Голова ОВК №70 (центр – Свалява) Василь Кошеля 5 серпня не видав спостерігачу ОПОРИ протокол про підсумки голосування у багатомандатному виборчому. Напередодні рішення – зобов’язати окружну виборчу комісію №70 видати спостерігачеві ОПОРИ копію протоколу про підсумки голосування – прийняв Закарпатський окружний адміністративний суд. Представник ОПОРИ викликав на місце події поліцію та написав заяву за ознаками ймовірного злочину за статтею 382 Кримінального кодексу України – невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду.

Окружна виборча комісія №70 із центром у Сваляві не видала спостерігачу ОПОРИ копію протоколу про підсумки голосування на цьому окрузі, мотивуючи це тим, що своє безперервне засідання від 21 липня продовжить 29 липня. У понеділок, 29 липня, спостерігач ОПОРИ, прибувши до ОВК, виявив, що комісія непублічно збиралася напередодні та вже відвезла виборчу  документацію до Центральної виборчої комісії.

З приводу ймовірного порушення виборчого законодавства спостерігач ОПОРИ звернувся із позовом до Закарпатського окружного адміністративного суду.

Колегія суддів у складі Сергія Гаврилка, Дмитра Іванчулинця та головуючого судді Михайла Луцовича розглянула позов 1 серпня та винесла рішення 2 серпня 2019 року. Представник ОВК на судове засідання не з’явився, а голова ОВК у своєму відзиві прохав суд відхилити позов.

На апеляцію у відповідача було 2 дні, інформації про подачу апеляції 3 чи 4 серпня до представника ОПОРИ не надходило, відтак 5 липня рішення суду першої інстанції повинно було набути законної сили.

У понеділок, 5 липня, спостерігач ОПОРИ приїхав до приміщенні ОВК, показав голові Василю Кошелі рішення суду та попрохав голову комісії виконати рішення суду – власне вчинити дії щодо видачі окружною виборчою комісією належним чином завіреної копії протоколу про встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного виборчого округу №70. Василь Кошеля видавати документ відмовився, мотивуючи це тим, що, на його думку, рішення суду ще не набуло чинності і він, буцімто, планує подавати апеляцію.

Представник ОПОРИ викликав до приміщення ОВК поліцію та написав заяву щодо ймовірного порушення за частиною 1 статті 382 Кримінального кодексу України з боку голови ОВК.

Старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «У практиці Громадянської мережі ОПОРА це перший випадок, коли головою комісії проігноровано рішення суду щодо зобов’язання у видачі протоколу. Невидача копії протоколів спостерігачам – не просто процедурне порушення, воно посягає на одну із ключових засад виборчого процесу – публічність та відкритість. Саме тому принциповим буде звернення до поліції для можливого притягнення порушника до відповідальності».

Згідно з частиною 1 статті 382 Кримінального кодексу України умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню – карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

Відповідно до частини 10 статті 96 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидату в депутати в одномандатному окрузі, довіреній особі кандидата у депутати в одномандатному окрузі, офіційному спостерігачу на його прохання невідкладно видається копія протоколу (у тому числі з поміткою "Уточнений") окружної виборчої комісії про підсумки голосування в межах одномандатного округу та, за наявності, копія протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці в одномандатному окрузі з розрахунку по одній копії кожного протоколу для кожного кандидата у депутати в одномандатному окрузі та офіційного спостерігача. Зазначені копії засвідчуються на кожній сторінці головою та секретарем окружної виборчої комісії і скріплюються печаткою виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.