що наша націоналістична ідея, яку представляють «Свобода», «Правий сектор», «Конгрес  українських націоналістів», Добровольчий корпус Дмитра Яроша, S14,  - вічна», - говорить Руслан Марцінків.

Мер закликав усіх охочих сфотографуватися біля фотозони із зображенням Руслана Кошулинського: «Ми зараз зробимо фотосесію, листівка завтра пороздаємо в центрі міста  і віримо в те, що українці підтримають, що українці як ніколи сьогодні разом і як ніколи розуміємо, що саме Руслан Кошулинський є найдостойніша людина. Більше вже такої поряднішої і чеснішої людини, яка воювала, з такою високою посадою, багато що зробила для України, не буде».

ОПОРА подзвонила у приймальню міського голови, щоб дізнатися, чи у нього сьогодні робочий день, чи, можливо, мер взяв відпустку чи вихідний. О 16.30 представнику ОПОРИ за офіційним телефоном приймальні (0342-55-65-15) повідомили, що Руслан Марцінків зараз на місці, але скоро буде виходити. «Офіційний робочий день у міського голови сьогодні до 17.15», - сказали у приймальні.

«Цей випадок може містити ознаки порушення обмеження на агітацію з боку посадових осіб у робочий час, встановленого пунктом 2 частини 1 статті 64 ЗУ "Про вибори Президента України", оскільки, як нам повідомили,  факт агітації відбувся приблизно о 16 годині 10 хвилин, а у міського голови, як повідомили у його приймальні, робочий час триває до 17:15», - зауважує координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)