В Кам’янському Дніпропетровської області дільничні комісії вже сформовані та набули повноважень, проте спостерігачі фіксують ряд порушень Порядку ведення діловодства. А в Дніпрі виявили ДВК, яка не змогла провести перше засідання, а отже, набути повноважень.

18 березня в місті Кам’янське Дніпропетровської області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відвідали ряд дільничних виборчих комісій. Всі ДВК виборчого округу №30 вчасно провели перші засідання та приступили до виконання своїх повноважень. Натомість, в ряді комісій виявлено порушення Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях.

Зокрема, в ДВК №120990 в академічному ліцеї №15 Кам’янської міської ради, спостерігачка виявила незаповненими Протокол засідання №1 та Постанови комісії. Черговий член ДВК не зміг прокоментувати ситуацію. Голова ДВК №120990 відмовилась працювати в комісії, а секретар комісії не відповідав на телефонні дзвінки.

ДВК №120988, яка розташована в Ліцеї нових інформаційних технологій №2 в місті Кам’янське, спостерігачі ОПОРИ виявили інформаційний стенд  виборчої комісії,  на якому розміщувались Протокол засідання №1, Постанова №1, графік чергування членів комісій та інші документи виборчої комісії. Як зазначають спостерігачі, в Протоколі засідання та порядку постанов виявлено невідповідність. Так, в Порядку денному, питання якого перелічені в Протоколі №1, шостим питанням зазначено питання «Про прийняття членами виборчої комісії присяги». Постанова вивішена на стенді «Про складання присяги членами дільничної виборчої комісії №120988» зазначена під номером один, що відповідно до закону є першочерговим кроком членів комісій всіх рівнів.

Спостерігачі ОПОРИ також повідомляють, що станом на 18 березня не утворена одна дільнична виборча комісія в області №121123 виборчого округу №26 в Дніпрі. Окружна комісія №26  на своєму засіданні прийняла рішення невідкладно скликати дільничну комісію та провести перше засідання.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» та календарного плану проведення виборів, дільничні комісії мали бути утворені не пізніше 14 березня включно.

Раніше ОПОРА вже повідомляла про спроби двох ДВК на 24 виборчому окрузі заповнити виборчу документацію іншою датою.

«Члени дільничних виборчих комісій мають ознайомитись з виборчим законодавством, оскільки саме на них покладена значна частина обов’язків по підготовці і організації виборів. Допомогти в цьому зможе Посібник для членів ДВК з виборів Президента України, рекомендований ЦВК. Найголовніше в своїх діях, як членів комісій, керуватись Законом України «Про вибори Президента України».

Частина 12 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» зазначає: «на засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання, який веде секретар комісії. За відсутності секретаря комісії чи у разі невиконання ним своїх повноважень на засіданні комісія обирає зі свого складу секретаря засідання, який виконує обов’язки секретаря комісії на відповідному засіданні та при оформленні документів засідання. Протокол засідання комісії підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (чи секретарем засідання). Протокол засідання комісії надається для ознайомлення членам комісії на їх вимогу не пізніше наступного засідання комісії, при цьому член комісії має право його підписати. Протокол засідання комісії може бути наданий для ознайомлення суб’єкту виборчого процесу на його вимогу не пізніше наступного засідання комісії».

В Постанові ЦВК №350 від 15.09.2010 року зі змінами «Порядок ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів» визначено порядок документообігу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)