Черкаський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидатки в народні депутати по 198 виборчому округу Наталії Д’яченко, яка вимагала зобов'язати ОВК повторно перерахувати голоси на 80 дільницях по всьому округу.

Сама Д’яченко в коментарі ОПОРІ мотивувала свою скаргу наступним чином:

«Були певні порушення. Перше – це транспортування. Ми зустрічали протоколи, щоб потім зробити звірку. По закону мають привозити чотири особи плюс поліцейський і водій. Ми зустріли автівку – звідти виходили дві або три особи. Були випадки, коли протоколи заносилися з чорного ходу. Також нами були виявлені пошкодження, і нам показали пакети, де дійсно є порушення: відсутність акту, який повинен бути складений в пакет з протоколами. На самому пакеті стояли підписи і печатка, яка вже була стерта. На протоколах не було дати. Її ставили уже на ОВК. Також були розбіжності по кількості голосів по кількох кандидатах».

Голова окружної виборчої комісії Павло Смоликов, який очолив її напередодні виборів, повідомив, що не проти перерахунку голосів на дільницях, При цьому пояснив тези, які озвучувала Д’яченко, «людським фактором».

«Основання є однозначно, бо порушення були», - розказав він у суді

«Д’яченко звернулася, що не всі члени комісії були присутні в залі. Ну зал не гумовий, всіх людей не могли розмістити. Це три роти, розумієте. З чорного входу? Ну, це український підхід. Запустили деякі комісії без черги. Ми підійшли по-людському. Розумієте, голови ДВК – це дуже літні люди. Вони ж не будуть на вулиці стояти? Просто дали умови», – пояснив Смоликов у коментарі ОПОРІ.

24 липня відбулося підготовче засідання. Окрім позивача та відповідача, на ньому також були присутні представники третьої особи, що не виявляє самостійних вимог, від кандидата по цьому ж округу Сергія Рудика. Представники кандидатки Д’яченко та голова ОВК Павло Смоликов  виступали проти того, щоб третя сторона була присутньою. Зокрема, Смоликов заявив, що права і обов'язки Рудика ніяким чином ця ситуація не зачіпає. Проте суд задовольнив клопотання третьої сторони і дозволив представникам Рудика лишитися на засіданні.

Розгляд позову по суті відбувся наступного дня, 25 липня.

Суд заслухав свідків, а також позиції позивача, відповідача та третьої сторони. Також суд відмовив представникам ще одного кандидата в депутати по 198 округу Юрія Кармазіна, які хотіли долучитися до засідання у якості третьої сторони.

Розглянувши докази, надані позивачем, суд відмовив у задоволенні скарги кандидатки Д’яченко про перерахунок голосів на 80 дільницях округу.

Кандидатка Наталія Д’яченко в коментарі ОПОРІ повідомила, що має ще одну позовну заяву. За її словами, у систему «Вибори» вносилися дані з протоколів, що не відповідають дійсності.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.