Для проведення передвиборчих кампаній шестеро кандидатів-переможців у одномандатних виборчих округах Хмельниччини, чиї проміжні фінансові звіти оприлюднено на сайті ЦВК,  попередньо вже залучили майже 3 млн грн. Як свідчить інформація із попередніх звітів, найбільше витратив Віктор Бондар, а найменше – Олексій Жмеренецький.

Фінансового звіту Ігоря Марчука, який здобув перемогу у виборчому окрузі №193, на сайті ЦВК немає. 

Виборче законодавство вимагає від кандидатів, котрі балотуються в одномандатних виборчих округах, не пізніш як за вісім днів до дня голосування подавати до окружних виборчих комісій проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду. Ці звіти мають бути оприлюднені, зокрема, й на сайті Центральної виборчої комісії. Однак станом на 25 липня на сайті ЦВК можна ознайомитися зі звітами лише 46 із 97 кандидатів, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах Хмельниччини.

На основі наявних на сайті ЦВК проміжних звітів ОПОРА проаналізувала, скільки коштів та на які потреби витрачали під час своїх передвиборчих кампаній кандидати, які перемогли в мажоритарних округах області. Шестеро кандидатів, які отримали більшість голосів виборців у своїх округах, загалом залучили для проведення передвиборчих кампаній 2  млн 915 тис. грн. Наразі на сайті ЦВК немає звіту Ігоря Марчука, який переміг у виборчому окрузі №193.

У виборчому окрузі №187 перемогу здобув висуванець партії «Слуга народу» Микола Стефанчук. Згідно з інформацією з його проміжного фінансового звіту на передвиборчу кампанію він перерахував 450 000 грн власних коштів. Здебільшого гроші йшли на виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації (160 395 грн). У 3000 грн обійшлась оренда приміщень усіх форм власності для проведення зборів громадян, інших публічних заходів передвиборчої агітації. Ще 109 235 грн кандидат заплатив за розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. Інші витрати на передвиборну агітацію (розповсюдження листівок, проведення заходів тощо) коштували Миколі Стефанчуку 77 888 грн. В результаті на день подання звіту на рахунку виборчого фонду залишалося 99 482 грн. 

До виборчого фонду переможця виборів у окрузі №188 Сергія Лабазюка увійшли не лише 100 000 грн його власних коштів, але й 546 423 грн добровільних внесків фізичних осіб, загалом це 646 423 грн. 110 394 грн кандидат витратив на виготовлення матеріалів передвиборної агітації. Левова частка коштів була перерахована за використання засобів масової інформації – 463 414 грн, зокрема 356 736 грн – за ефірний час на телебаченні. Оренда приміщень усіх форм власності для проведення зборів громадян, інших публічних заходів передвиборчої агітації коштувала Сергієві Лабазюку 3800 грн, 67 000 грн кандидат витратив на розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. Залишок коштів на поточному рахунку виборчого фонду Сергія Лабазюка станом на 12 липня становив майже 1816 грн.

Виборчий фонд Олени Копанчук, яка отримала найбільшу підтримку мешканців виборчого округу №189, складався лише із її власних 295 000 грн. Із них кандидатка витратила майже 133 360 грн на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, переважно друкованих. Використання засобів масової інформації обійшлося Олені Копанчук у 99 738 грн, зокрема 97 218 грн коштувала агітація кандидатки в друкованих ЗМІ. 42 500 грн заплатила переможниця виборчих перегонів у окрузі за послуги електричного зв’язку. Невитраченими на момент подання звіту залишалися близько 19 403 грн.

До виборчого фонду Олексія Жмеренецького, який здобув більшість голосів виборців у виборчому окрузі №190 увійшли лише добровільні внески фізичних осіб, загальна сума цих внесків – 273 880 грн. На виготовлення матеріалів передвиборної агітації, переважно друкованих, кандидат витратив 96 180 грн. Ще 85 495 грн перерахував друкованим ЗМІ. 3000 грн витратив на розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. Інші витрати Олексія Жмеренецького на передвиборну агітацію, зокрема на рекламу в мережі Інтернет та соціальних мережах, розповсюдження листівок, проведення заходів тощо, становили 39 500 грн. Залишок коштів на момент подання проміжного звіту – майже 49 705 грн. 

Віктор Бондар, який переміг у виборчому окрузі №191, для проведення своєї передвиборчої кампанії використовував лише добровільні внески фізичних осіб – 850 000 грн. На виготовлення матеріалів передвиборчої агітації кандидат витратив майже 667 775 грн. Значна частка грошей пішла на оплату виготовлення друкованих агітаційних матеріалів. Засоби масової інформації отримали від Віктора Бондаря 87 210 грн. Це переважно оплата ефірного часу на телебаченні. У 2000 грн обійшлося кандидату розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. На інші витрати (розповсюдження листівок, проведення заходів тощо) перераховано 66 000 грн. На день подання звіту на рахунку виборчого фонду кандидата залишалося 27 015 грн.

На рахунок виборчого фонду Олександра Гереги, за якого проголосувала більшість виборців у виборчому окрузі №192, надійшло лише 400 000 грн власних коштів кандидата. Гроші було витрачено на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації (219 855 грн), використання друкованих засобів масової інформації (68 815 грн). 15 400 грн Олександру Герезі коштувало розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, ще в 90 000 грн обійшлись інші витрати на передвиборну агітацію (розповсюдження листівок, проведення заходів тощо). Залишок коштів на момент подання звіту становив майже 5930 грн. 

Фінансового звіту переможця виборчих перегонів у виборчому окрузі №193, висуванця політичної партії «Слуга народу» Ігоря Марчука станом на 25 липня 2019 року на сайті ЦВК не було. 

Відповідно до частини 6 статті 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України» розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі зобов’язаний не пізніш як за вісім днів до дня голосування подати до партії, яка висунула відповідного кандидата у депутати (крім випадку, якщо кандидата висунуто шляхом самовисування), та до окружної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду (на паперових носіях та в електронному вигляді) за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування. 

Окружна виборча комісія не пізніше наступного дня після отримання проміжного фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі надсилає його копію (на паперових носіях та в електронному вигляді) Центральній виборчій комісії та Національному агентству з питань запобігання корупції у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією за погодженням з Національним агентством з питань запобігання корупції. Партія, яка висунула кандидата у депутати, на своєму офіційному веб-сайті (за наявності), Центральна виборча комісія, Національне агентство з питань запобігання корупції на своїх офіційних веб-сайтах оприлюднюють проміжний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі невідкладно, але не пізніш як за два дні до дня голосування. 

Треба зазначити, що остаточний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду розпорядники коштів мають подати до ОВК не пізніш як на сьомий день після дня голосування, тобто до 28 липня включно.

У статті 212-21 КУпАП зазначається, що порушення встановленого порядку або строків подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог, – тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)