Станом на 7 березня у столиці загалом планують проголосувати 11230 осіб  з-поміж тих, хто вирішив тимчасово змінити місце голосування. Згідно з даними, які отримала ОПОРА у відповідь на офіційні запити до райдержадміністрацій столиці, з офіційним стартом виборчої кампанії кияни також почали активніше звертатися до Державного реєстру виборців.

З наближенням дня голосування зростає кількість звернень громадян до Державного реєстру виборців. Зокрема, згідно з даними на сайті установи, місто Київ лідирує серед регіонів, що їх обрали виборці, які планують тимчасово змінити місце голосування. Станом на 7 березня у столиці загалом планують проголосувати 11230 осіб з-поміж тих, хто вирішив змінити місце голосування. У розрізі регіонів охочих проголосувати у столиці найбільше серед громадян, зареєстрованих у Донецькій (4081 особа) та Луганській (1956 осіб) областях. Найменше таких виборців з Чернівецької області – лише 48 осіб.

Мапа областей

Водночас активно звертаються до Державного реєстру виборців й громадяни, зареєстровані у самому Києві. Про це свідчать дані, які отримала Громадянська мережа ОПОРА. На початку лютого, щоб з’ясувати динаміку звернень киян до Державного реєстру виборців, представники ОПОРИ надіслали офіційні запити до всіх районних державних адміністрацій столиці. В отриманих відповідях містяться дані про кількість звернень за 2018 рік загалом, а також окремо – за грудень 2018-го та січень 2019 року.

Так усього протягом 2018 року кияни зверталися до органів ведення Державного реєстру виборців 13053 рази. При цьому, з офіційним початком виборчої кампанії, у січні 2019-го таких звернень зареєстровано майже вчетверо більше, ніж у попередньому місяці – 2494 проти 638 звернень у грудні.

Зростання кількості звернень до Державного реєстру виборців з початком виборчої кампанії зафіксоване у всіх районах Києва. Так у січні у Дніпровському районі до Реєстру зверталися більше разів, ніж за весь 2018 рік (237 звернень проти 220).

Водночас загальна динаміка звернень суттєво різниться залежно від району. Кияни, які живуть у Дарницькому районі, протягом 2018 року звертались до Державного реєстру виборців 4394 рази. Це удвічі більше, ніж у наступному за кількістю звернень Деснянському районі, де таких звернень було зареєстровано 2194. Найменше до Реєстру звертались жителі сусіднього з Дарницьким Дніпровського району – лише 220 разів протягом 2018 року.

У січні найбільше звернень зареєстровано у Святошинському районі – 520, найменше у Подільському – лише 126.

Слід зазначити, що крім прохання про тимчасову зміну місця голосування громадяни звертаються й з інших питань, які уповноважені розглядати відділи ведення Державного реєстру виборців. Йдеться, наприклад, про уточнення особистих даних – зміну прізвища після одруження тощо.

Про те, як проголосувати на виборах Президента виборцям, які живуть не за місцем реєстрації, читайте в матеріалі на сайті ОПОРИ. Як повідомляла ОПОРА, з 1 березня змінити місце голосування можна і на вихідних.

«Ефективна робота Державного реєстру виборців – важлива передумова демократичності і законності виборчого процесу. Як бачимо, з-поміж виборців, які вирішили тимчасово змінити місце голосування на дільниці у Києві, левову частку складають громадяни, зареєстровані в східних областях нашої країни, де триває збройний конфлікт. Відповідальні органи влади повинні забезпечити можливість здійснення вільного волевиявлення, зокрема, і для цих людей. Водночас значною мірою реалізація права на голосування залежить від самих виборців. І мова не лише про внутрішньо переміщених осіб. На жаль, у виборчих списках часто зустрічаються неточності. Щоб уникнути непорозумінь в день голосування, виборцям варто завчасно перевірити наявність і правильність своїх даних у виборчих списках. Це можна зробити через «особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ або ж безпосередньо на дільниці за кілька днів до голосування», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.
 
 
(#вибори; #opora; #опора)