Представники ОПОРИ у столиці звернулись з офіційними запитами до районних державних адміністрацій щодо матеріально-технічного забезпечення приміщень окружних виборчих комісій. Згідно з отриманими відповідями, всі нормативні вимоги виконано. Однак, як з’ясували представники ОПОРИ, це відповідає дійсності лише у випадку ОВК №223. Серед найбільш поширених порушень: відсутність табличок на будівлі та стендів для офіційних документів. Також в деяких ОВК не функціонує комп’ютерна техніка та телефони, а площа кімнати для засідань комісії – менша передбачених нормами 80 кв. м.

Згідно з результатами моніторингу представниками Громадянської мережі ОПОРА перших засідань окружних виборчих комісій Києва, відсутність необхідного матеріально-технічного забезпечення стала одним із ключових викликів, з якими зіткнулись члени комісій.

Оскільки аналогічні труднощі мали місце й під час попередніх виборчих кампаній, представники ОПОРИ в першій половині лютого звернулись до районних державних адміністрацій міста Києва, які повинні здійснювати забезпечення ОВК, з відповідним запитами. Відповіді надійшли в у встановлений законом термін – протягом п’яти днів. Згідно з ними, не всі РДА ухвалили окремі розпорядження або постанови щодо матеріально-технічного забезпечення виборів, але водночас адміністрації запевнили, що всі нормативні вимоги було виконано. Проте представники ОПОРИ відвідали ОВК, які перебувають на території відповідних РДА і з’ясували, що станом на кінець лютого – початок березня це не завжди відповідає дійсності.

Зокрема, Голосіївська РДА проінформувала про те, що обладнання, оргтехніка та інші матеріальні цінності знаходяться на балансі РДА і будуть передані ОВК після їхнього утворення. Телефонні лінії підключені, транспортні засоби будуть надані одним із транспортних підприємств, з якими в РДА є договірні стосунки.

Водночас, як з’ясували представники ОПОРИ, кімната для проведення засідань комісії в приміщенні ОВК №211, яка перебуває на території Голосіївської РДА, має площу менше 80 кв. м, що не відповідає вимогам Додатку № 2 до постанови ЦВК від 4 березня 2014 року № 31. Крім того, приміщення ОВК справді під’єднане до телефонних ліній та інтернету. Однак, хоча у відповіді РДА було зазначено,  що це відбулося ще до першого засідання комісії, представники ОПОРИ встановили, що телефонний та інтернет-зв’язок з’явився лише 27 лютого. Водночас ОВК не обладнана стендом для розміщення офіційних матеріалів та табличкою на будівлі.

Дарницька РДА повідомила, що окремого розпорядження (або іншого документу) щодо виборів адміністрація не ухвалювала. Водночас чиновники запевнили, що вони діють згідно з Законом України «Про вибори Президента України» та відповідною постановою ЦВК. Проте, як з’ясували представники ОПОРИ, будівля ОВК №212 не обладнана спеціальною табличкою.

Дніпровська РДА повідомила, що станом на 14 лютого «здійснюються організаційні заходи щодо забезпеченню окружних і дільничних виборчих комісій». Представники ОПОРИ встановили, що чиновники виконали усі нормативні вимоги щодо обладнання приміщення ОВК №214 та №216, окрім пункту про таблички, які мають бути встановлені на будівлі, де розміщені комісії.

Представник Деснянської РДА у своїй відповіді повідомив про створення робочої групи з питань підготовки і забезпечення проведення чергових виборів Президента України та запевнив, що адміністрацією будуть створені належні умови для здійснення виборчими комісіями їхніх повноважень.

Водночас представники ОПОРИ з’ясували, що приміщення ОВК №213 обладнане інтернет-лінією, принтером та копіювальним апаратом, але на 28 лютого вони ще не були належним чином підключені. Також будівля ОВК не містить таблички та стенду для розміщення офіційних матеріалів. На будівлі ОВК №215 також немає відповідної таблички, а встановлений в ній принтер станом на 27 лютого не був готовий до роботи.

Стенд для офіційних матеріалів у приміщенні ОВК №215

Оболонська РДА проінформувала про ухвалення розпорядження №51 від 31.01.2019 «Про умови роботи виборчих комісій». Також в РДА повідомили, що їхні представники провели обстеження стану матеріально технічного-забезпечення і виявили додаткову потребу в забезпеченні окружної та дільничних виборчих комісій. З цього приводу Оболонська РДА спрямувала бюджетний запит до Департаменту фінансів виконавчого органу КМДА щодо виділення додаткових бюджетних асигнувань для закупівлі товарів, робіт та послуг.

Водночас, як з’ясували представники ОПОРИ, два з встановлених в приміщенні ОВК №217 комп’ютери не готові до роботи. Також будівля не обладнана табличкою, однак члени комісії запевнили, що її вже замовили.

Печерська  РДА у відповіді на запит ОПОРИ повідомила про те, що обладнання , оргтехніка та інші матеріальні цінності знаходяться на балансі РДА і будуть передані ОВК після їхнього утворення. Підключення телефонних ліній і мережі інтернет РДА доручила виконавчим службам. Окремого розпорядження з цього приводу адміністрація не ухвалювала.

Подільська РДА видала розпорядження №55 від 05.02.2019 «Про виконання заходів, визначених виборчим законодавством, щодо підготовки та проведення чергових виборів Президента України, призначених на 31.03.2019 року в Подільському районі міста Києва». Документ визначає відповідальних осіб та затверджує склад районної робочої групи з забезпечення виконання заходів, визначених виборчим законодавством. Крім того, РДА повідомила про проведення постійних нарад, за результатами яких її представники провели огляд технічного стану приміщень, інвентаризацію необхідних матеріально-технічних цінностей і засобів. Згідно з наданою відповіддю, РДА також вживає заходів стосовно забезпечення дільниць телекомунікаційними послугами.

Водночас, як встановили представники ОПОРИ, ОВК №220 та №221, які знаходяться на території Подільської та Печерської РДА, відповідають усім нормативним вимогами, крім пункту щодо таблички, яка має бути розміщена на будівлях, де знаходяться комісії.

Святошинська РДА проінформувала, що її представники здійснили обстеження стану приміщень для ОВК, провели інвентаризацію і перевірку технічного стану обладнання. Також в адміністрації запевнили, що матеріально-технічне забезпечення виборчих дільничних буде здійснене у повному обсязі згідно із законодавством.

Проте представники ОПОРИ встановили, що кімнати для проведення засідань комісій у будівлі ОВК №218 та №219 мають площу меншу, ніж 80 кв. м. Крім того, встановлені у приміщеннях телефони не були підключені, а принтер (у кімнаті ОВК №218) не мав картриджа. Офіційні документи члени комісій вивісили просто на дверях. Стенди мають встановити у холі будівлі ОВК після того, як у ній завершиться ремонт. Також будівля, в якій знаходяться ОВК, не обладнана табличками.

Офіційні документи ОВК №219

Солом’янська РДА повідомила, що окремого розпорядження щодо виборів вони не видавали. Водночас представник адміністрації запевнив, що обладнання, оргтехніка та інші матеріальні цінності знаходяться на балансі РДА і будуть передані ОВК після їхнього утворення. Забезпечення ОВК транспортними засобами, згідно з наданою відповіддю, буде здійснене за кошти, виділені на ці потреби з державного бюджету. Водночас представники ОПОРИ встановили, що ОВК №222 не містить таблички, яка має бути розміщена на будівлі, де знаходиться комісія.

У Шевченківській РДА проінформували, що окремого документу щодо організації роботи ОВК вони не видавали. Представник адміністрації запевнив, що матеріально-технічне забезпечення виборчих дільничних буде здійснене у повному обсязі згідно із законодавством. Представники ОПОРИ з’ясували, що це відповідає дійсності. Приміщення ОВК №223 – єдине в Києві, яке відповідає усім нормативним вимогам, зокрема на будівлі встановлена відповідна табличка.

Кімната для проведення засідань ОВК №223

Фото ОПОРИ

Згідно з частиною 1 статті 39 Закону «Про вибори Президента України» органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, зокрема надавати їм необхідні приміщення (…), надавати згідно із встановленими Центральною виборчою комісією нормами транспортні засоби, засоби зв’язку, обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій.

Відповідно до частини 2 статті 39 цього Закону закупівля товарів, оплата робіт, послуг для підготовки і проведення виборів Президента України під час виборчого процесу здійснюються виборчими комісіями за рахунок коштів Державного бюджету України без застосування тендерних (конкурсних) процедур в порядку, встановленому ЦВК.

Крім того, згідно з частиною 2 статті 74 Закону «Про вибори Президента України» виконавчі органи місцевого самоврядування або інші органи (посадові особи), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження, забезпечують виборчі дільниці необхідними приміщеннями для голосування, які придатні для облаштування відповідно до вимог закону та нормативів, встановлених ЦВК.

Зокрема, вимоги щодо приміщень окружних виборчих комісій та їхнього матеріально-технічного забезпечення визначають Додатки № 1 та 2 до постанови ЦВК від 4 березня 2014 року №31.

Так, відповідно до Додатку №1 окружні виборчі комісії забезпечуються приміщеннями, що складаються не менш як з трьох робочих кімнат, які розміщені в одній будівлі, відповідають встановленим санітарним нормам і технічним вимогам, забезпечені електропостачанням, обладнані засобами протипожежної безпеки. Кімната для проведення засідань комісії повинна мати площу не менше 80 кв. м, інші окремі кімнати – не менше 30 кв. м кожна.  Приміщення повинні бути обладнані не менш як чотирма встановленими та підключеними телефонними лініями з окремими телефонними номерами та однією лінією доступу до мережі Інтернет; придатні для розміщення в них обладнання (робочих столів, стільців, комп’ютерної та офісної техніки тощо) та для зберігання виборчих бюлетенів.

Згідно з Додатком №2 органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надають ОВК, зокрема: легковий автомобіль, столи (не менше 7), стільці (не менше 65), телефонні апарати (не менше 3), факсовий апарат, комп’ютери з оптичним дисководом та доступом до мережі інтернет (не менше 2), принтер, обладнання, необхідне для функціонування ЄІАС «Вибори», сейф або металеву шафа для зберігання виборчої документації, аварійне освітлення (ліхтарі, лампи), медичну аптечка, засоби протипожежної безпеки, стенд для розміщення офіційних матеріалів комісії. Крім того, за рахунок коштів Державного бюджету України ОВК забезпечуються вивіскою, печаткою, виборчою документацією та примірником Закону «Про вибори Президента України», канцелярським приладдям.

«Відсутність необхідного оснащення приміщень ОВК у перші дні роботи – стала тенденція, яка характеризує останні виборчі кампанії в Україні. Як правило, усі питання дооснащення комісій необхідним устаткуванням вирішуються в перший тиждень роботи. Водночас варто зазначити, що на запит ОПОРИ  відповідальні РДА надали ствердну відповідь про матеріально-технічну готовність ОВК, що, як встановили наші представники, не у всіх випадках було так. Практика декларування бажаного за дійсне викликає питання щодо спроможності РДА належно виконувати свої функції в контексті забезпечення працездатності ОВК. Крім того, такий стиль комунікації не сприяє довірі між учасниками виборчого процесу та державними органами, які відповідають за його організацію. Залишається сподіватися, що всі виявлені недоліки невдовзі буде усунуто, а в майбутньому чиновники відверто повідомлятимуть про проблеми, з якими стикаються. Це, безумовно, сприятиме швидкому й ефективному вирішенню цих питань», – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.