У Кропивницькому та області працюють «відкриті офіси», в яких роздають агітаційні матеріали на користь кандидата у Президенти та чинного глави держави Петра Порошенка. В обласному центрі будівлю для такого офісу орендує громадська організація Кіровоградський обласний «Інформаційно-ресурсний центр» за 70 тисяч гривень у місяць. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У Кропивницькому поруч з площею Богдана Хмельницького у двохповерховому приміщенні знаходиться «відкритий офіс». На першому поверсі сидять троє людей та розміщені стійки з агітаціною матеріалами на користь Петра Порошенка. На другому поверсі зал для проведення зустрічей.

«Ми розповсюджуємо інформацію кандидата, його діяльності та проводимо тематичні зустрічі. Послуг не надаємо, заяв не приймаємо. Збираємо людей через агітаторів. Провели вже 30 зустрічей, зазвичай на засідання приходить близько 20 людей. На цих вихідних обговорювали медреформу з нардепом Костянтином Яринічем. Ми добровільне об’єднання, громадська ініціатива команди Порошенка, але це не громадська організація, просто зібралися небайдужі люди. Нам допомагають 1500 людей по місту, які проводили соціологічні опитування, а в офісі буває різна кількість людей, зазвичай близько 10 людей. Ми всі – волонтери», – зазначив представник об’єднання Олександр Беззубов у коментарі спостерігачам ОПОРИ.

За словами Беззубова, вони розповсюджують лише спецвипуск Кіровоградської обласної газети «Первая городская газета», але не роздають листи від Ради регіональної розвитку та інформаційні бюлетні.

«Приміщення для «прозорого офісу» орендує ГО Кіровоградський обласний «Інформаційно-ресурсний центр» на чолі з Іриною Жаровою. Ми тут знаходимося з дозволу орендаря», – підкреслив Беззубов.

Спостерігачі ОПОРИ у «прозорому офісі» зафіксували також календарі з портретом Порошенка та лист від Ради регіонального розвитку. А також бачили в офісах брошури «Українська влада. Вчора та сьогодні» (авторський колектив – ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», автор видання –  Іван Добровольський. Тираж 500 екз. Підготовлено у 2018 р.). ОПОРА уже писала про ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії» – ймовірного організатора «соціологічного опитування щодо ставлення до ситуації в Україні», одним із завдань якого було виявлення прихильників чинного Президента. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували офіси цієї громадської організації у районних центрах Кіровоградщини.

У брошурі «Українська влада. Вчора та сьогодні» під виглядом дослідження розповідають про всіх Президентів України. Але наголошується на досяненнях Петра Порошенка. У вступі зазначено, що «Ми не просто голосуємо за Президента України – ми обираємо наш шлях на багато десятиліть уперед», «Пам’ятаймо: ми обираємо перш за все Головнокомандувача Збройних сил України та керівника зовнішньої політики держави» та інше.

У «відкритому офісі» газета  «Первая городская газета» лежала на підвіконі та стелажах. Більшість матеріалів спецвипуску присвячені Петру Порошенку, його досягненням на посту Президента України в різних сферах («10 найбільших досягнень України за часів Президента Порошенка», «Свій шлях: як Україна виборола право бути частиною вільного світу», «Розвиток заради майбутнього: як вистояла наша економіка», «Петро Порошенко та Кіровоградщина: відкриття дитячої обласної лікарні, привітання з 264-річчям та інклюзивнаосвіта»). Окремі публікації містять схвальні відгуки відомих людей про діяльність чинного Президента («Громадські активісти Кіровоградщини приєдналися до «команди Порошенка»). На останній сторінці розміщений рецепт млинців від дружини кандидата у Президенти Марини Порошенко.

Спостерігачам ОПОРИ не вдалося придбати спецвипуск вказаної виданнях у кіосках з пресою в Кропивницькому. За словами продавців, у продаж він не надходив.

«Зафіксовано, що у «відкритих офісах» пошируюють як агітаційну продукцію, так і немарковану друковану продукцію про кандидата у Президенти Петра Порошенка. І виникає плутанина: офіс розповсюджує матеріали про роботу Порошенка як Президента чи закликає підтримати кандидата... Якщо в офісі є агітація за Порошенка і спонукання виборців голосувати за такого кандидата, то вся наявна друкована продукція є агітаційною і має бути оплачена за рахунок виборчого фонду кандидата, містити необхідні вихідні дані (ч.2, 3 ст. 37, ч.5 ст. 58, ч.3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України»)», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

Очільниця організації Кіровоградський обласний «Інформаційно-ресурсний центр» Ірина Жарова підтвердила, що вона орендує приміщення для «відкритого офісу». 
«Кошти надходять з виборчого фонду Петра Порошенка», – розповіла Жарова. 

Як повідомляла ОПОРА, «відкриті офісі» вже працюють на Хмельниччині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)