Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували перші засідання усіх 13 ОВК міста Києва. Згідно з результатами моніторингу, у них взяли участь 383 з 502 зареєстрованих ЦВК членів комісій, тобто – 76 %. З-поміж зафіксованих порушень і перешкод в роботі: недопуск спостерігачів, неналежний стан приміщень, відсутність матеріально-технічного забезпечення.

Центральна виборча комісія своєю постановою №331 від 18 лютого утворила у місті Києві 13 окружних виборчих комісій. 19-20 лютого в них відбулися перші засідання. Представники Громадянської мереж ОПОРА відвідали засідання і проаналізували роботу виборчих комісій та проблеми, з якими зіткнулися їхні члени.

ОВК №211

У виборчому окрузі №211 перше засідання ОВК відбулося 19 лютого. Засідання пройшло у визначені законом строки. ЦВК своєю постановою зареєструвала 39 членів комісії, 31 з яких були присутні. Захід розпочався раніше на 30 хвилин й був нетривалим. За словами голови ОВК Ірини Лобанець, всі присутні члени комісії склали присягу.

ОВК №212

В складі ОВК №212 – 38 членів. В першому засіданні, яке відбулося 20 лютого, взяли участь 28 осіб. На засідання не прийшов заступник голови Анатолій Чугай (від Сергія Капліна). Членам комісії не вдалося з ним сконтактувати. Усі присутні члени комісії склали присягу. Також на перше засідання ОВК №212 завітали представники медіа. Захід відбувся без суттєвих перешкод.

ОВК №213

Перше засідання ОВК №213 відбулося 20 лютого. Серед 38 членів комісії в заході взяла участь 31 особа. Всі присутні члени комісії склали присягу. Керівний склад ОВК №213 не має достатнього досвіду організації виборчого процесу, про що вони самі заявили під час засідання. З огляду на це, голову комісії Івана Хмеля, кандидатуру якого до складу ОВК подав кандидат в Президенти Ілля Кива, під час засідання консультувала більш досвідчена член комісії Наталя Крамаренко (від Юлії Тимошенко).

ОВК №214

В складі ОВК №214 – 39 членів. Після жеребкування в ЦВК головою було призначено Катерину Рудник 2000 року народження від кандидата в Президенти Олександра Мороза. Однак 20 лютого,  в день коли мало відбутись перше засідання, ЦВК за поданням кандидата замінила її на 75-річну Тамару Ломакіну. Також ЦВК замінила заступника голови комісії від кандидата Романа Безсмертного – замість Ірини Лістунової була призначена Наталія Дорошенко.

Членів комісії на перше засідання 20 лютого запрошував секретар комісії Денис Гетьман (від Юлії Тимошенко). В заході взяли участь новопризначені голова та заступник.  Проте, оскільки на сайті ЦВК постанови про заміну ще не опублікували, вони були присутні лише у статусі запрошених і не брали участі у роботі комісії. Члени комісії обрали тимчасово головуючого з-поміж присутніх. На першому засіданні склали присягу і набули своїх повноважень 28 членів ОВК.

Захід відвідали представники ОБСЄ та довірена особа кандидата в Президенти Володимира Зеленського. 10 членів зізналися, що вперше беруть участь у роботі виборчих комісій. Водночас 12 інших членів вже мали досвід роботи в ОВК.

ОВК №215

Перше засідання ОВК №215 відбулося 20 лютого. З 39 членів ОВК в заході взяли участь 27 чоловік. Всі присутні члени комісії склали присягу. На  перше засідання не з’явився заступник голови комісії Анатолій Корнійчук (від кандидата Юрія Кармазіна) Водночас на заході були присутні іноземні спостерігачі від місії ОБСЄ. Представник ОПОРИ відзначив відкритість керівного склад комісії до спілкування зі спостерігачами.

ОВК №216

ЦВК сформувала ОВК №216 у складі 38 осіб. Голова комісії Марина Лункаш (від кандидата Віктора Бондаря) на перше засідання, яке відбулося 20 лютого, не з’явилась. Сконтактувати з нею не вдалося – номер телефону, вказаний у документах, належав іншій особі. Призначена ЦВК заступниця голови ОВК Наталія Щербак (від Романа Насірова) відмовилася складати присягу, мотивуючи це тим, що не готова виконувати свої обов'язки. З огляду на це, на засіданні головував один з членів комісії. Організацію заходу взяв на себе секретар ОВК Костянтин Чопенко (від Олександра Соловйова), який і повідомив усіх членів комісії про час та місце першого засідання.

Попри всі труднощі перше засідання відвідали 28 членів комісії. 27 з них (за винятком заступниці голови) склали присягу і ОВК розпочала свою роботу. На заході були присутні спостерігачі ОБСЄ.

ОВК №217

У виборчому окрузі №217 перше засідання ОВК відбулося 20 лютого. Своєю постановою ЦВК зареєструвала 39 членів, 31 з яких взяли участь у заході. Голову комісії Олега Якобчука (від Петра Порошенка) про свою відсутність попередньо повідомили лише троє членів комісії. Двоє не прийшли через іншу роботу, один – переплутав час засідання. Всі присутні склали присягу та розглянули нагальні питання в межах порядку денного.

ОВК №218

Перше засідання ОВК №218 відбулося 20 лютого. Своєю постановою ЦВК зареєструвала на цьому окрузі 38 членів виборчої комісії. В першому засіданні взяли участь 30 членів, зокрема керівний склад. Всі вони склали присягу. На захід також прийшли довірена особа кандидата Володимира Зеленського та офіційний спостерігач від ГО «Правові передові ініціативи». Члени комісії не допустили офіційних спостерігачів безпосередньо на початок засідання. Своє рішення пояснили тим, що вони, мовляв,  можуть бути присутніми лише після складання присяги членами комісії. Довірену особу Володимира Зеленського допустили в приміщення під кінець засідання. Офіційні спостерігачі змогли поспілкуватись з керівним складом комісії лише після закінчення засідання.

ОВК №219

У виборчому окрузі №219 перше засідання ОВК відбулося 19 лютого. Згідно з постановою ЦВК, було зареєстровано 40 членів виборчої комісії. В засіданні взяли участь 30 членів, зокрема керівний склад. В ході засідання вони склали присягу. Також на заході був присутній офіційний спостерігач від Міжнародної організації «Національний демократичний інститут міжнародних відносин» (NDI) з перекладачем.

Варто зазначити, що 218 та 219 ОВК зареєстровані за однією адресою, а саме у приміщенні Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації (вул. Крамського, 10). Водночас таблички ОВК на будівлі немає. Крім того, у самому приміщенні активно ведеться ремонт, який перешкоджає вільному доступу громадян до обох ОВК. На дві виборчі комісії виділена лише одна кімната, що не відповідає вимогам зберігання документації. З огляду на це, керівники ОВК під час засідань підняли питання про виділення окремих приміщень. Матеріально-технічне забезпечення обох комісій на час першого засідання також фактично було відсутнє.

Члени ОВК у «холі» чекають на початок засідання

ОВК №220

На виборчому окрузі №220 перше засідання ОВК відбулося ввечері 20 лютого в приміщенні загальноосвітньої санаторної школи-інтернату №19. ЦВК зареєструвала 39 членів виборчої комісії, з них участь у першому засіданні взяла 31 особа. Усі вони склали присягу. На засіданні також були присутні спостерігачі ОБСЄ. Порядок денний роботи комісії не був підготовлений завчасно. Голова Микола Масловський (від кандидата Віктора Кривенка) майже годину не міг розпочати роботу комісії через суперечки з іншими членами щодо процедурних питань. Дійшло навіть до голосування про заміну голови (див. відео). Комісія не підтримала цю пропозицію, але вже 21 лютого ЦВК своєю постановою припинила повноваження Масловського. Його замінив Віктор Салтанюк (від кандидата Віктора Кривенка).

ОВК №221

Перше засідання ОВК №221 відбулося 20 лютого в приміщенні Печерської РДА, а не за офіційною адресою (вул. Московська 37/2). За словами голови комісії, причина полягає в тому, що РДА не передали ключі від приміщення. В засіданні взяв участь 31 член ОВК з 39. Всі присутні склали присягу. Наступного дня на сайті ЦВК з‘явилась постанова про заміну голови ОВК Марії Савіної (від кандидата в Президенти Юрія Тимошенка) на Володимира Левицького (від цього ж кандидата).

ОВК №222

На виборчому окрузі №222 перше засідання ОВК відбулося 20 лютого у приміщенні  Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського». Згідно з постановою ЦВК, зареєстровано 39 членів виборчої комісії. В засіданні взяли участь 29 осіб, зокрема керівний склад. Всі вони склали присягу. Також в заході взяли участь представники кандидатів Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко, два офіційних спостерігача від ОБСЄ з перекладачем, журналіст ГО «Правові передові ініціативи». Необхідне матеріально-технічне забезпечення на час проведення першого засідання в приміщенні ОВК було відсутнє.

ОВК №223

Перше засідання ОВК №223 відбулося 20 лютого. З 37 зареєстрованих ЦВК членів комісії в засіданні взяли участь 29 осіб. Заступник голови завчасно попередив про свою відсутність. Усі присутні члени ОВК склали присягу. На час проведення першого засідання приміщення ОВК вже було укомплектоване необхідними меблями та оргтехнікою. ОВК №223 знаходиться в одній будівлі з відділом ведення Державного реєстру виборців. Приміщення обладнане сигналізацією. Перше засідання ОВК №223 відбулося без ексцесів. Члени комісії затвердили робочий графік й ухвалили розділити дві дільничні виборці комісії на спецоб’єктах.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 26 Закону «Про вибори Президента України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою. Крім того, відповідно до частини 3 статті 28 цього ж Закону, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні - за необхідності.

«Як бачимо, у всіх 13 ОВК Києва перші засідання відбулися у визначені законом терміни. Комісії набули своїх повноважень. Представники ОПОРИ не зафіксували суттєвих порушень. На сьогодні ефективній роботі ОВК стає на заваді передусім відсутність необхідного матеріально-технічного забезпечення, непідготовленість приміщень тощо. На жаль, значна частина кандидатур, висунутих кандидатам у Президенти на членство у виборчих комісіях, не мають відповідного досвіду. Дуже часто йдеться про випадкових людей, до яких кандидати звернулись, ймовірно, лише для того, щоб отримати  квоти під час жеребкування. Зараз активно триває процес їхньої заміни на більш досвідчених фахівців – відповідні постанови ЦВК приймає чи не щодня. ОПОРА й надалі уважно стежитиме за роботою ОВК в Києві й інформуватиме громадськість про всі перешкоди, з якими стикатимуться члени комісій», – розповідає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Нагадаємо, раніше ОПОРА вже повідомляла про те, як відбулися перші засідання ОВК в інших регіонах країни, зокрема на Миколаївщини, Сумщині та Полтавщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)