19 лютого усі 6 ОВК на Сумщині зібрались на свої перші засідання. Як стало відомо, щонайменше 15 представників комісій добровільно залишають свої місця через немісцеву «прописку» - проживають далеко територій, за якими закріплені. Окрім того, є проблеми з організацією роботи комісій, забезпеченням приміщенням меблями та технікою. Про це розповіли спостерігачі ОПОРИ, які побували на перших засіданнях усіх окружних виборчих комісій області. Під час одного з засідань спостерігач викликав поліцію.

19 лютого вперше зібралась на засідання ОВК ТВО №157 (м. Суми).  Засідання розпочалось о 18.00. На ньому були  присутні 31  з 39 членів комісії. Усі вони прийняли присягу. Був відсутній і буде змінений заступник голови комісії. Руслан Гиль – представник від кандидата на пост Президента України Віталія Купрія – проживає в Харківській області і відмовився працювати в ОВК.  Ще четверо членів комісії проживають за межами Сумщини і також будуть змінені.

Перша зустріч комісії проходила в залі засідань Сумської міської ради. Як повідомила голова комісії Олена Стайко, вона зустрічалася із заступником міського голови Степаном Паком, який пообіцяв для роботи комісії виділити кабінет №4 на першому поверсі. Досвідчені члени комісії сказали, що цей кабінет традиційно виділяють для роботи, але там тісно і холодно та в день виборів дуже незручно приймати протоколи. Комісія вирішила звернутися до Сумської міської ради з проханням підшукати більше приміщення для роботи, а для роботи 31 березня виділити синю залу засідань.

19 лютого на перше засідання зібралась комісія ТВО №160 (центр – м. Шостка). З 37 членів комісії були відсутні – 11. З них шестеро проживають за межами райцентру(м. Суми, Конотоп, Буринь, Черкаська обл.). Дехто з членів комісії повідомили, що не можуть з'явитись через хворобу. Заступниця голови комісії Валентина Ярмак – від кандидата Олександра Мороза – відмовилася від виконання обов'язків. Нині вона проживає в Сумах і в розмові з головою комісії висловила здивування щодо її призначення саме в Шостку, адже планувала працювати в Сумах. Наразі комісія працює без заступника.

Загалом перше засідання пройшло без порушень. Усі члени комісії прийняли присягу. Також комісія затвердила трьох осіб, які виконуватимуть свої повноваження на платній основі. Ними стали голова, секретар та інший член комісії. Одну посаду залишили вакантною, оскільки передбачається заміна кандидатури заступника голови цієї ОВК. Також затвердили графік чергування на найближчі 10 днів. Крім спостерігача ОПОРИ, на засіданні були присутні місцеві медійники та два журналісти від Вісника «Передові правові ініціативи».

19 лютого у Білопіллі в приміщенні райдержадміністрації відбулось перше засідання комісії ТВО №158. Там зібралося 22 членів комісії із 37. Після прийняття присяги 22 особами, комісія проголосувала за призначення чотирьох членів комісії на платній основі. За словами заступниці голови комісії Ніни Лазаренко, загалом до кінця дня присягу прийняли 27 членів комісії: вони по одному приїжджали і складали присягу. І тому в протоколі до ЦВК комісія надіслала саме такі дані щодо кількості тих, хто склав присягу.

За словами голови ОВК №158 Тетяни Щигло, зібрати комісію в достатній кількості було важко через те, що працювати комісія має в Білопіллі, а чимало її представників проживають в інших містах. Зокрема, 11 членів комісії із Сум, один з Конотопу, а також троє мешкають за межами Сумської області: у Дніпродзержинську, в Яготині та Києві. Крім того не до всіх вдалось додзвонитися. За інформацією керівництва ОВК, в комісії вже є 7 відмов від членів виконувати свої обов’язки та 2 заміни.

Приміщення для роботи ОВК вже виділили, утім ще не обладнали технікою. Відповідної вивіски на будівлі чи кабінетах не було, так само, як і інформаційного стенду.

26 з 37 членів комісії  ТВО №162 (центр – місто Охтирка) прийняли присягу на своєму першому засіданні 19 лютого. Засідання проходило в приміщенні міськради (не за адресою, визначеною ЦВК). Саме приміщення поки необлаштоване належним чином для роботи. За інформацією ОВК, це питання вирішується.

Окружна виборча комісія ТВО №159 також зібралась на перше засідання 19 лютого. Усього були присутні 26 членів ОВК з 37. За невідомих комісії причин був відсутній заступник голови комісії Андрій Андрійчук – від кандидата Віталія Скоцика. Голова комісії повідомила, що особисто проінформувала усіх членів комісії про засідання. Місце проведення засідання ОВК не було змінено, засідання розпочалось вчасно. Усі присутні члени комісії прийняли присягу.

На сьогодні приміщення ОВК не забезпечене всім необхідним для роботи обладнанням, що повинно відповідати встановленим вимогам. Це питання озвучували під час засідання і, за словами керівництва комісії, воно має вирішитись найближчим часом. Наступне засідання комісії заплановане на 25 лютого на 18:00.

У ТВО №161 (центр – м. Ромни) присягу склало 25 осіб, що менше, ніж необхідних 2/3, для того щоб вважати окружну виборчу комісію повноважною. Зокрема, 19 лютого 22 з 38 членів склали присягу під час першого засідання та ще троє склали присягу наступного дня (20 лютого) на другому засіданні, на якому були присутні 21 член комісії. Спостерігач зафіксував на відео, що голова ОВК констатує таку ж кількість осіб, які прийняли присягу, тим не менше комісія розпочала роботу.

У телефонному режимі члени комісії повідомляли, що не можуть прибути через робочий графік. Оскільки повноважного складу не назбиралось, можна вважати, що перше засідання не відбулось, а рішення почали приймати з ознаками порушення законодавства.

Обидва рази керівний склад не був присутній у повному складі. Заступник голови комісії Петрич Світлана Анатоліївна підтвердила, що всі члени комісії повідомлені.

Зважаючи на те, що у визначені законом строки комісія так і не розпочала повноцінну роботу, спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з проханням перевірити, чи є у діях тих членів комісії, які не з'являються на засідання, ознаки порушення ч. 1 ст. 157 КК України, а саме ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин. На момент завершення засідання проколу засідання не вели. Зафіксувати, що було записано за результатами засідання, спостерігачу не вдалося.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до комісії з проханням надати йому копії протоколів першого та другого засідання комісії. Станом на 22 лютого в комісії пообіцяли надати копії протоколів, але ще не надали.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, відповідно до ч. 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України» повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою. Слід відзначити, що комісії помилково 2/3 від складу рахують шляхом математичного округлення, натомість в разі наявності дробових залишків при визначенні відповідної кількості береться наступне в сторону збільшення ціле число, наприклад 24,1, то має бути 25 членів. Повноважність ОВК засвідчується протоколом першого засідання та наявністю відповідної кількості підписаних присяг, що додаються до нього.

Додамо, 20 лютого ЦВК внесла зміни до персонального складу деяких ОВК. Зокрема, достроково припинено повноваження 7 членів окружних виборчих комісій Сумської області, натомість замість них затвердженні інші кандидатури.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Сумській області