Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку фактів імовірного порушення виборчого законодавства під час проведення передвиборної агітації та її оплати не з виборчого фонду вже обраної народної депутатки Юлії Світличної. Такі дії з боку антикорупційного органу ініційовані у відповідь на звернення від офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження за проміжними виборами народного депутата України 15 березня 2020 року в одномандатному виборчому окрузі №179.

4 травня НАЗК повідомило, що направило запити народній депутатці Юлії Світличній на адресу місця проживання та на адресу Верховної Ради щодо оплати реклами в мережі Facebook, яка не відображена в остаточному фінансовому звіті про надходження та використання коштів виборчого фонду, а також громадській організації “Єдність та розвиток", де вона є виконавчою директоркою, щодо надання інформації та копій відповідних документів про оплату реклами на Facebook-сторінці кандидатки.

Підставою для такого розслідування стало звернення координатора спостереження Громадянської мережі за виборами в Харківській області Миколи Зінченка. 25 березня як офіційний спостерігач ОПОРИ він надіслав до НАЗК повідомлення про виявлені в ході спостереження за проміжними виборами в окрузі №179 факти порушення виборчого законодавства. А саме, на Facebook-сторінці “Юлія Світлична” були розміщені матеріали, що мають ознаки політичної реклами, які були профінансовані поза виборчим фондом кандидатки.

Зокрема, з 19 по 22 лютого 2020 року на сторінці було розміщено 2 рекламні повідомлення. Відповідно до правил Facebook, вони були промарковані як політичні та потрапили до Бібліотеки політичної реклами. Згідно з інформацією у бібліотеці, загальні витрати на розміщення цих повідомлень склали 261,00$ та були здійснені коштом ГО “Єдність та розвиток". Крім того, на сторінці розміщено й інші публікації, які висвітлювали агітаційну активність кандидатки, зокрема інформація про участь Юлії Світличної у публічних заходах, а також широке інформування про її діяльність у 2018-2019 роках в інтересах громадян України. Сама ж кандидатка, відповідно до відомостей про неї на сайті ЦВК, Юлія Світлична є виконавчою директоркою громадської організації “Єдність та розвиток”.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, Закон України “Про вибори народних депутатів України”, відповідно до якого проходили проміжні вибори в окрузі №179, не дозволяє використовувати власні кошти партій та кандидатів і кошти з інших джерел для оплати передвиборної агітації. “Коли реклама кандидата в депутати у соціальних мережах оплачена небайдужими виборцями, помічниками чи громадськими організаціями, це вже порушення законодавства. І хоч реклама в соціальних мережах не закріплена законодавчо як окремий тип агітації, та оплата будь-яких публікацій, що містять заклики голосувати за кандидата, з будь-яких джерел, окрім офіційного виборчого фонду, — порушення виборчих стандартів. Наприклад, рівності можливостей кандидатів, коли один кандидат використовує законодавчу прогалину на свою користь, і його агітацію оплачують треті особи, а інший веде агітацію прозоро, то фактично опиняється в нерівних умовах. Рівні можливості у проведенні агітації та прозорість фінансування кампаній - гарантії рівності кандидатів, встановлені Кодексом належної практики у виборчих справах Венеційської комісії”, - зазначила вона.

За її словами, в даному випадку можна говорити про фінансування передвиборної агітації не з джерел виборчого фонду, а також про порушення кандидаткою  отримання  фінансової підтримки для здійснення передвиборної агітації з порушенням визначеного законом порядку. У випадку підтвердження таких фактів НАЗК може скласти протокол про притягнення до адміністративної відповідальності, хоча діяльність цього органу наразі ускладнена цілою низкою прогалин, як у матеріальному виборчому законодавстві, так і в процедурах закріплених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Варто зазначити, що Виборчий кодекс також не врегульовує питання використання соціальних мереж, зокрема використання політичної реклами, під час виборчого процесу. Експерти ОПОРИ пропонували внести до Кодексу положення, які б поширили вимоги до агітаційних матеріалів на повідомлення, що публікуються в мережі. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мала б укладати угоди й меморандуми з компаніями-власницями соцмереж та інших відкритих платформ про забезпечення вимог і обмежень щодо агітації. Ці положення також зобов’язали б користувачів соцмереж, поширюючи інформацію про кандидатів, дотримуватись виборчого законодавства України. Проте дані положення були виключені з Виборчого кодексу під час останнього читання.

Нагадаємо, передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (ч. 1, 2  ст. 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України”).

Та у ч. 6 ст. 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України” визначено, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Відповідно до ст. 45 цього ж Закону витрати на підготовку і проведення виборів депутатів здійснюються виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів депутатів, та коштів виборчих фондів партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборної агітації зобов'язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. 

Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється (ч. 3 ст. 45 Закону України “Про вибори народних депутатів України”). А п. 3 ч. 4 ст. 3 цього Закону передбачено, що рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів у народні депутати.

Відповідно до ч. 1 ст. 212-15 КУпАП за порушення встановленого законом порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації передбачена відповідальність у вигляді штрафу на громадян від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста до ста тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.

Згідно з ч. 9 ст. 50 Закону України “Про вибори народних депутатів України” Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснює контроль за дотриманням вимог цього Закону щодо фінансування передвиборної агітації партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. А на підставі ст. 255 КУпАП НАЗК має право складати протоколи про правопорушення у разі виявлення адміністративного правопорушення за ст. 212-15 КупАП та передавати матеріали справ про такі правопорушення до місцевого суду для розгляду питання про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Також нагадаємо, 13 квітня 2020 року Юлія Світлична склала присягу народної депутатки у Верховній Раді. 27 березня Центральна виборча комісія визнала її переможницею проміжних виборів в окрузі №179, які відбулись 15 березня 2020 року. Юлія Світлична набрала 30 194 голоси виборців. Зареєстровано в якості кандидатки у депутати її було постановою ЦВК № 38 від 17 лютого 2020 року.

Усі звіти та новини про перебіг спостереження ОПОРИ за виборчою кампанією читайте на сайті за тегом “округ 179”. А дослідження ОПОРИ щодо політичною реклами доступні за тегом “політична реклама”.