13 березня у поштових скриньках ужгородців з’явилися конверти із написом «Рада регіонального розвитку» та прізвищем Президента України Петра Порошенка. Зафіксувати тих, хто розповсюджував ці друковані матеріали спостерігачам ОПОРИ не вдалося. У громадській організації «Солідарність» та у Закарпатській дирекції «Укрпошти» запевнили, що стосунку до розповсюдження листів по скриньках не мають.

У поштових скриньках будинків, зокрема – на вулицях Шумній та В. Чорновола в Ужгороді, спостерігачі ОПОРИ зафіксували листи мешканцям багатоповерхівок від Ради регіонального розвитку та журнал «Українська влада: вчора та сьогодні», який був не у самому листі, а окремо.

У згаданому конверті можна знайти буклет «Напрямки перспективного розвитку Закарпатської області на 2019-2021 роки (проект)» на якому зазначають, що він розроблений на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412/2018. На першій сторінці буклету розміщене фото Петра Порошенка та його звернення до українців, в якому йдеться, що цей матеріал – «дорожня карта позитивних змін, які очікують нас у найближчі три-чотири роки». Також у цьому буклеті є інформація про проведення різних реформ на Закарпатті: децентралізаційної, освітньої тощо та про різні досягнення упродовж 2014-2018 років. Крім цього, описують і майбутні проекти, які планують реалізувати у 2019-2021 роках. На звороті буклету вказано, що друк здійснило ПП «Видавництво Прес-Ат», тираж – 20 000 примірників.

Крім буклету у конверті можна знайти карту-схему Плану перспективного розвитку Закарпатської області на 2019-2021 роки (проект). На звороті карти розміщено фотографію голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та його звернення до закарпатців.

«У ваших руках карта Закарпаття. На ній вказані об’єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації у 2019-2021 роках. План розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412/2018. Це лише основна частина від усіх пропозицій, які ми змогли розмістити у графічному вигляді на мапі нашого регіону. З повним переліком об’єктів, запланованих до реалізації на 2019-2021 роки, ви можете ознайомитися за наведеними нижче адресами», - йдеться у зверненні Геннадія Москаля, яке розміщене на згаданій карті. Пропозиції та зауваження просять надсилати на електронну пошту та за телефоном гарячої лінії, які також вказують на мапі. На карті вказані вихідні дані: ДНВП «Картографія», 2019, тираж 20 000 примірників, друк – ПП «Видавництво Прес Арт».

Також серед цих матеріалів є анкета для зворотнього зв’язку, яку можна відправити безкоштовно. На конверті, у якому пропонують відіслати відповідь, як отримувач вказаний Президент України Петро Порошенко та адреса – вул. Хрещатик, 22, м. Київ. Відзначимо, що Адміністрація Президента України знаходиться за адресою – вул. Банкова, 11, а за даними Google Maps, за адресою Хрещатик, 22 знаходиться відділення Укрпошти. Згідно з вихідних даних, які є на конверті, їх надрукували тиражем 50 000 примірників, друк – ПП «Видавництво Прес Арт».

У анкеті громадянам пропонують відповісти на кілька питань та надати інформацію про себе (ім’я, вік тощо). Наприклад, пропонують оцінити якість роботи регіональних та місцевих керівників, запитують, які соціальні та інфраструктурні об’єкти держава має підтримувати у регіоні. Також на цій анкеті зазначено, що надісланий пакет матеріалів виготовили без будь-яких державних витрат, однак джерело фінансування не вказане. Згідно вихідних даних, тираж – 730 000 екземплярів, друк – ПП «Видавництво Прес Арт».

Окрім конверту Ради регіонального розвитку у поштових скриньках спостерігачі ОПОРИ також зафіксували примірник журналу «Українська влада: вчора та сьогодні». На першій сторінці видання розміщено запитання – кому потрібна Україна та відповідь Петра Порошенка як Президента на нього. Автори видання спершу пропонують читачам невеликий історичний екскурс та розповідають про людей, яким на їхню думку, Україна зобов’язана своєю державністю – Івану Мазепі, Павлу Полуботоку, Михайлу Грушевському, Павлу Скоропадському. Далі читачам пропонують ознайомитися із економікою України – як вона розвивалася починаючи від проголошення Незалежності. Також є статті про міжнародну політику України, адміністративний устрій та децентралізацію, медицину, освіту, соціальну політику, безпеку. Тексти супроводжуються різними діаграмами та графіками, іноді – коментарями до статей зі згадками Петра Порошенка, як Президента.

Наприклад, на 22 сторінці видання йдеться, що під час керівництва Петра Порошенка розробили та запустили медичну реформу, суть якої сформульована фразою «гроші йдуть за пацієнтом» і відтепер держава виділяє кошти на лікування конкретних людей, а не на утримання абстрактних «койкомісць» і ставки у медичних закладах.

На звороті видання вказано напис – «Україні – бути!» та підпис – Петро Порошенко. Згідно з вихідними даними видання підготував авторський колектив ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», автор видання: Іван Добровольський. Тираж – 500 екземплярів, підготовлено у 2018 році.

В офісі громадської організації «Солідарність» в Ужгороді комунікаційниці ОПОРИ зазначили, що не мають ніякого стосунку до розповсюдження цих друкованих матеріалів, і хто б міг їх розносити також не знають.

У Закарпатській дирекції «Укрпошти» комунікаційниці ОПОРИ повідомили, що пошта є аполітичною, і їхні працівники не займалися розповсюдженням цих друкованих матеріалів.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Раду регіонального розвитку було створено Указом Президента України від 21 квітня 2015 року №224/2015. Очолює Раду голова - Президент України Петро Порошенко. Зважаючи на те, що масове розповсюдження вказаних матеріалів відбувається в активну фазу виборчого процесу, а Президент України є одночасно кандидатом на пост Президента, тому влада має більш відкрито пояснити суспільству мету розповсюдження, джерела фінансування вказаних матеріалів і безпосередніх виконавців такого розповсюдження. Відповідно до п. 11 вищеназваного Указу  Рада систематично інформує громадськість про свою діяльність та прийняті нею рішення. Інформація про діяльність Ради та підготовлені нею матеріали розміщуються на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Також юристка звертає увагу на те, що запропонована анкета не гарантує громадянам обіцяну авторами анонімність, адже оцінивши якість роботи місцевих керівників (мерів, голів ОДА та ОТГ) на одній стороні анкети, на звороті такої анкети громадяни заповнюють свої персональні дані: прізвище, ім’я та по батькові, стать, вік, освіта, професія, місце проживання.

До слова, подібні випадки ОПОРА фіксувала у Рівному та Вінниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.