Попри те, що на Харківщині обирали народного депутата, більшість політичної реклами місяця присвячена коронавірусу. Політики звітують про допомогу медикам, критикують рішення місцевої влади та переймаються впливом карантину на економіку.  Частина з найбільших рекламних кампаній  таргетована на окремі регіони.

 

Статистика: кількість оголошень, витрати, покази, географія

Протягом березня на 1034 публічних сторінках політиків і партій  у Facebook та  Instagram опублікували 6875 рекламних оголошення*. Оскільки Facebook Ad Library не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів, то за розрахунками з мінімальними вкладеннями на ці промо-кампанії було витрачено 107 722 $, верхня межа  витрат відповідно 188 407 $.

Одна з найдорожчих реклам місяця стосувалася пандемії коронавірусної хвороби і була таргетована виключно на жителів Одещини. Колишній депутат Одеської обласної ради, бізнесмен та блогер  Петро Обухов сплатив від 1000 до 1500$ за промо-кампанію сайту, де можливо  зареєструватися як волонтер чи залишити заявку про необхідну допомогу. Публікацію за тиждень трансляції переглянули від 900 тисяч до 1 млн користувачів, переважно з жіночої аудиторії (75 %).

Інша рекламна кампанія, яка коштувала таку ж суму, була оплачена політичною партією "Європейська Солідарність". Повідомлення з критичною оцінкою роботи Державного Бюро Розслідувань (основний меседж – ДБР фабрикує політичні справи) транслювалося на сторінці майже два тижні. Його переглянули більше 1 млн користувачів з Києва, Дніпропетровської, Полтавської, Вінницької, Черкаської, Житомирської, Київської, Чернігівської, Кіровоградської областей.

Спробували обійти обов'язкові вимоги щодо розміщення платних повідомлень замовники промо-послуг на 376 публічних сторінках, де опублікували 737 непозначених оголошень. Алгоритми штучного інтелекту Facebook чи свідомі користувачі ідентифікували ці кампанії як політичні. Як наслідок, їх показ припинявся адміністрацією соціальної мережі.

Більшість рекламодавців традиційно орієнтують рекламу на користувачок.  Цього місяця жінки переглянули на 20% платних постів більше ніж чоловіки. У віковому розрізі серед  жіночої аудиторії  рекламні оголошення пропонували приблизно у рівних пропорціях групам 34-44, 45-54, 55-64 років (від 13,5 до 14%), серед чоловічої – молодшим групам 25-34 та 35-44 років.

Майже щотижня у березні найбільше політичної реклами пропонувалося користувачам зі столиці України. Частка киян в регіональному таргетингу за місяць – 14,4%, в той час як серед жителів Київської області відсоток переглядів платних політичних оголошень складає 3,1%. Окрім киян у фокусі рекламодавців жителі Дніпропетровської (12,7%) та Львівської (9,3%) областей. Доволі часто рекламні оголошення пропонувалися мешканцям Харківської (6,3%), Одеської (6,2%), Полтавської (5,1%), Вінницької (4,6%), Івано-Франківської (4,1%) та Черкаської (4%) областей. Ці ж області переважали у таргетингу й в лютому. Фактично не пропонувалася до перегляду політична реклама  користувачам із Луганської  області (0,6%).

* Facebook визначає як політичну будь-яку рекламу, в якій згадується політичний діяч чи партія. Ця реклама вноситься до Відкритої бібліотеки політичної реклами Facebook (Facebook Ad Library), де зберігається протягом семи років. Статистичні дані звіту Бібліотеки реклами Громадянська мережа ОПОРА використовує для тижневого огляду активностей публічних сторінок у Facebook та Instagram, які поширюють контент політичного змісту.

 

Найбільші промо-кампанії місяця: сторінки, витрати, теми

Топ-10 найбільших рекламодавців березня на промо-кампанії витратили майже 30 000 американських доларів. За місяць на цих сторінках транслювалося 698 рекламних постів. Серед тих, хто найбільше витратився на рекламу, – сторінки одного народного депутата, місцевих політиків, кількох непарламентських політичних сил, політичного шоу та дві публічні сторінки політичного спрямування. Основна тема – Covid-19 (політики допомагають, критикують та мотивують).

Як і в лютому, очолила список найщедріших рекламодавців місяця сторінка попереднього Президента України та чинного народного депутата Петра Порошенка. На трансляцію 23 рекламних оголошень замовник (Петро Порошенко) витратив 6622$. Окрім активних публікацій з промоцією власне сторінки та Telegram-каналу, які були опубліковані ще торік, сторінка оплачувала пости із заявами політика щодо викликів на добит в Державне бюро розслідувань, щодо судового розгляду і рішення Шевченківського суду міста Києва щодо кримінальних справ проти Петра Порошенка та пости про волонтерські ініціативи фонду Порошенка у боротьбі з епідемієї Covid-19.

Другу позицію займає сторінка колишнього депутата Харківської міської ради, адвоката Анатолія Родзинського.  У березня на сторінці транслювалося 19 рекламних оголошень, за які було сплачено 4551$. Протягом місяця всі платні оголошення на сторінці стосувалися теми коронавірусу,  а деякі дискредитували міського голову Геннадія Кернеса. Більшість рекламних кампаній були спрямовані на жінок (близько 75%) з Харківщини. Наприклад, дві публікації, які рекламували Instagram-канал Родзинського були таргетовані виключно на жінок.

Третє місце посідає сторінка, яка протягом лютого опублікувала 99 рекламних оголошень вартістю 4392$. Це сторінка телевізійного політичного шоу Шустер LIVE, яка рекламувала відеофрагменти передач з дискусіями українських політиків, високопосадовців, громадських діячів та експертів.

Серед лідерів – сторінка Городок, яка за активне використання промо-інструменту Facebook для жителів Дніпропетровської області та міста Києва  сплатила 4060$. Всі 16 рекламних публікацій стосувалися теми коронавірусу, більшість з них цитували міського голову Дніпра Бориса Філатова щодо заходів у боротьбі з епідемією коронавірусу. Окрім того, замовник платних послуг Facebook на сторінці Mariya Moskalyova (Марія Москальова) оплачувала репости публікацій зі сторінок журналіста Юрія Бутусова та колишнього керівника апарату Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадія Корбана та рекламу блогу на сайті  Цензор.НЕТ. Примітно, що один з 5 адміністраторів сторінки Городок проживає у Російській Федерації.

2360 американських доларів за розміщення 36 рекламних оголошень щодо  важливих суспільно-політичних тем як місцевого так і національного рівня сплатила сторінка Українська Галицька Партія. Львів.

У березні лідер за кількість оголошень політичного характеру сторінка Партії Шарія, яка використовувала мікротаргетинг – кожне повідомлення сторінки поширювалося на дуже вузьку групу користувачів. За розміщення 300 постів сторінка сплатила лише 1899$. Більшість рекламних публікацій мали за мету залучення нових підписників для сторінки. Крім цього, на сторінці транслювалися пости без відповідного маркування, що порушує правила Facebook щодо розміщення оголошень політичного і соціального характеру. 

Серед найбільших рекламодавців місяця сторінка лідера політичної партії Республіканська платформа Павла Жебрівського. Політик витратив 1844$ на публікацію 21 оголошення. До Бібліотеки політичної реклами Facebook потрапили повідомлення про благодійництво у боротьбі з пандемією, економіку в умовах карантину, Мінські перемовини.

Також значні вкладення у рекламу дописів здійснила сторінка депутата Дніпровської міської ради 7 скликання, керівника громадської організації «Громадська сила» Загіда Краснова. На сторінці транслювалося 16 рекламних постів, за які політик заплатив майже 1829 американських доларів (платник – Громадська сила).  Всі публікації стосувалися стратегії боротьби з епідемією коронавірусу на рівні міста. Також рекламувався телеграм-канал Краснова.  Аудиторією цих повідомлень були жителі Дніпропетровської області.

До топ-10 сторінок, які поширювали рекламні оголошення політичного змісту, також увійшла сторінка Монітор (платник – Монітор). Сторінка рекламувала публікації із сайту monitor-odessa.com, які стосувалися політичного життя Одеси та здебільшого у негативному описували ініціативи чинних керівників міста та області.. За березень замовник сплатив за покази 168 оголошень 1598 американських доларів.

 

Дослідити що і за скільки рекламують сторінки політичного змісту, отримати дані про таргетинг, охоплення, витрати можна на сайті Facebook Analyzer–  fb.oporaua.org

Про власні цікаві знахідки щодо політичної реклами, комунікації та агітації в Facebook  та Instagram політиків та політичних сил розповідаємо тут – t.me/s/danivyboriv. Підписуйтеся!

Натрапили у своїй стрічці на оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням? Скаржтеся Facebook. Як? Інструкцію знайдете тут: