Вже майже 65 тисяч виборців скористалися процедурою тимчасової зміни місця голосування. Найбільше скористалися цією процедурою виборці з «пропискою» в Донецькій, Луганській областях, Києві та Київській області, а також в Дніпропетровській області. Хто ще не встиг – має час до 25 березня включно, крім того, відділи ведення Державного реєстру виборців працюють й у вихідні.

За даними Державного реєстру виборців, станом на 11 березня процедурою тимчасової зміни місця голосування скористалися 64 967 виборців. Нагадаємо, що алгоритм дій для цієї процедури складається з 5 простих кроків, на реалізацію яких треба витратити лише 10 хвилин. Крім того, від початку березня зробити це можна і на вихідних.

Найбільше виборців змінили місце голосування в межах Донецької області (з одного населеного пункту на інший в регіоні) – 6 841. Також до ТОП-10 за кількістю змін належать показники зміни місця голосування з Донецької області на місто Київ – 4 511 виборців, в межах Луганської області (з одного населеного пункту на інший в регіоні) – 2 228 виборців, з Луганської області на місто Київ – 2 142 виборці, з Донецької області на Київщину – 2 049 виборців, з Донецької області на Дніпропетровщину – 1769 виборців, з Донецької та Луганської областей на Харківщину – 1 521 та 1 325 виборців відповідно, між населеними пунктами Київської області – 1 318 виборців та з Донецької області на Запорізьку область – 1 107 виборців.

Найбільше бажаючих змінити місце голосування мають виборчу адресу в Донецькій області – 22 587 виборців, у Луганській області – 10 503 виборці, в Києві та Київській області – 3 314 та 2 441 виборців відповідно, в Дніпропетровській області – 2 278 виборців.

Найбільше людей визначило своїм місцем для голосування місто Київ – 12 422 виборці. Також багато виборців завітають на нові виборчі дільниці в Донецькій області – 7 405 виборців, у Київській області – 7 005 виборців, у Харківській області – 5 250 виборців та в Дніпропетровській області – 3 672 виборців.

Натомість, найменш популярною виявилась зміна виборчої адреси в межах закордонного округу – таких випадків взагалі немає. А от 869 виборців змінили своє місце голосування на закордонний виборчий округ. Найбільше таких людей з Києва – 280 осіб. У зворотному напрямку зміни здійснили 63 виборці – з  закордонного виборчого округу на різні області України. Найбільше таких людей голосуватиме в Києві – 14.

Варто зазначити, що для того, аби проголосувати за кордоном український виборець має 3 варіанти:

  1. якщо виборець постійно проживає за кордоном – стати на постійний консульський облік й автоматично потрапити до списку виборців на закордонній виборчій дільниці. Для взяття на такий вид обліку необхідно буде сплатити консульський збір у розмірі 20$ (дітям до 16 років безкоштовно);

  2. якщо виборець перебуває за кордоном у зв’язку з робочою візою – стати на тимчасовий консульський облік й автоматично потрапити до списку виборців на закордонній виборчій дільниці. Цей вид обліку є безкоштовним і триває до одного року;

  3. якщо виборець перебуває за кордоном у короткотривалому відрядженні або туристичній подорожі – пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування в консульстві за кордоном, або в Україні (за особистим зверненням до відділу ведення ДРВ при МЗС, який знаходиться у м. Києві) перед подорожжю.

Нагадаємо, станом на 10 лютого людей, які скористалися тимчасовою зміною місця голосування, було 15 202. А з початку проведення цієї процедури найбільший потік людей спостерігався 6 березня – за цей день місця голосування змінили 4 595 виборців по всій Україні.