10 березня ввечері невідомі особи розносили по квартирах будинків міста Рівне конверти «Рада регіонального розвитку», відправником яких зазначено «Президент України Петра Порошенко». Невідомі пояснили, що є «волонтерами штабу Порошенка» і хочуть «просто донести інформацію до людей».

10 березня ввечері у під’їзді будинку по вулиці Курчатова міста Рівне дві жінки розносили конверти з написом «Рада регіонального розвитку» із зазначенням відправника «Президент України Петро Порошенко». Невідомі мали список, у ньому ставили відмітки, які квартири отримали конверти.

Всередині конверту містились друковані матеріали.

  • «Напрями перспективного розвитку Рівного на 2019 – 2021 роки (проект)» із написом «Розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412/2018», яка містила звернення Президента України, голови Ради регіонального розвитку Петра Порошенка з його зображенням.

Вкінці матеріалу зазначено: «Ваші пропозиції та зауваження просимо надсилати за адресою: Укрпошта спец. Конверт «Президенту України П.О. Порошенку» (є у Вашому комплекті) – відправлення безкоштовне»,  вказано тираж 5000 екземплярів.

  • «План Перспективного розвитку Рівного 2019 – 2021 роки (проект)» із таким же написом.

Вкінці матеріалу містилось звернення із зображенням міського голови Рівного: «Шановні жителі Рівного! У ваших руках карта нашого міста. На ній вказані об’єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації у 2019-2021 роках. План розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412 / 2018. … Обговорення Плану перспективного розвитку м. Рівне на 2019-2021 рр. Проводиться за сприяння Рівненського міського голови Володимира Хомка». Тираж вказано у розмірі 20000 примірників.

  • Анкету із зазначенням:
  • загальних відомостей про респондента (прізвище, ім’я, по батькові/ стать/ вік/ освіту/ професію/ місце проживання/ контактний телефон) із позначкою: «Надаю згоду на обробку та використання моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»
  • питання щодо ознайомлення з Планами перспективного розвитку/ ключових завдань, які необхідно вирішити для розвитку регіону/ соціальні та інфраструктурні проекти/ оцінка роботи регіональних та місцевих керівників

В анкеті зазначено: «Увага! Надісланий Вам пакет матеріалів виготовлено без будь-яких бюджетних витрат» та вказано, що тираж анкети становить 730 000 екземплярів.

  • Конверт, отримувачем якого є Президент України Петро Порошенко. На конверті вказано: «Не підлягає оплаті» згідно Договору №388-3756 від 20 грудня 2018 року, тираж 50000 екземплярів.

Невідомі особи повідомили, що є волонтерами: «Я є волонтер. Абсолютно праця безоплатна. Почула про програму Регіонального розвитку нашого міста і вирішила допомогти, чим можу». Під час розмови жінки неодноразово підтвердили, що вони є волонтерами штабу Петра Порошенка, які працюють безоплатно, а кошти можливо отримують лише на проїзд: «На проїзд хіба шо. Казали, що може дадуть на проїзд після виборів»

На запитання, де знайшла інформацію аби стати волонтером, невідома відповіла, що на сайті: «Я вже не пам’ятаю. В Інтернеті часто риюся – просто висвітило. Звернулася до людини, мене прийняли в штаб і всьо. Але офіційно ніяких документів не подавала».

Також додала, що матеріали, які містяться у конверті виготовлені за кошти Петра Порошенка: «Мені пояснювали, що це за особисті кошти Порошенка. Це не з бюджету, і не з чогось там».

 «Наскільки я володію інформацією, це громадські організації, які працюють з нами, в тому числі, на волонтерських засадах. В самому штабі навряд чи могли їм дати ці конверти. Я знаю, що ці конверти зберігаються десь на складі. Штаб, як такий, до цього відношення не має. Є громадська організація «Солідарність», з якою ми співпрацюємо і скоріш за все, що ці волонтери там. Там десь близько чотирьох громадських організацій, з якими ми співпрацюємо», - каже голова прес-служби Рівненської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Андрій Андрощук.

 «Оскільки на конвертах не було зазначено, що це агітація чи що оплачено з виборчого фонду – мені стало цікаво поспілкуватися з жінками: що розносять і що це за документи. Вони пояснили, що є волонтерками штабу Петра Порошенка у Рівному, що усе роблять безкоштовно і що лише гіпотетично можуть відшкодовувати витрати на проїзд. За їх словами, ці інформаційні матеріали виготовлені за кошти самого кандидата. Вони не змогли надати пояснення з ким у штабі співпрацюють, не могли назвати прізвищ, як вони стали волонтерами і хто координує їх роботу», - коментує для ОПОРИ свідок інциденту журналіст Дмитро Бондар.

Такі ж матеріали неодноразово були зафіксовані в інших районах міста Рівне.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Раду регіонального розвитку було створено Указом Президента України від 21 квітня 2015 року №224/2015. Очолює Раду голова - Президент України Петро Порошенко. Зважаючи на те, що масове розповсюдження вказаних матеріалів відбувається в активну фазу виборчого процесу, а Президент України є одночасно кандидатом на пост Президента, тому влада має більш відкрито пояснити суспільству мету розповсюдження, джерела фінансування вказаних матеріалів і безпосередніх виконавців такого розповсюдження. Відповідно до п. 11 вищеназваного Указу  Рада систематично інформує громадськість про свою діяльність та прийняті нею рішення. Інформація про діяльність Ради та підготовлені нею матеріали розміщуються на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Радниця також звертає увагу на те, що запропонована анкета не гарантує громадянам обіцяну авторами анонімність, адже оцінивши якість роботи місцевих керівників (мерів, голів ОДА та ОТГ) на одній стороні анкети, на звороті такої анкети громадяни заповнюють свої персональні дані: прізвище, ім’я та по-батькові, стать, вік, освіта, професія, місце проживання.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області зазначив, що після моніторингу інтернет-порталів матеріалів щодо Перспективного розвитку Рівного знайти не вдалося. «Станом на 13 березня на офіційному представництві Президента України та на сайті Рівненської міської ради такі матеріали  не опубліковані. Однак, на сайті Рівненської обласної державної адміністрації  розміщений матеріал з Напрямками перспективного розвитку Рівненської області на 2019-2021 роки».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.