Соціальні мережі відігравали доволі значну роль в передвиборчій агітації під час місцевих виборів-2020. Агітаційна кампанія в 11 містах (Бердянськ,  Дніпро, Дрогобич, Львів, Миколаїв, Нікополь, Полтава, Рівне, Слов'янськ, Ужгород, Черкаси) проходила у короткі терміни. ОПОРА моніторила активність кандидатів, політичних партій та інших політичних сторінок на предмет поширення політичної реклами у соціальні мережі Facebook у період між двома турами.

ОПОРА відстежує також і політичну рекламу кандидатів у день голосування 22 листопада. Оскільки, попри законодавчу заборону, трансляція оплачених постів, які можуть вплинути на вибір виборця, продовжується і в день голосування. Приклади такої публікуємо в цьому матеріалі. Якщо ви помітите у своїх соцмережах рекламні дописи від будь-якої політичної сили або кандидата, повідомте ОПОРУ через цю форму.

Виборче законодавство в Україні вимагає припинення передвиборчої агітації, а відповідно і трансляції  політичної реклами соціальних мережах, яка агітує за чи проти кандидатів, в день голосування та напередодні нього. Згідно зі статтею 52 Виборчого кодексу України передвиборча агітація завершується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Окрім того, Виборчий кодекс (стаття 50) забороняє поширення соціологічних рейтингів та інших результатів опитування громадської думки, які стосуються осіб, що кандидують на цих виборах, протягом останніх двох днів перед днем голосування.

ОПОРА закликає не порушувати виборче законодавство та не поширювати агітаційні матеріали у соціальних мережах. А також утриматися від публікації та поширення соціологічних рейтингів та інших результатів опитування громадської думки, які стосуються осіб, що кандидують, до завершення голосування і закриття виборчих дільниць о 20:00.

ОНОВЛЕННЯ 17:50 Попри заборону агітації, в соціальних мережі Facebook продовжують транслюватися рекламні дописи агітаційного змісту. Так, після 12:00 ОПОРА зафіксувала низку рекламних дописів, що транслюють сторінки політичних партій, кандидатів на посади міських голів та новинних ресурсів. 

Дві сторінки “Дніпро Інформ” та “Схемы Днепра” у день голосування опублікували ідентичні рекламні дописи, де дискредитували кандидата у міські голови Дніпра Бориса Філатова через ймовірний підкуп виборців. Орієнтовна вартість дописів не перевищує 100 доларів, а сукупна кількість переглядів – понад 14 тисяч.

У той же час інша сторінка  “Филатов 2020”, транслює у день голосування рекламний допис, де у підкупі виборців звинувачують опонента Бориса Філатова  Загіда Краснова. Вартість цього допису також менша за 100 доларів, а кількість переглядів –- трохи менше 12 тисяч.

Сторінка “Шо то буде?”, про яку йдеться також і нижче, у другій половині дня голосування опублікувала ще один рекламний допис, який дискредитував Андрія Садового. Вартість допису варіювалась від 300 до 399 доларів, а переглянули його майже 30 тисяч користувачів.

Сторінка “Голос Павла Чучки” транслює два рекламні дописи, у яких міститься дискредитація кандидата на посаду міського голови Ужгорода Богдана Андріїва та заклик голосувати за його конкурента на посаду Віктора Щадея. Кожен з цих дописів коштував менше 100 доларів.

Сторінка рівненського осередку ВО “Свобода” продовжує транслювати два рекламні дописи, у яких агітує за кандидата на посаду міського голови міста Рівного від партії “Рівне разом” Віктора Шакирзяна. Один з цих дописів коштує менше 100 доларів, другий – від 100 до 199 доларів.

Сторінка “Економічні новини” транслює рекламний допис із рейтингами кандидатів на посаду міського голови міста Миколаєва, проведеного за два тижні до повторного голосування громадською організацією “Передові правові ініціативи”. На цей допис було витрачено від 400 до 499 доларів.

 

Сторінка регіонального осередку партії “Пропозиції” – “ПроВільногірськ” – транслює рекламний допис від 23 вересня, у якому місцевий осередок партії агітує за кандидата на посаду міського голови міста Дніпра Бориса Філатова, аргументуючи це тим, що усі громади області мають об’єднатися та підтримати кандидата на посаду очільника обласного центру. Реклама коштувала менше 100 доларів.

Станом на 11:00 ОПОРА зафіксувала 8 рекламних дописів, що транслювалися зі сторінки Богдана Андріїва – кандидата на посаду міського голови Ужгорода. Варто зазначити, що більшість дописів були запущені до трансляції 20 та 21 листопада, тож транслюються не лише в день виборів: їх можна було помітити й у день тиші. Вартість кожного допису менша за 100 доларів, а переглянули їх понад 190 тисяч користувачів соціальної мережі.

Інший кандидат на посаду міського голови Ужгорода – Віктор Щадей (“Слуга народу”) також транслює один рекламний допис. Допис був запущений до трансляції у день тиші та містить заклик кандидата до виборців прийти 22 листопада на виборчі дільниці та проголосувати. Цей допис вже встигли переглянути понад 6 тисяч користувачів.

Анонімна сторінка “Ужгород без Андріїва” транслює у день виборів 5 рекламних дописів з дискредитацією кандидата на посаду міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. Більшість рекламних дописів акцентують увагу на минулому політика (зокрема, звинувачення його в участі в Антимайдані), а також наголошують на тому, що, ймовірно, кандидат вдається до підкупу виборців. За даними Бібліотеки реклами Facebook, ці рекламні дописи встигли подивитися вже більш ніж 5,5 тисяч осіб. 4 дописи коштували менше 100 доларів, а один – у діапазоні від 200 до 299 доларів.

Інша ужгородська сторінка – “Ужгород БЕЗ ГнОМИКІВ” транслює 7 рекламних дописів, що мають на меті дискредитацію іншого кандидата на посаду міського голови Ужгорода – Віктора Щадея. Запущені рекламні дописи були протягом тижня напередодні дня голосування (18, 19 та 21 листопада). За даними Бібліотеки реклами, 5 рекламних дописів коштують менше 100 доларів, ще два – від 100 до 199 доларів. Дописи встигли побачити вже понад 145 тисяч користувачів.

Сторінка “Вибори в Ужгороді – 2020” рекламує допис, у якому звинувачує штаб кандидата на посаду міського голови Ужгорода Богдана Андріїва в адмініструванні сторінки “Ужгород без ГНоМИКІВ”, що дискредитує його конкурента на посаду Віктора Щадея. На рекламу було витрачено менше 100 доларів, а переглянули її більше 25 тисяч користувачів.

Кандидат на посаду міського голови Черкас від партії “Голос” Віктор Євпак продовжує транслювати рекламний допис, запущений ще 24 вересня, у якому рекламує відеозапис презентації команди “Голосу” у Черкасах на місцевих виборах та його як кандидата. Допис переглянули майже 300 тисяч користувачів.

Офіційна сторінка політичної партії “За майбутнє” рекламує допис, у якому міститься інтерв’ю кандидата на посаду і чинного міського голови Черкас від партії Анатолія Бондаренко, де  кандидат висловлює свої погляди щодо карантину, спричиненого пандемією COVID-19. З моменту публікації 20 листопада допис переглянули майже 45 тисяч користувачів. Він коштував менше 100 доларів.

Кандидат на посаду міського голови Бердянська від партії “Опозиційна платформа – За життя” Олександр Свідло продовжує транслювати рекламний допис від 13 жовтня, де розповідає про міську ініціативу та обіцяє особисту підтримку кожному бердянцю, який хоче зробити місто кращим. На рекламу було витрачено менше 100 доларів, а переглянули її майже 4 тисячі користувачів.

Кандидат на посаду голови Дрогобицької ОТГ Тарас Кучма продовжує транслювати рекламний допис від 27 жовтня, де дякує виборцям за підтримку на першому турі виборів. На рекламу було витрачено від 100 до 200 доларів, а переглянули його понад 132 тисячі користувачів.

ПроДніпро” – сторінка місцевого осередку партії “Пропозиції” рекламує допис, опублікований напередодні виборів, в якому звинувачує опонента кандидата від партії Бориса Філатова Загіда Краснова у поширенні дезінформації щодо Філатова. Но рекламу допису було витрачено менше 100 доларів, а переглянули його наразі понад 5 тисяч користувачів.

Сторінка “Дніпровська Губернія” транслює один рекламний допис із дискредитацією кандидата від партії “Громадська сила” Загіда Краснова. Допис звинувачує кандидата у використанні підкупу виборців та пропонує виборцям “схему”, як отримати гроші за голосування, але віддати голос за свого кандидата. Цей рекламний допис коштує менше 100 доларів, його вже переглянули майже 26 тисяч користувачів Facebook.

Крім того, ми помітили політичну рекламу, що мала на меті дискредитувати одного з кандидатів на посаду міського голови Львова – Андрія Садового, на сторінці одного з чинних депутатів Верховної Ради – Миколи Княжицького (“Європейська Солідарність”). Реклама була запущена до показу в день тиші 21 листопада, коштувала менше 100 доларів, а переглянули її понад 28 тисяч користувачів.

Сторінка “Церковь Второго пришествия Сенкевича и его апостолов” транслює 3 рекламні дописи, що присвячені дискредитації одного з кандидатів на посаду міського голови Миколаєва – Олександра Сенкевича (“Пропозиція”). У дописах кандидата активно звинувачують у неефективному використанні бюджетних коштів та корупційних діях. За даними Бібліотеки реклами Facebook, усі дописи коштують менше 100 доларів, а переглянути її встигли вже майже 43 тисячі користувачів.

Нагадаємо, за агітацію в день голосування, в тому числі за оприлюднення в мережі Інтернет різного роду опитувань громадської думки, на порушників може бути накладений штраф: на громадян — від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб — від 3400 до 5100 грн (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

 

 

За коментарями звертайтеся: 
Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА  
 [email protected], 0955711066