Протягом березня Чернівецьку область відвідали 4 кандидати на пост Президента – Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олександр Шевченко та Петро Порошенко. Візит одного кандидата не був попередньо анонсований. Один кандидат відвідав Буковину з другої спроби. Інші два візити кандидатів були попередньо анонсовані та широко висвітлені у пресі. Політики зустрічалися із представниками ЗМІ, партійними функціонерами, виборцями, підприємцями та лікарями.  

23 березня з офіційним візитом Буковину відвідав кандидат у Президенти Петро Порошенко. Його приїзд був анонсований також на початку березня, але  з невідомих нам причин, візит скасували.

О 12 годині у Чернівцях за його участю у приміщенні  «Юність Буковини» пройшло засідання Ради регіонального розвитку. На засіданні були присутні народні депутати України, голови об'єднаних громад та представники органів місцевого самоврядування з різних районів Чернівецької області. На даний захід спостерігачку від Громадянської мережі ОПОРА не пустили. Вхід був за запрошенням і по списку.

О 15 годині пройшла зустріч із людьми у Кіцмані та безкоштовний концерт Тараса Чубая і гурту «Плач Єремії». О 16:30 на площі Філармонії у Чернівцях Петро Порошенко зустрівся із людьми. Також відбувся безкоштовний концерт гурту «Мандри» та Марії Бурмаки. На самій площі по периметру, де відбувалася зустріч, розташували намети з друкованою агітаційною продукцією кандидата – листівками, календарями, газетами, у натовпі – прапори з написом «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко», повітряні кульки з логотипами «Команда Порошенка», де роздавали агітаційну продукцію та проводили опитування. При опитуванні збирали персональні дані інтерв’юерів, згода на обробку персональних даних в анкеті була.  Окрім того, захід у Чернівцях охороняла велика кількість поліції, а вхід на площу Філармонії був перекритий з усіх сторін. На вході перевіряли сумки та сканували людей металодетекторами. Світлофори у Чернівцях у день приїзду Петра Порошенка не працювали.

Нагадаємо, що у Чернівецькій області Рада регіонального розвитку інформує про діяльність Президента.

12 березня кандидат у Президенти України Олександр Шевченко відвідав Буковину з робочим візитом. Про це йдеться на офіційній сторінці кандидата у Facebook. Його візит не був попередньо анонсований у місцевих ЗМІ.  Кандидат завітав у Чернівецьку обласну обласну клінічну лікарню, Калинівський ринок та на завод із виготовлення металопластикових конструкцій «Вікна Стиль Трейдінг».

10 березня Заставнівський район Чернівецької області відвідав кандидат на посаду Президента України Олег Ляшко. Протягом візиту політик провів кілька зустрічей з мешканцями району, які супроводжувались порушенням порядку розміщення друкованих агітаційних матеріалів та недотримання виборчих стандартів з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Під час візиту Олега Ляшка спостерігач ОПОРИ зафіксував кілька випадків розміщення його агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях. Афіші, де зазначались місця та час зустрічей кандидата з виборцями, були розміщені на будівлях Веренчанської сільської ради, Центрі дозвілля с. Веренчанка та Заставнівському районному палаці культури, що знаходяться в комунальній власності.


 

Згідно з ч. 21 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»  забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Відповідальність за розміщення матеріалів передвиборної агітації у заборонених місцях встановлена ст. 212-10 Кодексу про адміністративні правопорушення України «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації».

Деякі заходи за участю кандидата в Президенти супроводжувалась агітацією посадовими особами органів місцевого самоврядування. Відповідно до п.2 ч.1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» участь у передвиборній агітації забороняється: органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України). Але зважаючи на те, що вищезазначені виступи посадових осіб органів місцевого самоврядування відбувались у неділю (неробочий час), то вказані посадові особи не порушували п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону. Проте, в даному випадку є ознаки порушення з їхнього боку принципу рівного ставлення органів влади їх посадових осіб до кандидатів (п.4 ч.4 ст.3 Закону України «Про вибори Президента України»), бо здійснюючи агітацію навіть у вихідний день, вони називають свою посаду або використовують її.

Зокрема, під час зустрічі Олега Ляшка з громадою с. Веренчанка в підтримку кандидата виступив місцевий сільський голова Володимир Бойчук, який назвав Олега Ляшка «народним президентом» та закликав присутніх голосувати за нього: «Я дуже вдячний лідеру Радикальної партії Олегу Валерійовичу, його команді на Буковині, що дійсно, ми не тільки розпочали школу, я надіюся, що за допомогою Олега Валерійовича ми її і закінчимо будувати. Але я знаю одне, що ми маємо віддячити за це на виборах, у кабінці. Ви знаєте, кого треба підтримати. Підтримати тих людей, які дійсно за село переживають. І йому дійсно не байдужа, Ляшкові, доля села Веренчанка».

Також попросила підтримати Олега Ляшка на президентських виборах мешканців с. Веренчанка і перша заступниця голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька.

Інші випадки агітації посадових осіб зафіксовані під час зустрічі кандидата з мешканцями Заставнівського району в районному палаці культури. Представляючи їх, народний депутат Василь Амельченко зазначив: «Сьогодні підтримати народного депутата, найефективнішого керівника фракції Радикальної партії у Верховній раді приїхали керівники громад з інших районів, і тому сьогодні на Заставнівщині, можна сказати, наше обласне свято, яке присвячене підтримці кандидата в Президенти України Олега Ляшка».

Керівник громади Василь Радиш подякував Олегу Ляшку та зазначив, що, на його думку, він стане Президентом України: «Нехай будуть президентські вибори. Не знаєм хто, а я думаю, що Ляшко виграє вибори… Роботи маєте не початий край, повірте мені. І ми Вам допоможемо. Ми Вам допоможемо обов’язково».

Голова Волоківської ОТГ Валентин Глопіна звертаючись до Олега Ляшка, також назвав його майбутнім президентом. Протягом зустрічі висловили подяку лідеру Радикальної партії і голова Вашківецької ОТГ Микола Перч, голова Вижницької ОТГ Олексій Чепіль, голова Чагорської ОТК Георгій Коблюк, голова Великокучурівської ОТГ Василь Тодеренчук, голова Вікнянської ОТГ Іван Ковалюк, голова Клішковецької ОТГ Василь Ченківський.

Цього ж дня Олег Ляшко відвідав Заставнівську загальноосвітню школу №2, де зустрівся з директором ЗОШ та її учнями. Під час візиту кандидата в президенти директор школи Надія Бачинська подякувала Радикальній партії, назвала її рідною, а Олега Ляшка - їхнім лідером:

«Я надзвичайно хочу сьогодні подякувати Вам, нашій рідній Радикальній партії, Вам, як нашому лідеру. Я щиро вдячна, тому що все абсолютно за сприяння Радикальної партії: капітальний ремонт даху, заміна вікон, капітальний ремонт фасаду, а також футбольне поле».

Під час візиту кандидата в Президенти на територію ЗОШ, який відбувався у неділю, на майданчику перед школою разом з її директором Олега Ляшка зустрічали і учні.

ОПОРА наголошує, що частина 4 ст. 31 Закону України «Про освіту» забороняє керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

4 березня Чернівецьку область відвідала Юлія Тимошенко. Мітинги за її участю пройшли у Сторожинці, Новоселиці та Хотині. У двох районних центрах на заходах були присутні діти, які тримали в руках чи були одягнені в агітаційну символіку. Окрім того, у трьох районах спостерігачі фіксували підвіз громадян. У Хотині близько 20 мікроавтобусів привозили на виступ кандидатки в Президенти мешканців Хотинського та Кельменецького районів Чернівецької області, а також відвозили назад. З Чернівців до Сторожинця підвозили людей двома автобусами з площі філармонії. Як повідомили в одному з агітаційних наметів Юлії Тимошенко – безкоштовно. Також відбувався підвіз людей  із Вижницького району. До Новоселиці підвіз здійснювався з с. Рідківці.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)