Протягом тижня перед завершенням прийому заяв на тимчасову зміну місця голосування представники ОПОРИ відзначають появу черг у відділах ведення Державного реєстру виборців у Києві. Через велику кількість відвідувачів співробітники установи не встигають обробляти дані.

У понеділок 25 березня минає останній термін, коли виборці мають змогу тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Детальніше про процедуру читайте в матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

Водночас протягом останнього тижня, з наближенням дедлайну представники ОПОРИ в Києві фіксують появу великих черг у відділах ведення Державного реєстру виборців. Зокрема, протягом 20-23 березня ОПОРА зафіксувала черги у відповідних установах Дарницького, Дніпровського, Святошинського, Шевченківського, Деснянського та Голосіївського районів столиці.

Як зізналася в коментарі представнику ОПОРИ начальник ВВ ДРВ Дарницької в м. Києві державної адміністрації Олена Більська, кількість людей настільки велика, що її підлеглі навряд чи встигнуть обробити всі дані протягом встановлених термінів. Черги з виборців, які прагнуть тимчасово змінити місце голосування, в Дарницькій РДА збираються вже більше тижня.

Черги в відділах ведення Державного реєстру виборців РДА столиці. Фото ОПОРИ

Як розповідає в коментарі ОПОРІ фотографка, журналістка та літературознавиця Ната Коваль, яка 22 березня відвідала ВВ ДРВ Дарницької РДА з метою тимчасової зміни місця голосування, робота установи організована добре, однак такої кількості співробітників замало, щоб задовольнити потреби громадян.

«Перед візитом до РДА я завчасно зробила копію паспорта і довідку з місця роботи. Про необхідні документи прочитала на сайті. Документи віддала працівниці, яка сама заповнила електронну заяву, тож посвідчення отримала через 15-20 хвилин. Але перед тим простояла в черзі 2,5 години. Деякі люди займали чергу ще з 8:30. Співробітники Дарницької РДА працювали швидко, біля кабінету поставили людину, яка робила ксерокопії. Однак чимало людей заходили в кабінет, щоб дізнатися, чому їм не прийшло повідомлення або які документи необхідні тощо. На жаль, багато-хто з виборців приходив не підготовленим. Люди у черзі обурювалися, коли їм казали, що слід було принести ксерокопію паспорта, у когось були проблеми з пропискою, хтось не зробив копію договору оренди тощо. Поза чергою пропускали лише батьків із малими дітьми. У когось уривався терпець або ж треба було йти на роботу . Такі люди планували візит на інший день. Однак були й ті, хто не захотів чекати й вирішив «забити» на вибори. Водночас радує, що серед охочих проголосувати багато молоді», – розповідає Ната Коваль.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві нагадує, що ВВ ДРВ  працюватимуть також протягом вихідних, тому охочі тимчасово змінити місце голосування ще мають таку можливість.

«В ситуації, що склалася, є відповідальність обох сторін. З одного боку, чимало виборців, які потребують тимчасової зміни місця голосування, відклали цю процедуру на останні дні, хоча пройти її можна було завчасно. З другого боку, поява черг у ВВ ДРВ протягом останнього тижня перед завершенням прийому заяв є сталою тенденцією всіх останніх кампаній. Керівництво столичних РДА мало б передбачити таку ситуацію й підготуватися до неї, зокрема виділити додаткових співробітників. Забезпечення для всіх без винятку громадян можливості проголосувати – важлива передумова демократичності і законності виборчого процесу», – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві .

Як повідомляла ОПОРА, Київ лідирує серед регіонів, що їх обрали виборці, які планують тимчасово змінити місце голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.