Вже дещо більше 15 тисяч виборців скористалися процедурою тимчасової зміни місця голосування за півтора місяця. Найбільше людей визначило своїм місцем для голосування Донецьку, Київську, Харківську та Дніпропетровську області, а також місто Київ. На жаль, кількість виборців, які скористалися процедурою, поки є незначною у порівнянні із великою кількістю внутрішніх переміщених осіб, трудових мігрантів та інших мобільних всередині країни громадян.

Як повідомляє сайт Державного реєстру виборців, станом на 10 лютого процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси скористались вже 15 202 виборців.

Найчастіше виборці обирали для себе місцем голосування Донецьку область – 2926 виборців, місто Київ – 2834 виборці, Київську область – 1919 виборців, Харківську область – 1116 виборців та Дніпропетровську область – 899 виборців.

Найбільше змінювали місце голосування виборці, які постійно зареєстровані в Донецькій області – 7208 виборців, Луганській області – 2938 виборців, Київській області – 883 виборців, місті Київ – 488 виборців та Автономній Республіці Крим – 381 виборець.

У той же час, якщо відстежити найбільші показники, звідки й куди люди змінюють свою виборчу адресу, то результати наступні: у межах Донецької області місце голосування змінили 2755 виборців, з Донецької області на місто Київ місце голосування змінив 1271 виборець, у межах Київської області такі заяви про зміну адреси на день голосування написали 713 осіб, у межах Луганської області – 661 виборець, з Луганської області на місто Київ – 595 виборців.

Варто також зазначити, що багато людей змінюють свої виборчі адреси в межах своєї області. Наприклад, у Львівській області 101 такий виборець, у Вінницькій – 98, в Одеській – 91, у Харківський – 74, у Полтавській – 68.

11 02 2019 zmina mistsya golosuvannia

Нагадаємо, згідно з частиною 1 статті 35-1 Закону України «Про вибори Президента України» кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Якщо в день голосування виборець перебуватиме не за місцем реєстрації (так званої «прописки»), то за допомогою процедури тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси можна буде реалізувати своє право голосу за місцем фактичного перебування.

Алгоритм дій такий:

1) до 25 березня 2019 року включно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців, де зараз проживає виборець, або де перебуватиме в день голосування. Як правило, відділи Держреєстру виборців розташовані у будівлях виконкомів міст обласного значення або при райдержадміністраціях. Їхні адреси можете знайти за посиланням;

2) взяти паспорт та написати заяву про тимчасову зміну місця голосування;

3) у заяві вказати адресу фактичного місця проживання, або номер дільниці, на якій плануєте голосувати. Адреси дільниць можна знайти за посиланням;

4) якщо виборець є внутрішньо переміщеною особою, то жодних додаткових документів додавати до заяви не треба. Однак, з огляду на ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців», де передбачено, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинно бути «мотивованим», у заяві в обґрунтуванні варто зазначити, що зміна місця голосування відбувається через те, що виборча адреса перебуває на тимчасово непідконтрольній українській владі території. Усі інші громадяни до заяви мають додавати документи та їхні копії, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, й у заяві вказати відповідну причину. До таких документів можна віднести довідку з місця роботи чи навчання, право власності на житло або договір оренди тощо. Перелік таких документів не є вичерпним;

5) орган ведення Держреєстру виборців видасть посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, де буде вказана дата виборів (31 березня 2019 року), а також номер та адреса виборчої дільниці для голосування;

6) у день голосування необхідно буде прийти на цю нову дільницю з паспортом та посвідченням з 8:00 до 20:00.

Важливо! Місце голосування змінюється тимчасово, без зміни виборчої адреси (яка, як правило, встановлена за місцем реєстрації), на період одних конкретних виборів. Тому, якщо буде оголошено другий тур виборів, цю процедуру доведеться повторити.